20 / 04 / 2024

İzmir Doğanbey arıtma tesisi 27 Temmuz 'da açılacak!

İzmir Doğanbey arıtma tesisi 27 Temmuz 'da açılacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın Doğanbey, Ürkmez ve Payamlı mahallelerindeki evsel atıkları arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisini 27 Temmuz Cumartesi günü törenle hizmete açacak...




İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında inşasına başladığı Doğanbey-Ürkmez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını, biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlanan tesis için enerji hatları ile birlikte 10 milyon 650 bin liralık yatırım yapıldı. İşletime alınan tesisin, 27 Temmuz Cumartesi günü saat 18.00’de törenle açılacağı bildirildi. 


125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasite olan tesis, Doğanbey, Payamlı ve Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşuyor. “Temiz çevre, temiz deniz” hedefi doğrultusunda  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından atılan adımlardan biri olan tesisin, özellikle bölgedeki turizm hareketliliğine ciddi katkı sağlaması bekleniyor.


Azot ve fosfor giderimi yapılan tesiste koku giderim üniteleri de yer alıyor. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardından içerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun göreve geldiği tarihden bu yana Aliağa, Ürkmez, Balıklıova, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Urla, Bayındır, Torbalı, Ayrancılar- Yazıbaşı, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa, Özdere ve Doğanlar Atıksu Arıtma tesisleri devreye alındı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön