26 / 04 / 2024

İstanbul'un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı!

İstanbul'un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı!

Mega kent İstanbul'un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı...



Deprem haberleriyle sık sık gündeme gelen Marmara Bölgesi'nde risk azaltma çalışmaları dahilinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen mega kent İstanbul'un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener deprem-tsunami gözlem istasyonu ile ilgili çnemli açıklamalar yaptı. Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün  Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı olan denizlerde tsunami uyarı görevini yürüttüğünü dile getirdi.

Prof. Dr. Özener sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu anda açılışını yapacağımız istasyonun önemi ise çok parametreli olarak İstanbul'da kurulmuş olan ilk istasyon. Bu istasyon içinde hem sismik deprem gözlemleri hem meteorolojik gözlemler hem de deniz seviyesi gözlemleri yapılacak. Bir sonraki adımda da çok yakın zamanda da bu istasyona kuracağımız GPS istasyonu ile yer kabuğu hareketlerini de anlık olarak takip etme şansımız olacak. Dolayısıyla deprem zararlarını azaltma konusunda yaptığımız çalışmalar için önemli bir adım şu anda açmakta olduğumuz istasyon. Bunun çok farklı ikincil etkileri de olacak. Bu istasyonlar gibi Tuzla ve Kumbağ'da da istasyon kurduk. Bugün Kumbağ'daki istasyonumuzun da açılışını yapacağız.” 

İstanbul un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece de açıldı!

Prof. Dr. Özener, "Tsunami istasyonlarının özelliği de bu istasyonlardaki deniz seviyesi değişimleri ve farklı parametreleri gözlemleyerek olası bir Marmara depreminde biliyorsunuz ikincil etki olarak en önemli bizi bekleyen risk bir tsunami. Bunun örneklerini Kos'ta yaşanan depremden sonra Bodrum'da ve Seferihisar depreminden sonra tsunami etkisini gördük. Olası bir Marmara depreminde de direkt fayın özelliğinden dolayı değil ama deniz tabanında meydana gelecek heyelandan sonra bir tsunami olabilecek. Bu konuda da bu kurulan istasyonlarla hedefimiz, 5-7 dakika arasında tsunami uyarı mesajını vermek, dolayısıyla depremden sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarını engellemek olacak." dedi.

İstanbul un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece de açıldı!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de konuyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Akgün Mega kent İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin deprem açısından hassas yerlerden biri olduğunu dile getirdi.

Akgün, "Tsunaminin olup olmayacağı konusunda çok değişik ifadeler var ama deprem olacak. Silivri çanağı üzerinde bir deprem olacak. 1800'lü yıllardan beri kırılmayan bir fayın olduğu biliniyor. Çok etkileneceğimizden dolayı tüm verilerin bize zamanında ulaşması çok büyük bir katkıdır." şeklinde konuştu.

Deprem-tsunami gözlem istasyonu özelliği

Açılışı gerçekleştirilen Büyükçekmece Deprem-Tsunami Gözlem İstasyonu deprem öncesi Marmara Bölgesi'nde risk azaltma çalışmaları dahilinde hayata geçirildi.

Bu istasyon içinde yer alan sensörler sayesinde depremden daha sonra meydana gelecek olan bir tsunamide yaklaşık olarak 5-7 dakikalık zaman aralığında tsunami erken uyarı bilgisi verecek. 

Deprem-Tsunami Gözlem İstasyonu'ndan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne iletilecek olan tüm bilgiler enstitünün web sayfası üzerinden izlenebilecek.

Naci Görür açıkladı: Kanal İstanbul depremi tetikler mi?


Geri Dön