26 / 04 / 2024

İTÜ Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi binasının inşaatı yarım kaldı!

İTÜ Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi binasının inşaatı yarım kaldı!

Sayıştay’ın 2018 yılı için İTÜ’de yaptığı denetimin sonucunda, İTÜ bünyesinde yürütülen Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesi dahilinde yapımına başlanan Merkez Bina'nın inşaatının yarım bırakıldığı tespit edildi. İnşaatın tamamlanmaması projenin sona erdirilmesine neden oldu.



İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yürütülen Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Projesi'nde, KDV dahil 35 milyon liraya ihale edilen merkez binanın inşaatı yarım bırakıldı. Sayıştay sorun üniversiteden kaynaklanmasa da inşaatın, projenin sonlandırılması sebebiyle tamamlanamadığını bildirdi. İnşaatın üniversiteye devredilmesinin “kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmamasına yol açtığını” söyledi.

 

Proje bütçesizlikten mi iptal edildi?

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre Sayıştay’ın raporunda, TARBİL Projesi kapsamında yapılması planlanan “İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Binası İnşaatı” işi için 19 Ağustos 2015 tarihinde ihale düzenlendiği ve 29 milyon 761 bin değerinde bir sözleşme imzalandığı bildirdi. Merkez bina inşaatı için TARBİL bütçesinden 12 milyon lira ayrıldığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kalan miktarın ikame edileceğini bildirerek iş sürecinin devam ettirilmesini istediğini belirtildi. İhaleyi kazanan yükleniciye toplamda 10 milyon 132 bin 803 TL ödeme yapıldığı belirtildi. Ancak daha sonradan bakanlığın 27 Ocak 2016 tarihli yazısı ile bütçe kaleminde ödenek olmadığı için TARBİL Merkez İnşaatı için bütçe aktarılmadığının altı çizildi.

Kamu kaynakları etkili, ekonomik ve verimli kullanılmadı

Bakanlığın 29 Haziran 2018 tarihli yazısıyla da inşaatı devam etmekte olan merkez binanın üniversiteye devredileceği hakkında bilgi verildiği belirtildi. Raporda, bu yazıya istinaden bina inşaatı için başka herhangi bir bütçe verilmeyeceğinin anlaşıldığı, böylesine kapsamlı bir projenin inşaatın sonlandırılması sebebiyle tamamlanmadan üniversiteye bırakıldığı bildirildi. Bu durumun kanuna aykırı olarak kamu kaynaklarının etkili ekonomik ve verimli kullanılmamasına neden olduğu tespiti yapıldı.

 

 

 


Geri Dön