26 / 04 / 2024

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'den AVM kira ödemeleri için çağrı!

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'den AVM kira ödemeleri için çağrı!

AVM mağazaların kira bedelleri ile ilgili açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kira ödemeleri için yeni çözümlerinin üretilmesi gerektiğini dile getirdi. 



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, koronavirüs salgını döneminde AVM ve cadde mağazalarının kira ücretleri ile ilgili açıkalamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; mağazaların açık kaldıkları sürenin haftada 40 saatin altına indiğini söyleyen Avdagiç" Kira bedelleri işletmelerin yükünü ağırlaştırıyor. Kiraya vereni de, kiracıları da mağdur etmeyecek bir yöntem geliştirmek gerek." dedi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç den AVM kira ödemeleri için çağrı!

 3 önemli derneğin başkanı ile bir toplantı yaptıklarını söyleyen Avdagiç, salgının parekende sektörüne yaptığı etkilerini anlattı. 

Avdagiç, online olarak gerçekleştirilen toplantıya Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Serhan Tınastepe ve Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamati'nin katıldığını söyledi.

Toplantıya katılan üç derneğin temsil ettiği 500'ü aşkın markanın Türkiye ve yurt dışında 115 bin mağaza ve satış noktası yer aldığını söyleyen Avdagiç, bu mağaza ve satış noktalarının 700 binden fazla kişinin istihdam edildiğini söyledi. 

Toplantıda, mağazacılıkta kira süreçleriyle ilgili yaşanan problemlerin de tartışıldığını söyleyen Avdagiç, dernek başkanlarının, salgında mağazaların açık kaldıkları sürenin haftada 40 saatin altına düştüğüne vurgu yaptı. 

"Kira bedelleri işletmelerin yükünü ağırlaştırıyor" 

Perakende sektörünün genç istihdamı için önemine işaret eden Advagiç, "Bu sektörde çalışanların neredeyse yüzde 90'ı 30 yaşın altında. Dolayısıyla mağazacılık ve perakende sektörümüzün genç istihdamına büyük katkısı var. Biz de bu sektöre gerekli desteği vererek aynı zamanda gençlerimizin işlerini korumalarını sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç den AVM kira ödemeleri için çağrı!

İstanbul'da yer alan mağazaların dünya ile yarışacak durumda olduğunu dile getiren Avdagiç şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Türkiye, mağazacılık konseptinde özgün bir başarı ortaya koydu. Buraya da kolay gelmedi. Yıllar içinde büyük emekler vererek dünya kalitesini yakaladık ve söz sahibi olduk. İstanbul'un Paris, Roma, Londra gibi çok önemli bir alışveriş destinasyonu olma vasfını ve avantajını salgın sonrası için korumalıyız. Şimdi İstanbul'un mağazacılıkta yakaladığı birikimi ve kaliteyi, perakende sektörümüzün nitelikli iş gücü ile salgın sonrasında büyük avantaja çevirmeliyiz. Çünkü salgın sonrasında marka mağazacılığımız, hizmetler sektörümüzün, özellikle turizmin canlanmasında en büyük rolü oynayacaktır."

Kapanma kararı içerisindeki zamanda kira bedellerinin işletmecilere yük olduğunu söyleyen Avdagiç, "Gerçekten kira bedelleri işletmelerin yükünü ağırlaştırıyor. (Kovid-19) Tedbirler kapsamında, mağazaların açık kaldıkları süre haftada 40 saatin altına indi. Kira bedelleri işletmelerin yükünü ağırlaştırıyor. Kiraya vereni de, kiracıları da mağdur etmeyecek bir yöntem geliştirmek gerek. Şu anda mağazalar, alışveriş merkezlerine kira ile birlikte ayrıca cirodan pay ödüyor. Markalar, 'ciro kirası sistemi' şeklinde tanımlanan kira yerine cirodan verilen payı artırma görüşünde birleşiyorlar." diye konuştu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç den AVM kira ödemeleri için çağrı!

"Cadde mağazacılığını tehdit eden sıkıntıları aşmalıyız" 

Benzer problemlerin AVM'lerde de yaşandığını söyleyen Şekib Avdagiç, "Cadde mağazacılığını tehdit eden sıkıntıları aşmalıyız. Burada hem yatırımcıların hem mağaza sahiplerinin hem de yıllarca o işletmeye hizmet veren çalışanın korunması gerekiyor. Zor günleri birlikte aşmamızı sağlayacak bu mutabakat hepimizi ayakta tutacak." dedi.

Çözüm bekleyen diğer problemler arasında alışveriş merkezlerindeki ortak giderler konusu olduğunu söyleyen  Avdagiç, "Her alışveriş merkezinde 'ortak alan giderleri' adı altında ayrı miktarlarda aidat toplanıyor. Ancak bu tutarlar birbirinden çok farklılık gösteriyor. Birbiri ile aynı lokasyondaki iki alışveriş merkezinin birinde ödenen aylık ortak gider metrekare başına 22 TL iken, diğerinde 70 TL'yi buluyor. Bunu anlamak çok güç." şeklinde konuştu.

AVM'lerden ayrılmak isteyen mağazalarla ilgili sözleşme kaynaklı sorunlar yaşandığını söyleyen Avdagiç, bu sorunların kısa süre içerisinde çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.

Perakende sektöründen kira indirimi talebi!


Geri Dön