26 / 04 / 2024

İstanbul'un yeni cruise limanı Yenikapı'da inşa edilecek!

İstanbul'un yeni cruise limanı Yenikapı'da inşa edilecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul'da yeni cruise limanının Yenikapı'da inşa edileceğini açıkladı. Ersoy, ''Yıl sonuna kadar Ulaştırma Bakanlığımız ihaleye çıkacak. Orası en az 5-6 cruise gemisini aynı anda alabilecek kapasiteye sahip'' diye konuştu.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden inşa edilen Foça Alaca Cami'nin açılışı nedeniyle bulunduğu Bosna Hersek'te basın mensuplarıyla buluştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakan Ersoy, Osmanlı tebaasına ait bölgelerin tamamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü olarak yatırım yaptıklarını, 6 ülkede toplam 49 proje devam ettiklerini kaydettti
Bosna Hersek'in 150 milyon liralık yatırıma sahip olduğunu söyleyen Ersoy, TİKA'nın Bosna Hersek'te 850 projeyi sonuçlandırdığını, Yunus Emre Enstitüsünün de yaklaşık 8 bin kişiye Türkçe eğitimi verdiğini ifade etti.

Ersoy, bölgede imar ve restorasyon projelerinin yanında gıda yardımı da yapıldığını, Bosna Hersek'te 39 bin, Balkan coğrafyasındaki 6 ülkede toplam 159 bin yardım paketinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı hakkında açıklamalarda bulundu.

- "CİDDİ BİR TEPKİ GÖRDÜ"

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Banja Luka'da restore ettiği bir caminin üzerine Sırplar tarafından bazı yazılar yazıldığının hatırlatılmasıyla ilgili Ersoy, "Belli bir kesimin yaptığı bir şey, genele yormamak lazım. Bölgede üst düzeyde söz sahibi kişilerden çok ciddi tepki aldı, eleştiri konusu oldu. Bu açıdan bakarsanız da sevindirici. Her zaman böyle uç tipler çıkacaktır. Önemli olan toplumun buna nasıl tepki verdiğidir. Bu da ciddi bir tepki gördü." diye konuştu.

Savakin Adası'ndaki yatırımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: Ersoy, "Bir kesinti olmadan devam ediyor. Bölgedeki gelişmeleri de izliyoruz." şeklinde konuştu.

Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlık sorunu bulunan muhtaç durumdaki Bosnalılara, Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi imkanı sağlanması kapsamında ilk etapta 167 hastanın tedavi edildiğini açıkladı.

- "TURİST BAŞINA GECELİK GELİR 65 DOLARA ÇIKTI"

Turizm verileriyle ilgili Ersoy, bir ilk 3 aylık verilere göre turist ve gelirlerde artış olduğunu vurguladı. Ersoy, "Bu sene için koymuş olduğumuz 50 milyon turist, 35 milyar dolardan fazla geliri elde edeceğiz gibi gözüküyor. İlerleyen 3 aylarda bu rakamların daha olumlu gelişeceğini görüyoruz." dedi.

Ersoy, turist başına gelirden ziyade turist başına gecelik gelirin önemli olduğuna işaret ederek bunun artmaya devam ettiği ve 63 dolardan 65 doların üzerine çıktığının müjdesini verdi.

İran'dan gelen turist sayısında ülkenin maruz kaldığı ambargodan ötürü düşüş yaşandığını dile getiren Ersoy, buna karşılık Batı'dan gelen turist sayısında ciddi artışlar olduğunu bildirdi. Ersoy, yıl sonuna kadar hedeflerin aşılacağının müjdesini verdi.

- "GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ"

Suudi Arabistan'ın, "Türkiye'ye giden vatandaşlarının kaybolduğu" yönünde kara propaganda yapıldığının hatırlatılması üzerine Ersoy, bu iddianın doğru olmadığını, bu propagandayla Türkiye'nin turizm gelirlerinin azalmasının amaçlandığını kaydetti.

"Çok önemli değil. Sosyal medya diye bir şey var. Sosyal medyada halk gerçekleri görüyor." açıklamasında bulunan Ersoy, Körfez ülkelerinden gelen turist sayısının her ay arttığını sözlerine ekledi.

Ersoy, şu açıklamalarda bulundu: "Biz bunu ay ay, hafta hafta, gün gün gözlemliyoruz. Körfez ülkelerinden geçen seneye oranla ciddi bir sayı alacağız. Pozitif eğilim devam ediyor. Hem Batı'dan hem Körfez ülkelerinden çok fazla yatırımcı geliyor. Açacağımız turizm alanlarına yatırım yapmak, ileriye dönük projeksiyonlarımızı görmek istiyorlar. Yabancıların yatırım iştahının turizm konusunda artıyor olması, Türkiye'nin turizmde geleceğinin pozitif olacağının göstergesi."

Bu tür kara propagandaların önlenmesi için sosyal medyayı etkili şekilde kullandıklarını belirten Ersoy, "Onların sosyal medyada etkili insanlarını Türkiye'ye davet ediyoruz. Onların ağzından, onların yazdıklarıyla propaganda yapmak istiyoruz. Sonuçta güneş balçıkla sıvanmaz. Benim için rahat." şeklinde konuştu.

- GALATAPORT'UN AÇILIŞ TARİHİ MAYIS 2020

Galataport'taki liman inşaatının ne zaman sona ereceğiyle ilgili konuşan Ersoy, "Yatırımcı firmayla düzenli olarak konuşuyoruz. Mayıs 2020 tarihinde açmayı taahhüt ediyorlar." dedi.

Ersoy, Galataport'un üç cruise gemisi alabileceğini, bunun gelecek yıllarda yeterli olmayacağını dile getirdi.

Turizmdeki büyümeyi göz önüne alınarak yeni bir liman inşaatına başlamak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile mutabakata vardıklarını söyleyen Ersoy, "Yıl sonuna kadar Ulaştırma Bakanlığımız ihaleye çıkacak. Yenikapı civarında olacak. Orası en az 5-6 cruise gemisini aynı anda alabilecek kapasiteye sahip. 2019 sonuna kadar ihalesini tamamlayabilirsek 2021 sezonuna yetişebilecek gibi görünüyor." açıklamasında bulundu.

Galataport Mart 2020’de tamamlanacak!


Geri Dön