25 / 04 / 2024

İstanbul’un yeni markası: Bomonti

İstanbul’un yeni markası: Bomonti

Şişli ilçesine bağlı Cumhuriyet ve Merkez Mahalleri arasına konumlanmış bir bölge Bomonti. Eskinin sanayi bölgesi olan Bomonti, zaman içinde yapılan dönüşüm çalışmaları ve yatırımlarla İstanbul’un gözde merkezlerinden biri halini almayı başardı...



Adını 1902’de İsviçreli Bomonti kardeşlerin kurduğu bira fabrikasından alan Bomonti, geçmişinde fabrikaların yoğun olarak bulunduğu bir sanayi bölgesiydi. Sanayi kuruluşlarının bir getirisi olan gecekondulaşma oranı da yüksekti. İlerleyen zamanlarda ise değişim rüzgarına kapılarak dönüşüm çalışmalarının merkezlerinden biri haline geldi. Günümüzde önemli isimlerin nitelikli projelerine ev sahipliği yapmayı başaran Bomonti’ye bugün lüks rezidanslar, gökdelenler, oteller ve ticari yapılanmalar hakim.


Bomonti’yi bu noktaya getiren etmenlerin başında şüphesiz şehir merkezinde olan konumu geliyor. Şehir içinde her yöne erişimin kolaylıkla yapıldığı bölgede özellikle Dolmabahçe – Bomonti ve Kağıthane – Piyalepaşa Tüneli bağlantısı büyük avantaj yaratıyor. Bunun yanı sıra bulunduğu lokasyonda üniversitelerin bol olması nedeniyle üniversite öğrencilerinin de bölgeye olan talebi her geçen gün artıyor. 


Bölgede son yıllarda geliştirilen projeler incelendiğinde, sosyal ve yeşil alanlarının bol olduğu projeler olduğu görülüyor. Ayrıca bölgede büyük parselli arazilerde serbest yapı yüksekliği imar hakkı olduğundan bu projelerin üst katlarında Boğaz manzarası seyredilebiliyor.          


Bomonti’de eski binalarda mevcut ve bu binalara sahip kişiler ise satmak yerine daha çok kat karşılığını tercih ediyor. Hal böyle olunca eski yapılanmalarda satılık sayısı az ve bu durum da satış fiyatlarında artış yaşanmasına sebep oluyor. Bölgede boş arsa bulmak da neredeyse imkansız. 


Bölgede şu an inşaatı devam eden ve tamamlanmış projeler arasında; Öger İnşaat’ın Bomonti Palms’i, IC Grup’un Bomonti Uluslararası Turizm ve Kongre Merkezi, Fer Yapı ve Sinpaş GYO’nun İTower’ı, ve Ünal İnşaat’ın Inn Bomonti Suites’i, İSTA Gayrimenkul’un Arista Bomonti’si,  Ant Yapı’nın Anthill Residence’ı ile Rşxos Residence, Modern Palas, Bomonti Apartmanları bulunuyor. 


Bölgenin geçmişinde neler oldu? 

Bölgenin geçmişini şu sözlerle özetledi TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Kurumsal Değerleme Departmanı Yönetici Ozan Kolcuoğlu, “Bomonti bölgesi geçmiş yıllarda sanayi bölgesi olarak gelişti. Kağıthane’de de gözlemlenen kentsel dönüşüm hareketleri Bomonti’ye de sıçramış ve bölge sanayi alanından ticari hayatın yoğun oldugu bir bölge haline dönüştü. Sanayi bölgesi iken sonraki yıllarda planlı bir alan haline gelmesi için çalışılmışsa da öncesinde yapılan plansız yapılaşma Bomonti’nin kısıtlı gelişimde kalmasında rol oynadı. İstanbul’un hızlı gelişimi içerisinde öncelerde kent dışı gibi görünen Bomonti, hızlı gelişim sonrasında kentin merkezlerinden biri haline geldi. Fabrikaların şehir dışına taşınmaları ve ticari aksın yoğunlaşması ile bölge tekrardan hızlı bir değişime girdi. Bu değişimin öncekilere göre farkı sanayileşmenin azalması hatta kaybolması ile konut ve eğitim gibi yaşamsal alanların gelmesi. Öncelerde kent dışı görünümden dolayı sanayileşmiş olan bölge İstanbul’un hızlı gelişimi ile kent içinde kalmış ve yaşam alanları ile çevrelendi. Bu sebeple de ticari ve merkezi aksın bir parçası olabilmek için değime girdi”. 


İstanbul’un yeni markası: Bomonti


Gelecekte bölgenin gelişim düzenine de değinen Ozan Kolcuoğlu, “Bu kadar hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı Bomonti’de lüks konut ve ofisler ile ticari aksın gerekliliği olan otel ve AVM’ ler ile bütünleşeceği düşünülüyor. Yükseklik avantajı ile Haliç ve Boğaz manzarasına sahip projelerin varlığı bölgenin müşteri portföyünü de olumlu etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.  


Fiyatlar metrekare bazında 3 bin 500 dolardan başlıyor 

Anthill ve Rixos projelerinin inşasıyla bölgede değişimin hızlandığının altını çizen RE/MAX Karun’dan gayrimenkul danışmanı Jorj Kazar, “Bölgedeki değişim tünelin açılmasıyla zirve yaptı” dedi. Nitelikli projelerin Cumhuriyet Mahallesi’nde konumlandığını sözlerine ekleyen Jorj Kazar, “Bomonti’de geçmişte tekstil ve sanayi kuruluşları ile 4-5 katlı apartmanlar ile gecekondular bulunuyordu. Ancak günümüzde gökdelenler, rezidanslar, oteller yükseliyor ve bu yatırımlara her gün bir yenisi ekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.


Bomonti’deki fiyatlara da değinen Kazar, “Bölgede satılık dairelerin metrekare birim fiyatları özelliklerine göre 5 bin ile 7 bin dolar arasında değişiyor. Kiralık dairelerin metrekare birim fiyatı ise 15 ile 20 dolar arasında. Projelerde aidat fiyatları da 300 ile 700 TL arasında farklılık gösteriyor” dedi.  Bölgede satışta olan ofis projelerinde metrekare birim fiyatları ise 4 bin 500 dolardan başlıyor, 5 bin 500 dolara kadar çıkıyor. 


En çok talebi 1+1 ve 2+1 daireler görüyor 

Nitelikli proje yatırımlarının arttığı bölgede müşterilerin en çok 1+1 ve 2+1 daireleri tercih ettiğini anlatan Kazar, “3+1 daireler de talep görüyor. Stüdyo ve 1+1 rezidans projeleri, son yıllarda Türkiye’de ve tüm dünyada popüler yaşam konseptleri oldu” açıklamasını yaptı. 


Bölgeyi cazip kılan nedenlere de değinen Kazar, “Bölgede Taksim ve Dolmabahçe Araç Tüneli var ve bu sayede insanlar kısa sürede ana ulaşım arterlerine, E-5 ve E-6 çevre yollarına ulaşabiliyor. Araç Tüneli Bomonti’ye olan ilginin artmasına sebep oluyor. Ayrıca yakın çevrede özel üniversiteler olduğundan bölgeye öğrencilerinde talebi fazla” dedi. 


Bomonti’de imar izinleri 

İstanbul’un gözde lokasyonlarından biri haline gelen Bomonti’de bölgenin gelişimi için bazı projelerde imar yüksekliği serbest. Sokak aralarında 15 – 50 metre olan imar yüksekliği, caddelerde 21 – 50 metre. 


Bölgeye değer katan projelere örnekler 


İstanbul’un yeni markası: Bomonti


Ant Yapı- Anthill Rezidans 

Bomonti’ye değer katan projelerden biri Ant Yapı imzasını taşıyan Anthill Rezidans. 200 metre yüksekliğindeki 54 katlı iki kuleden oluşan proje 804 daireden oluşuyor. Projede daireler akıllı bina teknolojisiyle inşa edildi. 1+1’den 2+1’e kadar daire seçeneklerinin olduğu projede modüler sistem olduğu için konutlar daha da büyütülebiliyor. 1+1’lerin metrekare büyüklüğü 86 metrekare, 2+1’ler ise 111 metrekare. Projede konutlar 561 bin dolar ile 1 milyon 107 bin dolar arasında değişiyor. 


İstanbul’un yeni markası: Bomonti


Ofton İnşaat-Elysium Fantastic Bomonti 

Bomonti, çevre üniversitelere ve Taksim’e yakınlığı ile de birçok üniversiteli tarafından ilgi görüyor. Yüzde 80’inin üniversite gençliğinden oluştuğu Ofton İnşaat’ın Elysium Fantastic Bomonti projesi ise bölgeye değer katan bir diğer proje. 346 daireden oluşan projede 1+1, 2+1 ve 3+1 dubleksler ve teraslı penthouse daireler yer alıyor. Uluslararası standartlarda deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen projede, cephelerde ısı ve ses yalıtımı, akıllı ev teknolojisi ve her daireye kapalı otopark var. Elysium Fantastic’te daireler 332 bin dolar ile 1 milyon 472 bin dolar fiyat aralığında satılıyor. 


İstanbul’un yeni markası: Bomonti


Yıldırım Yapı Grubu- Yıldırım Kuleli Evleri 

6 dönümlük arazi üzerinde yükselen Yıldırım Kuleli Evleri 6 katlı 4 blokta 168 konuttan oluşuyor. Yıldırım Yapı Grubu tarafından inşa edilen projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire alternatiflerini bulmak mümkün. Sekiz ayrı noktada kameralı güvenlik ve kapalı otopark bulunan projede fitness salonu, çocuk oyun alanları, plates ve yoga salonu ve TV ve internet odası gibi sosyal hizmetler sunuluyor. Projede satılık daire fiyatları 300 bin TL’den başlıyor. 


 İstanbul’un yeni markası: Bomonti


Sinpaş GYO- Bomonti Time Residence

Sinpaş GYO tarafından Bomonti’de hayata geçirilen Bomonti Time Residence ise 48 katlı                 2 blok halinde yükseliyor. Projenin 8 katı özel suit dairelerden meydana gelirken 1 katta penthouse dairelerden oluşuyor. 25 katın home ofis olarak tasarlandığı projede rezidans hizmetleri üst düzey rahatlık sağlarken 24 saat güvenlik ve çocuklara özel düzenlenen alanlar dikkat çekiyor.


İstanbul’un yeni markası: Bomonti

 

Ar Şirketler Grubu-Arista Bomonti 

Bölgede bulunan bir diğer şirket de Ar Şirketler Grubu. Arista Bomonti isimli proje 102 metre yüksekliğine sahip. Her katın 4 ayrı bölmeye ayrıldığı projede ofislerin ortalama büyüklüğü 200 metrekare. 21 katında 85 adet ofisin olduğu projede 600 otopark var.  Projedeki ofislerin metrekare birim fiyatı 4 bin dolar ile 5 bin dolar arasında değişiyor. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön