27 / 04 / 2024

İzmir Çeşme'de TOKİ konutları için çözüm bulunmalı!

İzmir Çeşme'de TOKİ konutları için çözüm bulunmalı!

KONFED ve İSTÖP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan, İzmir Çeşme'de inşa edilen TOKİ konutlarıyla ilgili vatandaşların sıkıntısını dile getirdi.



KONFED ve İSTÖP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan, “Sivil toplumculuk gönül ve fedakarlık işidir. Amacımız çözüm odaklı bir sivil toplum örgütü olmak. Son zamanlarda bize iletilen en büyük sıkıntı Çeşme'deki  TOKİ  konutlarına sahip olan vatandaşların yaşadığı fiyat mağduriyetidir. İktidar mağdurların sesini duymalıdır” dedi. Ahmet Özsoy ile “Yenigün'de Gündem” programına konuk olan Konyalılar Federasyonu (KONFED) ve  İzmir  Sivil Toplum Örgütleri Platformu (İSTÖP) Genel Başkanı Mehmet Aydoğan, kentin sorunlarına bilim insanları ile çözüm üretmekten yana olduklarını söyledi. İnsanlar ve devletler geçmişlerini uynuturlarsa başarıya ulaşamazlar vurgusunda bulunan Aydoğan, kültür çatışmalarını ortadan kaldırmak için de bilimsel olarak hareket ettiklerine dikkat çekti.


Sivil toplum örgütlerinde çalışmanın önemi nedir?

Sivil toplumculuk gönül ve fedakarlık işidir. Kendi özverimiz ve yaşamamızdan ödün vererek yaptığımız bir iştir. Bulunduğumuz STK'larda sayıya bakmıyoruz; niteliğe bakıyoruz. Az, öz il derneklerinden yanayız. Üst çatı kuruluşu olarak İSTÖP'ü kurduk. Kültürümüzü yaşatmak için çalışmalarımıza başladık. Geçmişimizi unutmamız lazım. İnsanlar ve devletler geçmişlerini unuturlarsa başarıya ulaşamazlar. Gezi, yemek etkinlik vs. yapmayı bir kenara bıraktık. Klasik dernekçiliğin sivil toplumculuğun dışına çıktık. Bizim herşeyi bilmemiz mümkün değil, uzmanlara ihtiyacımız var. İSTÖP'de 140 tane bilim insanımız var. Profosör, Dekan, Başsavcı, Devlet Bakanı, Milletvekili ve Akademisyen gibi bir çok alanda görevli bilim insanı ile aynı çatı altındayız. Her türlü fikir birliği yapabileceğimiz bilim insanları mevcut. 7 tane üniversite ile stratejik ortaklığımız var. Avrupa ülkelerinde temsilciliklerimiz var. Aralarında Almanya, Hollanda ve Amerika gibi ülkeler var. Biz bilimsel çalışıyoruz. Örneğin İzmir'in bir sorunu var. Bu sorunu tespit edip, doğrudan doğruya yetkililere sunmuyoruz. Bilim insanlarımız çözümü noktasında fikirleri ile ortaya koyuyor. “ Çin Atasözü diyor ki ; bir problemi ortaya koyuyorsanız ve probleme çözüm üretemiyorsanız problemin bir parçasısınızdır” biz de aynen böyle diyoruz. Sorunlara çözüm üretmekten yanayız.


İzmir'de STK'lara gerekli değer veriliyor mu?

İzmir'de STK'lara değer ve önem verilmiyor. Değer kıymet verenler tabiki de var ama çoğu göstermelik. Sivil toplum örgütçülüğünü bütün siyasiler kullanmaya başladı. Bütün siyasiler demokratik kitle örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Gerçeğe inildiği zaman hiç bir STK'nın destek aldığı yok. Bizim destek alabilmemizin nedeni; proje üretmemiz ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmamız. STK içerisinde varolan arkadaşlarımıza da seslenmek istiyorum; toplumun faydasına yönelik projeler üretin. Belediyelerin size destek vermesi için yerelinizin sorunlarına yönelik hareket edin. İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu, Uluslar arası hibe projesinde Dünya'da tanıtılmaya değer 2 STK arasında yer aldık. Amerika'dan akredite görmüş ve NATO'nun tek fikir tedarikçisiyiz. Altını çizerek bir kere daha belirtmek istiyorum. Biz sınırları aştık, biz Türkiye'yi aştık. Uluslararası nitelik kazanmış bir STK'yız.


İzleyicilerin soruları yanıtsız kalmadı

Mehmet Aydoğan, öte yandan canlı yayında izleyicileden gelen soruları da yanıtladı. Özellikle Toplu Konut İdaresi'nin dar gelirli vatandaşlara yönelik Emirçeşme ve Çeşme'de yaptığı evlerin fiyatlarından yakınan vatandaşların mağduriyetine değinerek, “Vatandaşın mağduriyeti üzerinden siyaset yapılmaz” dedi.


TOKİ mağdurları için yapılmalı?

Mağduriyet üzerinden siyaset yapılamaz. İlgili dernekteki arkadaşları özellikle uyardım. Bu sorun devletin sorunu olduğunu ilettim. Devleti yöneten siyaset AK Parti ise ilçe başkanlığına gidilerek sıkıntının belirtilmesi gerektiğini ifade ettim. Dernek yetkilileri ilçe başkanlığının kendilerini kabul etmediğini ve kovaladığını söyledi. Soruna hiyerarşik yapı içerisinde çözüm buunması gerektiğini düşünüyorum. Bunun üzerine, Çeşme Belediyesi'nin belediye başkanı ve meclis üyeleri ile konuştum. Ancak bu konuya çözümü TOKİ'nin bulması gerekiyor. Devlet yetkililerinin gelip sorunla sorunla yakından ilgilenmesi gerekmektedir.


Organik oyuncak projesi ne aşamada?

İzmir Sivil Toplum Örgütü Platformu'muzun Uluslararası aldığı hibe proje ile küçük bir fabrika kurduk. Gaziemir Belediye Başkanımız Halil İbrahim Şenol, Aktepe'de semt evini yeniden inşa ederek kazandırdı Kentsel dönüşümde olmasına rağmen bizim için hazırladı. Bu atölyede kadınlara yönelik kurlarımız tamamlandıktan sonra kooperatif kuracağız. Bir sponsor aracılığı ile bu kooperatifi kuracağız ve organik oyuncak üretimine devam edeceğiz. Bu atölyede yüzlerce kadını meslek sahibi yaparak gelir elde etmelerini sağlayacağız. 8 Mart'ta denk gelmesi de bizim için ayrı bir önem taşıdı. Açılışı dün gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında Japonya ülkesinden de makine desteği alacağız. Öte yandan İslam Kalkınma Bankası'ndan da bir proje için destek alacağız.


“Vatandaş mağdur edilmemeli”

KONFED ve İSTÖP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan: TOKİ ile ilgili yaşanan mağduriyetleri iktidarın çözmesi gerekir. Açık seçik bir mağduriyet söz konusu. Vatandaşlara bir umut verilmiş. Ödeyemez duruma düşürülmemeli. İktidar bu mağduriyete el atmalı. Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'nın bu mağduriyetten haberi olduğunu düşünmüyorum. Kendilerine iletilmeli ve çok acil bir şekilde müfettiş gönderilmelidir. Bu sorunun iletilmesinde, yerel siyasete ve yönetime görevler düşmektedir. Son söz olarak şunları söylemek istiyorum; “Arkasında hiçbir holding ve devlet kurumu olmadan sivil toplum örgütcülüğünün nereye vardığını gösterdik. Bu ülkeyi yönetenler söz sahibi olanlar, Çeşme'deki mağduriyeti gidersinler. Vatandaşımız bu zor günlerde mağdur edilmemeli.”



Yenigün


Geri Dön