25 / 04 / 2024

İstanbul'un stratejik planı hangi konuları içeriyor?

İstanbul'un stratejik planı hangi konuları içeriyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "2010-2014 Stratejik Planı"nı onayladı



İBB'den alınan bilgiye göre Şehrin doğal yapısının korunarak dengeli gelişmesini amaçlayan stratejik plan, Belediye Meclisi'nin 15 Ekim Perşembe günkü birleşiminde ele alınarak Meclis Üyelerinin oyçokluğuyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "2010-2014 Stratejik Planı" kitabının önsözünde sorunları etkili ve verimli bir şekilde çözebilmenin ilk şartının planlama olduğunu belirterek, "Hazırladığımız 2010-2014 Stratejik Planı, planlamadan imar ve ulaşıma, çevreden kültüre, afet ve risk yönetiminden kent ve toplum düzenine katkı sağlamaya yönelik hizmetlere, sosyal belediyecilikten sağlığa kadar toplumsal ve bireysel yaşamda önemli paya sahip çok geniş bir yelpazede pek

çok yatırım, hizmet ve faaliyeti içermektedir. Bu plan kapsamındaki çalışmalarımızla İstanbul'un cazibesini, imajını ve prestijini arttırmaya yönelik birçok önemli projeyi geçmişte olduğu gibi gelecekte de hayata geçireceğiz" ifadelerine yer verdi.

Marmara Denizi aksında çok merkezli gelişme...

İMP tarafından hazırlanan 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı ile ilçe belediyelerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkat alınarak hazırlanan "2010-2014 Stratejik Planı", toplu ulaşımı yaygınlaştırmayı, yeşil alanları koruyarak geliştirmeyi ve İstanbulluların yaşamaktan mutluluk duyacağı bir şehir oluşturmayı hedefliyor.

Şehrin doğal yapısının korunmasını ve Marmara Denizi boyunca çok merkezli olarak gelişmesini amaçlayan planda; İstanbul nüfusunun 16 milyonda tutulması, mevcut sektörel yapının İstanbul'a küresel platformda rekabet sağlayacak finans, bilişim ve yönetim sektörlerine dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda 2023 yılında istihdam yapısı yüzde 70 hizmet, yüzde 25 sanayi ve yüzde 5 tarım olarak öngörülüyor.

Planda bugünkü kentsel gelişim merkezlerine ek olarak Avrupa yakasında Bakırköy- Silivri aksı, Anadolu yakasında ise Kartal, Ataşehir, Kozyatağı birinci derece merkezler, Avcılar, Selimpaşa, Çanta, Ümraniye, Maltepe, Pendik, Tuzla, Orhanlı, Şeyhli alt merkezler olarak belirleniyor. Bu kapsamda mevcut sanayi bölgelerinin sağlıklı hale getirilecek, Tuzla tersanelerinin yoğunluklarının azaltılacak, Pendik tersaneleri ise sadece yat ve gezinti teknesi imal edecek.

Ulaşımda toplu taşımaya ve raylı sistemlere öncelik
İstanbul'un ulaşım sistemi geliştirilirken ekonomik sistemler göz önünde bulundurularak toplu taşımaya, bu kapsamda da raylı sisteme ve deniz ulaşımına ağırlık verilecek. Şehrin içinden geçen ulusal ve uluslararası yük taşımacılığının denize kaydırılması, karayolu-denizyolu-raylı sistem ve havayolunun entegre hale getirilmesi temel amaç olarak ön plana çıkıyor.

Atıl duruma gelen Harem Otogarı da kaldırılarak, şehrin otogar ihtiyacı Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Arıcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de yapılacak cep otogarları ile karşılanacak.

Denizde ise Ambarlı ve Pendik Limanları mevcut haliyle korunurken, Haydarpaşa Limanı'nın dönüşümü öngörülüyor. Şehrin gelecekteki liman ihtiyacı da göz önünde bulundurularak Gümüşyaka-Çanta sınırında Tekirdağ- Marmara Ereğlisi sınırındaki limanlara entegre olacak ilave bir liman düşünülüyor.

Planda, kentin yük ve mal akışını belirli merkezlerden gerçekleştirecek ve böylece şehir içi trafiğini ağır tonajlı
araçlardan arındıracak lojistik merkezler geliştiriliyor. Lojistik merkezler; Avrupa yakasında batıdaki giriş-çıkış kapısı olan Silivri-Kavaklı'daki saniyeye hizmet edecek şekilde Kavaklı'da, sanayi alanlarının yoğunlaştığı iki göl arasında Hadımköy-Ambarlı Liman Bölgesi'nde, Anadolu yakasında ise Pendik-Güzelyalı ile şehrin doğu giriş kapısı konumundaki Tuzla-Orhanlı'da yer alacak.

İstanbul teknolojik üs ve dünyanın turizm merkezi olacak

"2010-2014 Stratejik Planı" çerçevesinde; üniversite-özel sektör işbirliğiyle teknopark, laboratuar ve bilim parkları kurulacak. Silivri, Küçükçekmece, Şişli ve Pendik eğitim bilişim ve teknoloji geliştirme, Silivri ve Tuzla ise ileri teknoloji üssü olacak. Silivri'de ayrıca tarımsal üretim teknolojileri geliştirme parkı düşünülüyor. Mevcut üniversitelerin de bu bilimsel ve teknolojik gelişmeye ayak uydurarak ağırlıklı olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermesi, teknoloji geliştirme bölgeleri kapsamında yeni enstitüler kurulması teşvik edilecek. İstanbul'a Çevre Düzeni Planı ve şehrin kimliğiyle özdeşleşen, dünya ölçeğinde kültür odaklı bir turizm kenti statüsü kazandırılması da plandaki hedefler arasında.

Şehrin köklü geçmişine ilişkin değerleri koruyarak, alternatif turizm alanlarında da dünyayla rekabet eden bir turizm amaçlanıyor. Turizm faaliyetlerini İstanbul'un tamamına yayma stratejisi kapsamında kuzey ormanlarında ve kıyı alanlarında günübirlik ekolojik turizm desteklenecek. Ayrıca bilgi, fikir ve tasarıma dayalı kültür endüstrileri geliştirilecek.

Silivri-Çanta ile Avcılar'da; üniversite, sanayi ve teknoloji geliştirme alanlarıyla koordineli çalışacak iki yeni fuar ve festival alanı belirlenecek. Endemik bitki türleri ve biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu Ömerli Su Havzası'nda ise habitat parkı öneriliyor.

Yine stratejik plan kapsamında, sağlık turizmini desteklemek amacıyla Celaliye-Kamiloba ve İkitelli'de ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet verecek iki büyük sağlık parkı kurulacak. Parklarda tüm ihtisas dallarını bünyesinde barındıran tam donanımlı hastane, üniversite, araştırma geliştirme birimleri, sağlıklı yaşam ve rehabilitasyon merkezleri, bakımevleri gibi her türlü sağlık hizmetlerinin sunulacak.


Geri Dön