18 / 04 / 2024

İşte Doğu'ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!

İşte Doğu'ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!

Başbakan Binali Yıldırım’ın yatırım ve teşvik paketi, sanayicileri heyecanlandırdı. Birçok işadamı Doğu’ya yatırımı planlarına dahil etmeye başladı. İşadamları ‘Bu teşvikle Doğu’ya yatırım yapmamak elde değil.’dedi.




Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün açıkladığı yatırım ve teşvik paketi, sanayicileri heyecanlandırdı. İşte o işadamları...


YATIRIM PLANIMIZA DOĞU’YU ALDIK


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün Diyarbakır’da açıkladığı Doğu paketi, fevkalade üzerinde çalışılmış ve emek harcanmış bir teşvik paketi. Bugüne kadar bu kadar kapsamlı ve sorunlara çözüm bulacak bir çalışma yapılmamıştı. Hazırlayanların yüreğine sağlık. Terör belasını besleyen en büyük etken işsizlik. Bu teşviklerle bölgeye yatırım yapmamak elde değil. Bu paketin devamı olmalı. Sonuç olarak ülkeye ve bölgeye hayırlı bir iş oldu. Şahsen Zorlu Holding olarak biz de teşvik paketini iyice inceledik. Öyle kolaylıklar var ki, Doğu’da yatırım yapma fikrini planlarımız arasına aldık. Yurt dışından döner dönmez bakanlıkla görüşeceğiz. Ancak hangi alanda yatırım yapmak istediğimizi daha sonra açıklayacağız.


FABRİKAMIZI DOĞU’YA KAYDIRABİLİRİZ


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Ülkenin daha az gelişmiş bölgelerindeki kalkınma hareketinin fitilini ateşleyecek bir paket. Sanayi üretimi yapan şirketlerin daha çok Orta Anadolu ve Batı kesiminde kümelendiğini görüyoruz. Bu teşviklerle yatırımların Doğu ve Güneydoğu bölgelerine kayacağını düşünüyorum. Suriye ve Irak’ın daha homojen bir yapıya kavuşması, İran’ın ambargolardan kurtulması gibi etkenler önemli. Doğu’da yapılacak yatırımlar sadece iç pazarın hareketlenmesini değil, bu ülkelere de ihraat yapılmasının önünü açacak. Bizim İskenderun’da inşaat paneli üretimimiz var. Paketin avantajlarını kullanacağız. İskenderun yatırımımızı kaydırabiliriz. Ayrıca gıda ve tarımda yeni yatırımları grup olarak bu paketten sonra konuşmaya başladık.


İLK DEFA BU KADAR SICAK BAKIYORUM


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: Bu paket diğerlerinden farklı bir uygulama. Başarılı olacağına inanıyorum. Önemli olan devlet ile özel sektörün işbirliği. Yatırımcılar biraz cesaretli olmalı. Malum ‘çözüm süreci’nde de böyle bir paket açıklandı. Ancak sonrasında istenilen geri dönüş alınamadı. Şimdi durum biraz daha farklı. Açıklanan teşvikler işadamlarını heyecanlandırmalı ve cesaretlendirmeli. Paketin içinde ‘devlet alım garantisi’ kısmı önemli. Nihayetinde ilk defa bu kadar sıcak baktığım bir paket oldu.


BÖLGE SAĞLAM BİR ZEMİNE OTURACAK


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak: 23 ilimizi kapsayan bu büyük atılımla, bölgede gerek ekonomik gerekse sosyal bakımdan önemli değişimler göreceğimize inanıyorum. Bu paketin uygulamaya geçmesiyle birlikte bölgenin sosyal ve ekonomik altyapısı daha sağlam bir zemine oturacak, terör örgütlerinin eyleme geçmesine meydan vermeyen bir istikrara ulaşılacak.


CAZİBE MERKEZLERİ SIÇRAMA YAPACAK


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Paketin, terör sebebiyle hasar gören bölgenin yeniden imarının, hem bölge illerimizdeki yaşam kalitesinin artırılması, hem de bu sayede terör örgütünün faaliyetlerinin azaltılmasında etkili olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan, bölgeye yapılması planlanan yatırımlar ise bölgedeki ekonomik kalkınmayı hızlandıracak. 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuluyor. Bu merkezlerin bölgede büyük bir ekonomik sıçrama yaratacağını düşünüyoruz.


BÖYLE DESTEK GÖRÜLMEDİ


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan: Pakette, bugüne kadar ülkemizde hiç verilmemiş destekleri görüyoruz. Bölgenin ‘Cazibe Merkezi’ haline gelmesi öngörülüyor. Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak alanların, ülkemizin bütününde destekleniyor olmasını da önemsiyorum.


HEM ÖNEMLİ HEM ÇOK CAZİP PAKET


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


ASKON Başkanı Mustafa Koca: Paket gerçekten  son derece önemli bir program. İçerik itibariyle de son derece cazip. Milletimizin çocukları terör örgütlerine katılmak yerine iş hayatına katılma konusunda bir yönelişe girer kalkınma gerçekleşir.


YATIRIMCILARI YÜREKLENDİRECEK


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle: Teşvik paketinden çıkan müjdeler tüm sanayi ve ihracat dünyasında umut ve heyecan yarattı. Açıklanan paket yatırımcıyı yüreklendiriyor, teşvik ediyor. İçeriği son derece dolu.


TERÖRE KARŞI GÜÇLENECEĞİZ


İşte Doğu ya yatırım yapmak isteyen iş adamları!


Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan: Daha önceki yatırım ve sosyal refahı artırıcı politikalara ek olarak bu paketle sağlanacak güvenlik, sosyal yardım ve istihdam imkânları teröre karşı gücü artıracak.



Star


Geri Dön