25 / 04 / 2024

İzmir Buca Evka 1 konutları 22 Aralık'ta ihaleye çıkacak!

İzmir Buca Evka 1 konutları 22 Aralık'ta ihaleye çıkacak!

Buca'da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin inşa edip 2010'de satışa çıkardığı toplu konutlarda hala yerleşim başlamadı. Ancak konutların bakım ve onarımı için 22 Aralık'ta ihale yapılacak



Buca Evka 1'de  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan toplu konutlar adeta "kullanılmadan eskidi." 2010'da satışa çıkarılan ancak rağbet görmeyince elde kalan konutların bakım ve onarımı için 22 Aralık'ta ihaleye çıkılacak. Büyükşehir Belediyesi, yol genişletme veya kavşak yapımı nedeniyle evi kamulaştırılan vatandaşı evsiz bırakmamak amacıyla Buca Evka 1'de 584 adet konut inşa etti. Bunlardan 244'ü kamulaştırma ve kent yenileme çalışmaları için ayrılırken 336 konut Büyükşehir Belediye Encümenince açık artırma ile satışa çıkarıldı. Büyükşehir Belediyesi toplu konutlardan daire satın alacak vatandaşlara Vakıflar Bankası ile yaptığı anlaşma uyarınca piyasaya göre düşük faizli konut kredisi imkanı da tanıdı. Temmuz 2010'da encümen aracılığı ile satışa çıkarılan konutlar, beklenen ilgiyi görmedi. 


ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTTU 

O süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde de fiyatlarının yüksekliği nedeniyle tartışma konusu olan toplu konutlar zaman içinde çürümeye yüz tuttu. 5 yıl içinde konutlar iklim koşulları ve kalitesiz işçilik yüzünden, daha kullanılmadan bakım ve onarım gerektirir hale geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, henüz iskana açılmayan Buca Toplu Konutlarındaki 8 bloğun bakım ve onarımı için ihaleye çıkma kararı aldı. Buca'daki toplu konutları mercek altına alan Egeli Sabah milyonlarca lira harcanarak inşa edilen konutların nasıl çürüdüğünü gözler önüne serdi. İnşa edildiği günden bu yana periyodik bakımlarının yapılmaması nedeniyle su depolarınınn üzerindeki sıvalar döküldü. Bazı dairelerin camları kırılırken binanın dış cephesini kaplayan sıvalar kabardı. Sıvanın altına yerleştirilen ısı yalıtım malzemeleri de açığa çıktı. 


PARALAR BOŞA GİTTİ 

Apartman girişlerindeki kapı zillerinin bulunduğu elektrik panoları kırılırken, zemin kattaki balkonların alt kısmında yer alan kaplamaların rutubet ve yağmur nedeniyle kabardığı gözlendi. Henüz yerleşimin başlamadığı bazı bloklardaki merpen boşlukları ise görenleri hayrete düşürdü. Sarkan kablolar, rutubet nedeniyle kabaran sıvalar 'harcanan paralar boşa gitmiş" dedirtti. Bloklardaki bazı dairelerin balkon kapılarının olmadığı, balkon altlarındaki yağmur suyu borularının gelişigüzel yerleştirildiği, dış cephedeki izolasyon hataları nedeniyle bazı bloklara dışarıdan müdahalelerde bulunulduğu dikkatten kaçmadı. 


A'DAN Z'YE YENİLENECEK 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bu eksiklerin giderilmesi için 22 Aralık'taki ihale kapsamında toplu konut alanı içinde yer alan 8 bloğun sıhhi tesisatı, yangın tesisatı, yağmur suyu boruları, gaz, ısıtma- soğutma tesisatları yenilenecek. Dairelerdeki lavabo ve aynalar yenileri ile değiştirilecek. Onarım bununla da sınırlı kalmayacak. Bloklardaki asansörler ve taşıyıcı sistemleri de A'dan Z'ye elden geçirilecek. Yine aynı ihale kapsamında 2 bloğun da su sayaçlarının yeri değiştirilecek. Düzenleme ile tek sayaçtan çoklu sayaca geçiş yapılacak. Yer tesliminin ardından çalışmalar 120 gün içinde tamamlanmış olacak. Bakım ve onarımı tamamlanan bloklardaki daireler Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar satışa sunulabilecek. 


Sabah Egeli


Geri Dön