26 / 04 / 2024

İstanbul'un binaları saatli bomba gibi!

İstanbul'un binaları saatli bomba gibi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin en önemli problemlerinden biri olarak belirtilen deprem ve kentsel dönüşüm konusunda adeta bir seferberlik içinde çalışmalarına sürdürüyor. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, açıklamalarda bulundu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin en önemli problemlerinden biri olarak belirtilen deprem ve kentsel dönüşüm konusunda adeta bir seferberlik içinde çalışmalarına sürdürüyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul’u afetlere karşı dayanıklı bir şehir haline getirmeyi planlayan İBB, bir taraftan 39 ilçede kentsel dönüşüm projeleri sürdürürken diğer taraftan İstanbulluları kentsel dönüşümle ilgili şeffaf şekilde aralıksız şekilde bilgilendiriyor.

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

KATILIMCI VE ŞEFFAF ANLAYIŞ BENİMSENİYOR

Kentsel dönüşümü vatandaşlarla beraber, katılımcı bir anlayışla hayata geçirmeyi planlayan İBB, bu çalışmalar çerçevesinde ilk etapta şehirdeki riskli alanlar tespit edildi. İBB’nin kentsel dönüşüm ve deprem konusunda çalışma sürdüren kurumları olan; Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, İmar A.Ş. ve KİPTAŞ’ın öncülüğünde devam eden çalışmalar çerçevesinde, 20 adet “öncelikli müdahale alanı” belirlendi. Bu alanlarda vatandaşlara şeffaf, güvenilir, hızlı ve yerinde çözüm üretmek için katılım ve çözüm ofislerinin açılışı başladı. Şu ana kadar İstanbul’un 13 ilçesinde iletişim ofisleri açan İBB, böylece vatandaşların bilgiye kolay şekilde erişmesini, istek ve taleplerini rahatlıkla iletemelerini hedefliyor.

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

DEPREM İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRLİKTE ELE ALINIYOR

Diğer taraftan İBB, kentsel dönüşüme hız vermek için, vatandaşlardan gelen ve son senelerde artan kentsel dönüşüm talepleri doğrultusunda Mart 2020'de Kentsel Dönüşüm Masası’nı hayata geçirdi. Kurulan bu masalarla vatandaşların kentsel dönüşüme katılımına imkan sunulurken aynı zamanda katılımcılara yasal hakları konusunda da bilgi aktarılıyor. Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinde yer alan ofisler çerçevesinde; şehir plancısı, mimar, avukat, harita mühendisi, sosyolog, inşaat mühendisi ve psikolog görevde bulunuyor.

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

16 YER DAHA VAR

Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, deprem ve kentsel dönüşümü beraber ele aldıklarına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

“Depremle birlikte kentte yaşayanların maruz kaldığı diğer afetlere ilişkin bir dönüşüm kaçınılmaz. İlk başta, afet öncelikli müdahale alanlarının neresi olacağını belirledik. Sonra da bu alanlarda hem mülkiyet ve çözüm ofislerimizle hem de mimari uygulama projelerimizle birlikte alana çıktık. Şu anda İstanbul genelinde 13 ayrı alanda mülkiyet ve çözüm ofislerimiz faaliyetlerine devam ediyor. Buralarda hem İstanbullulara deprem karşısında maruz kalabilecekleri tehlikeleri anlatıyoruz hem de uygulamayı düşündüğümüz projeleri, kentlilerin beklentilerini de kayda alarak projelendirmeye çalışıyoruz. Şu anda üç ayrı yerde projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, bu yılın temmuz ayında da dört farklı yerde çalışmalara başladık. Buralarda öne çıkan görevimiz; afet riskinden en çok etkilenecek bölgeleri tespit etmek ve tespit sonucunda çalışmalara başlamak. 2021 sonuna kadar projelendirmeyi hedeflediğimiz 16 yer daha var. Aslında biz, bugüne kadar yapılmamış olanı gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımıza sahadan örnek vermek gerekirse; Şirinevler’deki ofisimiz üzerinden halkımızın beklentilerini topluyoruz. Bölge çok yoğun ve imar planlarının üzerinde bir yapılaşma var. Burası aynı zamanda mevcut kentsel dönüşüm anlayışıyla düzgün bir şekilde düzenlenemeyecek bir alan.”

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

BİNALAR BİRER SAATLİ BOMBA

Kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşlardan çoğunlukla olumlu dönüşler alındığına vurgu yapan Tayfun Kahraman, yanlış politikaların, kentsel dönüşümün halk gözünde kâr odaklı görülmesine neden olduğunu dile getirdi. Kahraman, şu açıklamalarda bulundu:

“Kentteki yapılaşmayı iki katına çıkararak bir dönüşüm gerçekleştiremezsiniz. Zaten piyasa koşulları da buna imkan vermiyor. Kentsel dönüşümün rant olarak algı oluşturmasına yol açan Fikirtepe gibi bir örneğimiz elimizde mevcut. Orada yapılaşma neredeyse üç katına çıkartıldı. 2012’de başlayan yıkım sürecinden sonra, bölge halkı günümüzde bile evlerine kavuşamadı. Başkanımız Ekrem İmamoğlu da 5 Temmuz’da gerçekleşen ‘İstanbul Yenileniyor’ lansmanında bu soruna değindi. Kentsel dönüşüm, yalnızca İBB’nin altından kalkabileceği bir iş değil. Yapılan çalışmalarda inanılmaz bir yoğunluk yaşanıyor. Bilindiği üzere kent içinde 20 bine yakın binayı taradık. Bu taramalar sonucunda kentteki binaların risk haritası ortaya çıkacak. Haritada, en riskli bölgeler neresi çıktıysa oralarda çalışmalara başlayacağız. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın yanına, defalarca reddedilmeyi göze alarak tekrar tekrar gideceğiz. Çünkü bu binalar, aslında birer saatli bomba, her an patlayabilirler. Bugüne kadar bu fotoğraflardan kaçınılmış.”

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

KUTULAR İLÇELERDEKİ BİNA RİSK ANALİZLERİ 2021’DE TAMAMLANACAK

İBB, geçen sene start verilen riskli bina tarama çalışmalarını hızla sürdürüyor. İlk etapta Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan çalışmalar, şu an 20 ilçede devam ettiriliyor. İstanbul'daki bina tarama çalışmalarının 2021 yılı itibarıyla bitirilmesi planlanıyor. Bu çalışmayla, İstanbul’un ilçe ilçe riskli yapı analizi ortaya çıkarılacak. Böylece, öncelikli müdahale alanlarının tespit edilmesiyle kentsel dönüşüm hızlanacak.

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

DEPREM İLETİŞİM MERKEZLERİ

İBB, deprem konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, bütün ilçelerde çalışma sürdürüyor. Avcılar ve Kartal’da Afet ve Deprem Üslerinin faaliyete alınması planlanırken, geri kalan 37 ilçede de Deprem İletişim Merkezlerinin kurulması amaçlanıyor. İlk olarak Bağcılar, Bakırköy, Kadıköy, Şişli ve Üsküdar’da faaliyette bulunan merkezlere ilave olarak bir tane de gezici simülatör konteyner, İstanbulluların hizmetine açılacak. 

İstanbul un binaları saatli bomba gibi!

KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞVURU NASIL OLUYOR?

İBB’nin gerçekleştirdiği hızlı taramalardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ALO 153 hattını kullanarak başvuru yapabiliyor. “İstanbul Yenileniyor” projesi için “istanbulyenileniyorcom” adresi kullanılabiliyor. Bina çoğunluğunun üçte ikisinin onay vermesiyle başlayan projeler, İBB garantisi ile iki senede bitiriliyor ve vatandaşlar evlerine kavuşuyor.

İstanbul'un binalarında durum vahim!

İstanbul depreminde süre kısalıyor!

İstanbul depremiyle ilgili korkutan tespit!


Geri Dön