26 / 04 / 2024

İstihdamda iyimserlik arttı, inşaat ortalamanın üzerinde büyüyecek!

İstihdamda iyimserlik arttı, inşaat ortalamanın üzerinde büyüyecek!

Türkiye'nin Net İstihdam Beklentisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 puan artarak +%26 seviyesine çıkıyor. İnşaat, en başta geliyor



2012’nin 2. Çeyreği için istihdam beklentilerinde Türkiye yine dünyanın en iyimserlerinden

Yeni yayımlanan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 2. çeyrek sonuçlarına göre, Türkiye’nin Net İstihdam Beklentisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 puan artarak +%26 seviyesine çıkıyor. Ankete katılan işverenlerin yüzde 30’undan fazlası 2. çeyrekde işgücü sayılarını artırmayı planladığını söylerken,  Türkiye’nin tüm bölgelerinde ve 11 sektörde olumlu işe alım tahminleri belirtiliyor. Nisan-Haziran 2012 döneminde en  iyimser görünüm +%39’luk Net İstihdam Görünümü ile İnşaat sektörüne ait.

ManpowerGroup tarafından bugün yayınlanan 2012 yılı ikinci çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre Türkiye’deki işverenler önümüzdeki üç aylık dönemde de sağlıklı işe alım beklentilerini devam ettiriyorlar. Bu görünüm, iş arayanlar için fırsatlar sunmaya devam ederken, Türkiye aynı zamanda dünya genelinde istihdam beklentileri açısından geçen çeyrekte olduğu gibi yine en iyimser öngörülere sahip ülkeler arasında yer alıyor. Nisan-Haziran 2012 dönemi için işverenler aktif bir istihdam piyasası öngörürken, Net İstihdam Görünümü geçen çeyreğe göre yüzde 4 puan artarak +%26’ya ulaşıyor. Net İstihdam Görünümünün, geçen çeyreğe oranla yüzde 2 arttığı fakat geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8 puan geride olduğu görülüyor.

Türkiye’de 2012’nin 2. çeyreği için Net İstihdam Görünümü +%26

Raporun sonuçlarını değerlendiren, Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş “2012’nin birinci çeyreğindeki öngörülerle karşılaştırıldığında, Türk işverenlerin kuvvetli duruşlarını sürdürdüklerini görmek mutluluk vericidir. Hatta, işverenlerin işe alım hızlarında az da olsa yükselme olduğu göze çarpıyor. Öte yandan, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Net İstihdam Görünümlerinde biraz düşüş mevcut bunu işverenlerin işe alım planlarını doğrudan etkileyen bazı makro detaylar çerçevesinde analiz edebiliriz.  Örneğin,  ABD ve Avrupa Birliği ülkelerindeki süregelen kötü gidişatın olası yansımalarının yanı sıra bölge genelinde bir süredir devam eden Arap Baharı protestolarının yarattığı karmaşanında bu durumla bağlantısı var. Bu gibi dış etkenlerin özelikle bekle ve gör politikasını benimseyen ve geçen çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de istihdam rakamlarında değişiklik öngörmeyen yüzde 54’lük işverenin tutumunda önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

 İstihdamda Artış Öngören İşverenler İstihdamda Düşüş Öngören İşverenler İstihdamda Değişiklik Öngörmeyen İşverenler Bilmiyorum Diyen İşverenler Net İstihdam Görünümü
 %        %              %   %     %
  2011 2. çeyrek 38 4 56 2 +34
  2011 3. çeyrek 42 7 49 2 +35
  2011 4. çeyrek 37 17 39 7 +20
  2012 1. çeyrek 31 9 54 6 +22
  2012 2. çeyrek 33 7 54 6 +26


Türkiye’nin beş bölgesindeki işverenler sağlıklı işe alım beklentileri dile getirirken en iyimser tablolar +%29 ile Orta Anadolu ve +%28 ile Ege Bölgesi’nde görülüyor. Benzer şekilde, Nisan-Haziran 2012 döneminde 11 sektörün tamamı çalışan sayılarını artırmayı düşündüklerini ifade ediyorlar. En güçlü istihdam beklentileri ise Net İstihdam Görünümünün +%39 seviyesinde seyrettiği İnşaat sektöründe gözlemleniyor.

Ebru Coş ekliyor: “Türkiye’de geçen çeyrekle karşılaştırıldığında 11 sektörün 5’inde yeni işe alımların yükseldiğini görüyoruz. Sektörler arasında geçen çeyreğe oranla işe alım beklentilerinde en dikkat çeken iyileşme yüzde 31 puanlık artışla Restoran ve Otelcilik sektöründen geliyor. Bilindiği üzere bahar ve yaz dönemleriyle birlikte bu sektörde ciddi canlanmalar görülür ve dönemsel eleman ihtiyacı ortaya çıkar. Şirketlerin bu anlamdaki taleplerinin bu çeyrekte olduğu gibi 2012’nin üçüncü çeyreğinde de göze çarpan yükselişine devam ederek, bu sektördekileri iş fırsatları sunacağını öngörebiliriz.”

Sektör Karşılaştırmaları
 Net İstihdam Görünümü
İNŞAAT +39
FİNANS, SİGORTA, GAYRİMENKUL ve KURUMSAL HİZMETLER  +32
KAMU VE SOSYAL HİZMETLER  +31
TARIM +30
RESTORAN VE OTELLER +30
ÜRETİM +26
MADENCİLİK +21
ULAŞTIRMA, DEPO ve İLETİŞİM +21
TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET +21
İLAÇ  +20
ELEKTRİK, GAZ ve SU +14

2012 2. çeyrekte Türkiye en iyimser ülkeler arasında kalmaya devam ediyor
Türk işverenler yılın ilk üç ayında olduğu gibi ikinci ayında da dünyanın en iyimser  istihdam beklentilerine sahip ülkelerinden biri olmayı sürdürüyor. Nisan-Haziran 2012 döneminde işe alım planlarının en yüksek olduğu ülkeler Hindistan, Brezilya, Tayvan, Peru ve Türkiye olarak ön plana çıkarken, en düşük işe alım planlarına sahip ülkeler ise Yunanistan, İspanya ve Çek Cumhuriyeti olarak sıralanıyor. Olumsuz görünüm sergileyen bu üç ülkedeki işverenlerin büyük kısmı maaş kesintileri uygulayacaklarını  ifade ediyorlar.

İkinci çeyrekteki işe alım beklentileri geçtiğimiz üç aya oranla 11 ülke ve bölgede zayıflarken, 23’ün iyileşme gösteriyor. Geçen yılın bu dönemine göre görünüm 24 ülkede biraz daha yumuşuyor ve 13 ülke ve bölgede düzeliyor. 2012 1. çeyrek ile kıyaslandığında, Avrupa ve Ortadoğu’daki 23 ülkenin 12’sinde nispeten olumlu bir işe alım beklentisi belirtilirken 9 ülkede işe alımlar hızlanıyor. Net İstihdam Görünümü, geçen yılın aynı dönemine oranla 13 ülkede düşerken, 7 ülkede artışa geçiyor. Bölgesel işe alım planlarının en güçlü olduğu ülkeler Türkiye, İsrail, Romanya ve Norveç iken, Yunanistan ve İspanya ise yeni istihdam açısından en zayıf beklentileri ifade eden Avrupa ülkeleri olarak listede yerlerini alıyor.

Manpower’ın araştırmasındaki “Net İstihdam Görünümü”, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir düşüş bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Araştırmanın 2012 2. çeyrek sonuçları için Türkiye’de 1.000 işverenle görüşme yapıldı.

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 12 Haziran 2012 tarihinde açıklanacak ve 2012’nin 3. çeyreğine dair iş alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak. Manpower İstihdam Görünümü araştırması Manpower temsilciliği olan ülkelerde ücretsiz olarak sağlanabiliyor.


Araştırma hakkında
Yenilikçi işgücü çözümleri şirketi ManpowerGroup, her çeyrekte Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nı yayınlayarak, işverenlerin bir sonraki çeyrekte istihdama dair öngörülerini ölçmeyi hedefliyor. Dünyadaki en kapsamlı ve ileriye dönük istihdam anketidir. Anket 41 ülke ve bölgede, 65,000’i aşkın kamu ve özel sektör işverenleri ile yapılan mülakatlara dayanmaktadır. İşgücü piyasasının gittiği yönü belirlemek açısından dünyadaki en iyi bağımsız veri kaynaklarından bir tanesi olarak gösterilir.


Geri Dön