25 / 04 / 2024

Hitay Güner: Yüksek yapılar mevcut yollarla bağdaşmıyor!

Hitay Güner: Yüksek yapılar mevcut yollarla bağdaşmıyor!

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, “Yüksek yapılar mevcut yollarla bağdaşmıyor. Gökdelenlerin araç yükünü bu yollar kaldıramaz.” dedi.



2 milyon 500 bini otomobil, 3,5 milyon aracın trafiğe kayıtlı olduğu İstanbul'da, transit geçen araçlarla birlikte ortalama 4 milyon araç her gün trafiğe çıkıyor. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, “Yüksek yapılar mevcut yollarla bağdaşmıyor. Gökdelenlerin araç yükünü bu yollar kaldıramaz.” dedi.


On beş milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük şehirleri arasında yer alan İstanbul'da yaşayanlar, en çok trafikten şikayetçi. Sanal alemdeki form ve blog sitelerinden ulaşımla ilgili şikayetlerini dile getiren araç sürücüleri, her gün saatlerinin yollarda geçmesinden yakınıyor.


Son zamanlarda araç sürücülerinin trafikteki sıkıntılara ilişkin şikayetlerinde artış olduğunu belirten ‘şikayetim.com' adlı internet sitesinin yetkilisi Nisa Genç, “Sürücülerin, ‘Alternatif güzergahları kullanmaya çalışmamıza rağmen ev ve iş yerlerimize ulaşmakta zorlanıyoruz' serzenişlerine şahitlik ediyoruz.” dedi.


Türkiye İstatiktik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul'da 2,5 milyonu otomobil olmak üzere 3,5 milyon araç trafiğe tescilli. Başka şehirlerden gelen araçlarla birlikte binlerce aracın İstanbul'dan transit olarak geçtiğine dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner, “İstanbul'da trafiğe kayıtlı araçların bir bölümü değişik vilayetlerde. Buna karşın başka illerden gelen misafir araçlar da şehrimizde trafiğe çıkıyor. Transit geçen araçlarla birlikte tahminen 4 milyon araç bu kentte trafiğe çıkıyor. Teorik olarak her bir araç için 20 metekare park alanı gerekiyor. Bu da 80 milyon metrekare park alanına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Zaten park problemi olduğundan dolayı araçlar kaldırımlara park ediliyor.” diye konuştu.


BİNALAR YÜKSELİYOR AMA YOL YOK


Mevcut yol kapasitesinin araç nüfusunu karşılamadığına işaret eden Avukat Güner, şöyle devam etti: “Yolların, binaların araç yükünü kaldıracak boyutta olması lazım. Yüksek yapılar bu yollarla bağdaşmıyor. Yüksek yapıların araç yükünü mevcut yollar kaldıramaz. Son zamanlarda sürücülerimizin trafikle ilgili şikayetlerine maruz kalıyoruz.”


Zaman/ Hakkı Akgül


Geri Dön