26 / 04 / 2024

İstanbul'un yüksek yapılar yönetmeliğine ihtiyacı var!

İstanbul'un yüksek yapılar yönetmeliğine ihtiyacı var!

Her 100 aileden 88'inin deprem yönetmeliğine uygun olmayan evlerde yaşadığını öne süren İstanbul Jeofizik Odası Başkanı Erdal Şahan, gökdelenlerin yeterince denetlenmediğini söyledi. Şahan, İstanbul'da yüksek yapılar yönetmeliği olmadığını belirtti.



Her 100 aileden 88'inin deprem yönetmeliğine uygun olmayan evlerde yaşadığını öne süren İstanbul Jeofizik Odası Başkanı Erdal Şahan, özellikle gökdelenlerin yeterince denetlenmediğini söyledi. Şahan, “Göremediğimiz kontrol edemediğimiz birçok proje var. İstanbul'un yüksek yapılar yönetmeliği yok; 20, 40 katlı binalar problemli.” dedi.




İstanbul un yüksek yapılar yönetmeliğine ihtiyacı var!




Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, nüfusu 15 milyona dayanan kentin depreme hazırlıklı olmadığını söyledi. Deprem uzmanları, Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG) Projesi kapsamında yapılan son eğitim toplantısında buluştu. Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, deprem yönetmeliği çıktıktan sona yapılan binaların yeterince denetlenmediğini iddia etti.



KONTROL EDEMEDİĞİMİZ ÇOK PROJE VAR


Şahan, şöyle devam eti: “100 kişiden 88'i eski konutlarında oturuyor. Bu konutların hiçbiri 2007 deprem yönetmenliğine uygun değil. Yeni yapılanlar da denetimsizlikten dolayı uygun değil. Çünkü yapı denetim firmaları müteahhitlerden iş alıyor, ‘sorun çıkarırlarsa' onlardan bir daha iş alamayacaklarını biliyorlar. O yüzden böyle yapıları sağlıklı denetleyemiyorlar. Göremediğimiz kontrol edemediğimiz birçok proje var.”


 İstanbul'un yüksek yapılar yönetmeliğinin olmadığını belirten Şahan, “İstanbul'da 20, 40 katlı binaların çoğu problemli. Zemine uygun projelendirme yapılmalı, statik hesaplara uygun beton ve demir kullanılmalı.” dedi.


KONTROLSÜZ YAPILAŞMA ARTTI



İstanbul un yüksek yapılar yönetmeliğine ihtiyacı var!




Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nasuh Mahruki de kontrolsüz yapılaşmanın arttığına dikkat çekti. Mahruki, şöyle konuştu: “Kontrolsüz yapılaşma, denetimsizlik ve göçten kaynaklanan yığılmalar nedeniyle bir türlü binalarımızı sağlıklı yapmayı öğrenememişiz. Başımıza felaketler geldikten sonra çözümler bulmaya çalışmışız. Ancak, o zaman iş işten geçmiş oluyor.”




Zaman




Haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı...


Avcılar Belediyesi'nin ABAG projesi kapsamında düzenlediği toplantıda konuşan uzmanlar, ürküten uyarılar yaptı. En büyük tehlike, rezerv alanların da yapı dolması...


Avcılar Belediyesi'nin ABAG projesi kapsamında gerçekleştirilen son eğitim toplantısında konuşan uzmanlar, ürküten uyarılar yaptı. En büyük tehlike kontrolsüz yapılaşma ve denetimsizlik Afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında sürdürülen Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG) Projesi kapsamında yapılan son eğitim toplantısında konuşan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, olası felakete karşı halkın hazırlıklı olması amacıyla her ay düzenli olarak toplantı yaptıklarını belirterek, "Önemli olan depremin ne zaman ve kaç şiddetinde olacağı değil bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuzdur" dedi. 


"ÜLKEMİZ, CAN KAYBINI SİNDİREN YAPIYA SAHİP" 


AKUT Genel Başkanı Ali Nasuh Mahruki, "Deprem değil, çürük yapı öldürür" sözünün çok kullanıldığını ancak felakete karşı dayanıklı yapılar yapılması gerektiğini söyledi. Mahruki, şöyle konuştu: "Kontrolsüz yapılaşma, denetimsizlik ve göçten kaynaklanan yığılmalar nedeniyle bir türlü binalarımızı sağlıklı yapmayı öğrenememişiz. Başımıza felaketler geldikten sonra çözümler bulmaya çalışmışız. Ancak, o zaman iş işten geçmiş oluyor. Kurtarabildiğiniz kadarını kurtarıyorsunuz, giden gidiyor. Maddi manevi kayıpların yanı sıra canlar gidiyor. Ülkemiz can kayıplarını kolay sindirebilen yapıya sahip. Gelişmiş ülkelerde tahammül edilemeyen tek şey insan hayatıdır." TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, 1999'daki Marmara Depremi sırasında İstanbul nüfusunun 10 milyon olduğunu, son resmi açıklamalara göre 14 milyon 800 bine çıktığını hatırlattı. Şahan, bu süre içerisinde rezerv alanlarının yapılarla dolmaya devam ettiğini belirterek şöyle dedi: "Burada 100 kişi varsa 88i eski konutlarında oturuyor. Bu konutların hiç biri 2007 deprem yönetmeliğine uygun değil. Yeni yapılanlar da denetimsizlikten dolayı uygun değil. Çünkü yapı denetim firmaları müteahhitlerden iş alıyor, 'sorun çıkarırlarsa' onlardan bir daha iş alamayacaklarını biliyorlar. O yüzden böyle yapıları sağlıklı denetleyemiyorlar. Göremediğimiz kontrol edemediğimiz birçok proje var. İstanbul'un yüksek yapılar yönetmeliği yok; 20, 40 katlı binaların hepsi problemli. Zemine uygun projelendirme, statik hesaplara uygun beton ve demir kullanılması gerekiyor." Şahan, "Depremden sonra nerede toplanacaksınız? Sivil savunma size nerede hizmet verecek. Toplanacak yerimiz yok. Parklarımız afete hazır değil. Buralarda ekipman, sağlık, gıda malzemeleri stokları yok, tuvalet, içme suyu için tanklar gömülmüyor. Gelişmiş ülkelerde spor salonlarında okullarda topluyorlar. Spor salonlarımız okullarımız sağlam mı?" dedi. 




Bizim Gazete


Geri Dön