28 / 03 / 2024

İzmir Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi Kurban Bayramı’nda açılıyor!

İzmir Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi Kurban Bayramı’nda açılıyor!

Şubat ayında gerçekleşen ihaleyle 49 yıllığına Par İnşaat’ın kiraladığı Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi, Kurban Bayramı’na açılıyor. Par İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haskoloğlu, "Tesisimizde uzun bir süredir yenileme, tadilat ve temizlik çalışmaları yürüttük" dedi.




İzmir Büyükşehir Belediyesi ile merkezi hükümet arasında 3 yıl boyunca kronik sorun haline gelen ve geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleşen ihaleyle 49 yıllığına Par İnşaat'ın kiraladığı Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi, Kurban Bayramı'na hazırlanıyor. Yaklaşık 2 aydır aralıksız yürütülen tadilat ve yenileme çalışmalarının ardından önümüzdeki hafta tesiste yer alan hayvan pazarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışlarının başlayacağı öğrenildi. Türkiye'nin dört bir yanından tesise akın eden satıcılar, bu yıl satışların yüksek düzeyde olmasını beklediklerini dile getirdi. Tesisin 49 yıllığına sahibi olan Par İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haskoloğlu, "Tesisimizde uzun bir süredir yenileme, tadilat ve temizlik çalışmaları yürüttük. İzmirliler Kurban Bayramı'nda hijyenik şartlarda, veteriner hekim eşliğinde gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler" dedi.


Kocaoğlu tepki göstermişti 


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Tansaş'ın özelleşmesinin ardından Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi kapatılmış, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından satışa çıktığı dönemde Büyükşehir'in önerdiği 6 milyon TL para teklifi kabul edilmemişti.


Milli Emlak, mülkiyeti kendisine ait olan yer için 27.5 milyon TL isteyince Kocaoğlu duruma tepki göstermiş, yapılan kiralama ihalesine de, "Kendi mülkümüzde kiracı olmam" diyerek tepki göstermişti.

Geçtiğimiz Şubat ayında tesisle ilgili yeniden yapılan ihaleyi 1 milyon 106 bin lira ile en yüksek teklifi veren Par İnşaat kazanmıştı. Haskoloğlu, Kaynaklar'daki Et Entegre Tesisi'nin Türkiye'nin en büyük tesisi olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin en büyüğü olan böyle bir tesisin yıllardır atıl durumda olması hem  İzmir  hem Ege Bölgesi hem de Türkiye için büyük kayıp. Biz bu tesisi alarak Türkiye'ye kazandırmak istedik. Dışarıda ne olduğu belirsiz etler satılıyor, kesimler yapılıyor. Her gün at eti, eşek eti kesildiği haberleri geliyor. Bizim amacımız İzmirliye sağlıklı, hijyenik ortamda kesilen Türk standartlarına uygun et yedirmek. Biz bu amaçla bu tesisi aldık" dedi.


TESİSİN ÖZELLİKLERİ


Günlük 7 bin küçükbaş ve 2 bin büyükbaş hayvan kesme kapasitesine sahip.


15 bin metrekare kapalı hayvan pazarı mevcut.

Hayvan Pazarı'nda 25 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvan aynı anda satılabiliyor.


Tesisin toplam alanı 38 bin metrekare.


Barkod sistemiyle hayvanın hangi bölgede yetiştiği, sağlık durumu ve özellikleri anında bilgisayar ortamından görülebiliyor. Tesis 24 saat güvenlikle korunduğu için hayvanların çalınma riski yok.


HAYVAN PAZARLARI MERKEZDE TOPLANACAK


Haskoloğlu, Buca'da hayvan pazarlarının dağınık bir şekilde bulunduğunu ifade ederek, "Bu tesiste ilk olarak Tarım İl Müdürlüğü ve belediyeyle yürüttüğümüz ortak çalışmalar var. Hayvan pazarını Kurban Bayramı'na yetiştireceğiz. Buca'da hayvan pazarları dağınık bir şekilde bulunuyor. Ayrı ayrı birçok yerde hayvan satışları yapılıyor. Biz bunları merkezde toplayarak düzenli bir şekilde hayvan pazarı oluşturmak istiyoruz. İzmirliler Kurban Bayramı için hayvanlarını gönülleri rahat bir şekilde tesisimizden alabilir" dedi.


EGE'NİN TEK CANLI HAYVAN BORSASI OLACAK


Haskoloğlu, önümüzdeki dönemde canlı hayvan borsasının oluşacağını da dile getirerek, "Biz burada canlı hayvan borsası oluşturacağız. Ege Bölgesi'nde böyle bir şey yok. Hayvanlar maalesef kara borsaya düştü. Belediye de hepsine müdahale edemiyor. Yer gösterecek alanı yok. Biz burada canlı hayvan borsası oluşturarak kesilen hayvanları soğuk hava depolarında da saklayabileceğiz. Tesisimizde günlük 7 bin küçükbaş ve 2 bin büyükbaş olacak şekilde kesim kapasitesi var" dedi.


3 BİN AİLEYE İSTİHDAM


Haskoloğlu, tesisin tam kapasiteyle çalışmasıyla birlikte yaklaşık 3 bin aileye iş ve istihdam sağlayacağını söyleyerek, "Şu anda hayvan pazarında bulunan 150 padogun bir çoğu satılmış durumda.

Türkiye'nin her yerinden satıcılar tesisimize hayvanlarını getirmeye başladı. Önümüzdeki günlerde satışa başlayacak. Satıcıların ilgisini görmek çok güzel. Biz de tüm İzmirlileri tesisimize bekliyoruz" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön