24 / 04 / 2024

İtalya’daki işletmeciler restoranlarının açılmasını istiyor!

İtalya’daki işletmeciler restoranlarının açılmasını istiyor!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Avrupa'da en çok etkilediği ülkelerin başında gelen İtalya’da restoran işletmecileri sıkı karantina tedbirlerinin gevşetilerek yeniden faaliyete başlamak istediklerini söylüyor.



Kovid-19 olarak bilinen koronavirüs salgını sonucunda 27 bin 359 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede, günlük ölü ve vaka sayılarındaki düşüş sonrasında hükümetin son açıkladığı kademeli normale dönüş planı gündemde tartışmalara neden oldu. Başbakan Giuseppe Conte’nin pazar akşamı, 4 Mayıs ayından bu yana inşaat ve imalat sektörlerinden başlamak üzere ülkenin "Virüsle birlikte yaşayacağı ikinci aşamaya" geçeceğini açıklaması, ayın başında normale dönmeyi ümit eden pek çok sektör ve vatandaşı memnun etmedi.

Basına sızan ilk planlamalarda, restoranlar için yeniden açılış tarihi 18 Mayıs olarak açıklanırken, Başbakan Conte’nin bunu 1 Haziran olarak açıklaması, restoran işletmecilerinin tepkisine nedne oldu.

Restoran ve lokanta sahipleri, dün akşam yemeği zamanında işletmelerini sıradan bir günmüş gibi açıp ve servis masalarını dışarıya koyarak hükümete mesaj gönderdi. Başkentin merkezinde yer alan bazı restoranlar bunu desteklerken, bazılarının ise vitrinlerine "İmdat! Ölüyoruz" şeklinde dövizler astı. Restoran sahiplerinin eylemini izleyen muhabir, işletmecilerin nabzını tuttu.

Roma’nın merkezindeki tarihi Pantheon Bazilikası yakınlarındaki tanınan makarnacılardan Maccheroni’nin sahibi Luciano Flamini, işletmesinin resmi karantinanın da başlamasından önce 9 Mart tarihinden beri kapandığını açıkladı.

Flamini, "Bizim bu etkinliğimiz, bizi idare edenlerin, hükümetimizin felakete uğramış bir durumdaki sektörümüze yönelik farkındalığını arttırmak için yaptığımız bir şey." diye konuştu.

Tam olarak ne zaman geri açılacaklarını bilmediğini, açıldıklarında da sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerektiğinden bahseden Flamini, "Kaldı ki açtığımızda da turistler olmayacak. Ne İtalyanlar ne yabancılar. İnsanlar korkmuş olacak ve restoranlara girmek istemeyecekler." dedi.

Faaliyete geçtiklerinde eskisi gibi hemen müşterilerinin olmayacağını işaret eden Flamini, sosyal mesafe, maske, elpen gibi önlemlerin konuşulduğunu bu şekilde yeniden harekete geçmenin imkansız olduğunu kaydetti. Devlete çağrı yapan Flamini, "Bir an önce güçlü şekilde yeniden yardım gerekiyor. Devlet, bize yardım elini uzatmalı ve varlığını hissettirmeli. Biz girişimcileri desteklemeli ki moralimiz bozulmasın hatta devlet el verdiği için öncekinden çok daha güçlü hissederiz." açıklamasında bulundu.

Zararlarının ne kadar olduğu sorusu üzerine Flamini, çalışanların maaş ve vergi ödemelerine devletten kısmen destek aldıklarını söyleyerek "Şu anki kaybımız çok ciddi düzeyde. Kira, giderler, faturalar gelmeye devam ediyor. İşte bakın en son elektrik faturası gelmiş burada 900 avro tutarında. Gördüğünüz gibi durum oldukça karışık." açıklamasında bulundu.


Geri Dön