24 / 04 / 2024

İzmir Bölgesel Temiz Hava Merkezi mecliste konu oldu!

İzmir Bölgesel Temiz Hava Merkezi mecliste konu oldu!

İzmir'deki Bölgesel Temiz Hava Merkezi'nin faaliyete geçeceği tarih ve Aliağa ilçesindeki hava kirliliği ve kanser vakalarına karşı alınacak tedbirler meclis gündemine taşındı..



İzmir Bölgesel Temiz Hava Merkezi mecliste konu oldu!


CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'deki Bölgesel Temiz Hava Merkezi'nin faaliyete geçeceği tarihe ve Aliağa ilçesindeki hava kirliliğine ve kanser vakalarına karşı alınacak tedbirlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


Bakan önergesinde "İzmir'in Aliağa ilçesi 1960 yılında yaklaşık 3 bin nüfuslu bir balıkçı kasabasıyken 1961'de dem ir-çelik, petrokimya ve rafineri gibi sektörlerin gelmesiyle ağır sanayi bölgesi olarak tahsis edilmiş bir İlçemizdir. Aliağa ilçesine girdikten kısa bir süre sonra geniz yakan kirli bir havayı soluduğunuzu fark edebilirsiniz. İlçede ısınmaya da trafik kaynaklı hava kirliliğinin yanı sıra yoğun şekilde sanayi kaynaklı hava kirliliği de görülmektedir çiinkü burada gübre fabrikaları, boya fabrikaları, haddehaneler, küçük imalathaneler ya da işletmeler, gaz dolum tesisleri ve likit doğal gaz tesisleri de bulunmakta ve bunların hepsi hava kirliliğine olumsuz etki etmektedir." açıklamalarında bulundu.


"İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, önemli hava kirleticilerin kontrolü amacıyla Aliağa'da sekiz tesisin bacasına sürekli ölçüm sistemleri monte edildiğini ve bu bacaların internet üzerinden izlenmekte olduğunu belirtmektedir. Müdürlük aynı zamanda, Çevre Kanunu kapsamında tüm denetim uygulamalarının yapıldığını. Çevre Bakanlığının izin süreçlerini takip ettiğini, denetimlerini arttırdığını, çevreye etkisi olan ya da etki edebilecek tüm tesislerin de Bakanlığın denetimi altında olduğunu da ifade etmektedir.


Ancak tüm bu önlem ve izlemlere karşın, Aliağa'da hava kirliliğinin ne boyutta olduğu aslında şu anda tanı olarak saptanamamaktadır, çünkü burada sabit bir hava ölçüm istasyonu bulunmamaktadır. Temiz Hava Hakkı Platfomıu'nun Mayıs 2016'da bir hafta süreyle Aliağa'nın değişik noktalarında yaptığı 24 saatlik parçacık madde (PM) ölçümlerine göre, buradaki PM 2.5 değerleri Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin 2,6 katına kadar yükselmiş durumdadır." diyen CHP'li Bakan "Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, bugün akciğer kanserinden solunum yolu hastalıklarına, dünya sağlığını tehdit eden birçok hastalığın nedeni hava kirliliği. Dünya çapında her sene sadece hava kirliliği yüzünden on binlerce prematüre ölüm yaşanıyor, insanlar akciğer kanseri ve farklı kanser türlerine yakalanıyor.


Örnek olarak, Aliağa'da sanayinin tam ortasında kalmış Horozgediği köyünün dört bir yanı demir-çelik ve gübre fabrikalarıyla çevrili. Fabrikaların kiminin bacasından, kiminin çatısından sürekli dumanlar yükseliyor. Köylüler, buradaki her 10 kişiden 8'inin kanserden öldüğünü söylüyor. Her hanede bir kanserli olduğunu söylüyorlar. " dieyrek bu bağlamda 4 soru sordu.


Bakan'ın soruları

1) İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün, tamamlanmak üzere olduğunu söylediği "Bölgesel Temiz Hava Merkezi" ne zaman faaliyete geçecektir?


2) Aliağa'da bir hava kalitesi ölçüm istasyonu ne zaman devreye girecektir?


3) Sanayi tesislerinden yayılan emisyonların olması gerektiği gibi planlanması ve burada yeni termik santrallerin açılmaması adına alınan tedbirler nelerdir?


4) Aliağa ve köylerinde rastlanan yoğun kanser vakalarının sebebi, niteliği ve gelecek nesillerde önlenmesi adına ne gibi tedbirler alınılması düşünülmektedir?





Geri Dön