26 / 04 / 2024

İstanbul'un 39 ilçesinin her noktasında kentsel dönüşüm olacak!

İstanbul'un 39 ilçesinin her noktasında kentsel dönüşüm olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kentsel dönüşümde bilhassa İstanbul'da 39 ilçemizde, her noktada olacağız. Konya'da olacağız, tüm şehirlerimizde kentsel dönüşümle alakalı, vatandaşımızın ihtiyacı olan, en acil alandan başlamak suretiyle, bu kentsel dönüşüme gireceğiz" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kurum, çeşitli programlar için geldiği Konya’da, Konya Teknik Üniversitesi Halil Cin Konferans Salonu’nda inşaat mühendisliği bölümü öğrencileriyle söyleşiye katıldı.

Bakan Kurum, inşaat mühendisliği bölümünü Konya’da okumanın öğrenciler için büyük şans olduğunu söyledi. Kurum, "Çünkü Konya’da gezerken, tarihin koridorlarında yürürsünüz. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e medeniyetimizin izleri arasında dolaşırsınız. Alaaddin Camisi, Kapu Camisi, Mevlana Müzesi, Sultan Selim Camisini, İnce Minare’yi, Karatay Müzesi’ni görürsünüz. Yine Hacıveyiszade Camisi’nde, rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın da emeğinin geçmiş olduğu bir Cumhuriyet dönemi eserini inceleme fırsatını bulursunuz. Böyle bir tarihi şehirde yaşıyor olmak, geçmişten ilham almak, yeni fikirler meydana getirebilmek için son derece önemli bir fırsat." şeklinde konuştu.

"Yatay mimariyi yaşatmak kültürümüzden geliyor"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakanlık olarak, Türk kültür ve medeniyetini yansıtan projelere imza attıklarını, yatay mimariyi esas alarak, komşuluk ilişkilerini ve sosyalleşmeyi ön planda tuttuklarını söyleyen Bakan Kurum, “Mahalle kültürünü, az katlı yatay mimariyi yaşatmak kültürümüzden geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da her seferinde bunu dile getirir. Çünkü bunlar bizi biz yapan değerlerimiz ve bu yüzden korumak zorundayız. Gelecek nesillere de aktarmak zorundayız. Bunları yaparken de tasarrufu teşvik eden, modern, akıllı şehirler kurarken, doğayı, yeşili ve tabiat içindeki tüm canlıları da önemseyerek adım atmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

"Geleceğimizi inşa ve imar etmeye çalışıyoruz"

Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Kurum şunları söyledi;

"Sürdürülebilir çevre ve medeniyetimizi yaşatan şehirler hedefimizle, geleceğimizi inşa ve imar etmeye çalışıyoruz. Bakanlık olarak şehirlerimizin gelecek 50 yılını, 100 yılını planlamak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Mekansal stratejik plan yapıyoruz. 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı yapıyoruz. Bu, tüm Türkiye için yapmamız gereken, ülkede sanayi alanlarının, tarım alanlarının, turizm alanlarının nerede olacağını gösteren bir plan olacak." 

En önemli gündem maddelerinin kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Bilhassa İstanbul'da 39 ilçemizde her noktada olacağız. Konya'da olacağız, tüm şehirlerimizde kentsel dönüşümle alakalı, vatandaşımızın ihtiyacı olan, en acil alandan başlamak suretiyle, bu kentsel dönüşüme gireceğiz. Bu, sadece yerel yönetimin altından kalkabileceği bir iş değil, merkezi yönetimden de bu işe ilişkin destek almak zorundasınız. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ülkemizin her yerinde, bilhassa İstanbul'da bu desteği belediyelerimize veriyor olacağız."


Geri Dön