29 / 03 / 2024

İstanbullular'ın yüzde 21'i ulaşımda otobüsü tercih ediyor!

İstanbullular'ın yüzde 21'i ulaşımda otobüsü tercih ediyor!

Mustafa Ilıcalı, İstanbullular’ın yalnızca yüzde 3’ünün şehir içi yolculuklarında deniz ulaşımını kullanabildiğini, en fazla tercih edilen ulaşım aracının ise yüzde 21 ile otobüs olduğunu söyledi.




Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul'un toplu taşıma kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.


İstanbul’da ikamet eden 9 bin 342 kişinin katılımıyla hazırlanan ‘İstanbul’da Ulaşım ve Trafik Anketi’nin sonuçları, dün BAU Beşiktaş Kampüsü’nde açıklandı. Ankette vatandaşlara “Yakın dönemde hizmete açılan  Marmaray  ve Haliç Metro Köprüsü ulaşım tercihinizde değişiklik yarattı mı?” şeklinde sorusunu yönettiklerini belirten Ilıcalı, şu bilgileri verdi:


“Bu soruya İstanbullular’ın yüzde 34’ü ‘evet’, yüzde 66’sı ise ‘hayır’ yanıtını verdi. İstanbul içerisinde yapılan yolculukların yoğunluk oranlarına bakıldığında ise ilk sırayı Avrupa yakası alıyor. İstanbul’da yapılan seyahatlerin yüzde 56’sı Avrupa yakasında gerçekleşiyor. Seyahatlerin başlangıç noktası ele alındığında en fazla trafik üreten merkezler sırasıyla Küçükçekmece, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Bahçelievler olarak sıralanıyor. İstanbul’un yoğun trafik çeken merkezleri ise Şişli, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ümraniye olarak öne çokıyor. Deniz ulaşımını birincil tercih eden İstanbullular’ın yüzde 31’i, olumsuz hava koşullarına bağlı sefer iptallerinde ulaşım aracı olarak tercihini metrobüsten yana kullanıyor. Bu tercihi yüzde 29 ile Marmaray, yüzde 15 ile otobüs ve yüzde 11 ile özel araç kullanımı takip ediyor.” 


Trafiğin en önemli nedeni özel araçlar


Ilıcalı, araştırmaya göre, İstanbullular’ın yalnızca yüzde 3’ünün şehiriçi yolculuklarında deniz ulaşımını kullanabildiğini kaydetti. En fazla tercih edilen ulaşım aracının ise yüzde 21 ile otobüs olduğunu ifade eden Ilıcalı, "Bunu yüzde 12 ile minibüs ve yine yüzde 12 ile metrobüs takip ediyor. İstanbul’da raylı sistemlerin tercih edilme oranı ise yüzde 9 olurken, şehir içinde tek başına yolculuk edenlerin yüzde 10’u özel araçlarını kullanıyor” diye konuştu. Ilıcalı, İstanbul trafiğinin en önemli nedeni olan özel araç sayısının fazlalığının bu çalışmada da teyit edildiğini sözlerine ekledi.



Dünya


Geri Dön