19 / 04 / 2024

İSU, TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için yatırıma devam ediyor!

İSU, TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için yatırıma devam ediyor!

Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesislerinde arıtılan sulardan geri kazanım suyu elde edilerek sanayi ve yeşil alan sulanmasında kullanılması için yatırımlarını sürdürüyor.



ISU Genel Müdürlüğü, ülkemizin en önemli sanayi tesislerinin başında gelen TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için geri kazanım suyu yatırımına devam ediyor Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan sulardan geri kazanım suyu elde edilerek sanayi ve yeşil alan sulanmasında kullanılması için yatırımlarını sürdürüyor. 


Kullar ve Plajyolu Arıtma Tesisleri'nde çalışmalar tamamlanma aşamasına gelirken TÜPRAŞ'ın kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projeye de bir süre önce başladı. Önemli miktarda su tasarrufu sağlaması hedeflenen projeler, toplam 11 milyon 750 bin TL'ye mal olacak. 


ÜÇ NOKTADA UYGULAMA 


Bölgede yaşanan kuraklıktan dolayı bir dizi önlem alan İSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmek için geri kazanım suyu (grisu) projesi geliştirdi. Tesislerin çıkış sularının ultraviyole ışınları ile ikinci bir arıtmadan geçirilmesini sağlayan UV sistemi, Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde uygulandı. Arıtılan su, belirtilen arıtma tesislerinin yeşil alanlarında bir süredir kullanılıyor. 


PLAJYOLU VE KULLAR DA UV SİSTEMİ


 Kurum, İzmit Plajyolu ve, Başiskele Kullar atıksu arıtma tesislerinin çıkış sularını sanayi tesisleri ile yeşil alanlarda kullanılması için 2 ayrı proje ile yürüttüğü inşaat çalışmalarında son aşamaya geldi. Her bir tesisten ultraviyole ile günlük 10 bin metreküp olmak üzere toplam 20 bin metreküp arıtılmış su elde edilecek. Çıkan su, proses ve kullanma suyu kullanan sanayi kuruluşlarına verilecek. Ayrıca, başta Sekapark olmak üzere bazı yeşil alanlarının sulaması da elde edilen su ile yapılacak. 

İSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan çalışmalar arasında TÜPRAŞ'a geri kazanım suyu kazandırma çalışmaları da var. 


TÜPRAŞ'IN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR 


İSU Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan ve su ihtiyacını Sapanca Gölü'nden karşılayan TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için de Körfez Atıksu Arıtma Tesisi'nde geri kazanım suyu yatırımına bir süre önce başladı. Zemin güçlendirme çalışmalarının sürdüğü projede yapılacak ultraviyole tesisi ile günlük 40 bin metreküp geri kazanım suyu kazandırılacak. Elde edilen geri kazanım suyu TÜPRAŞ'a verilerek proseste kullanılacak. 


YER ALTI SUYU KORUNACAK


 Geçtiğimiz yıl işlettiği 18 adet atıksu arıtma tesisi ile 122,5 milyon metreküp atıksu arıtması yaparak doğal ortama veren İSU Genel Müdürlüğü, UV sistemi ile hem arıtılmış suyu değerlendirecek hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlayacak. Ayrıca, kuyu suyu kullanan sanayi kuruluşlarına grisu verilmesi ile birlikte yer altı suyu da korunacak. Üç ayrı proje ile gerçekleştirilen çalışmalar, 11,75 milyon TL'ye mal olacak. 


Kocaeli Manşet 


Geri Dön