20 / 04 / 2024

İzmir, Dünya İçmimarlık Federasyonu’na üye ilk Türk kenti!

İzmir, Dünya İçmimarlık Federasyonu’na üye ilk Türk kenti!

Uluslararası İçmimarlık Federasyonu (IFI)’nun Türkiye’de belediye alanında ilk ve tek üyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu.



“Dünya İç Mekanlar Günü” ilk kez İzmir’de düzenlendi. Federation Of Interior Architects/Designers - Uluslararası İçmimarlık Federasyonu (IFI)’nun Türkiye’de belediye alanında ilk ve tek üyesi  İzmir  Büyükşehir Belediyesi. İşte Haberürk Gazetesi yazarı Osman Gençer'in konu ile ilgili yazısı...

İçmimarlık alanında dünyanın en saygın kuruluşu olan International Federation Of Interior Architects/Designers - Uluslararası İçmimarlık Federasyonu (IFI)’nun Türkiye’de belediye alanında ilk ve tek üyesi kim, neresi, biliyor musunuz?

Ben de bilmiyordum, yeni öğrendim: İzmir Büyükşehir Belediyesi..

Bu üyelik vesilesiyle, “Dünya İç Mekanlar Günü” bu sefer İzmir’de düzenlendi. TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi’nin işbirliğiyle yapılan “Dünya İç Mekanlar Günü” İzmir Kültürpark Mogambo Gazinosu’nda sergiler, konserler ve tasarım konferanslarıyla kutlandı.

TASARIMLA GELEN DEĞİŞİM

Aslında “Dünya İç Mekanlar Günü” olduğunu da yeni duydum. Meğer her yıl farklı bir tema ile kutlanıyormuş. Bu yılın teması ‘Tasarlanan Mekanlar, Değişen Yaşamlar’ oldu. Yapılan konuşmalarda, günümüzde iç tasarım ve iç mimarinin öneminin günden güne arttığı vurgulandı, özellikle hızlı şehirleşmeyle birlikte konut ve mimari yapılarda görülen baş döndürücü dönüşümlerin insanların beklentilerini ve isteklerini önemli ölçüde etkilediği belirtildi. Gerçekten de günümüzde insanlar yaşam alanlarında daha fazla rahatlık, modernizm ve fark yaratan tasarımlar bekliyorlar. İçmimarlar da bu noktalarda devreye giriyorlar.

TÜRKİYE’YE ÖNCÜLÜK ETMEYE HAZIR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tasarım ve mimari konulara çok yatkın bir kimliğe sahip. İzmir’in tüm dünyada tasarım kenti olarak bilinmesini arzuluyor. Kentin marka gücünün buna muktedir olduğuna da inanıyor. İzmir olarak Türkiye’ye öncülük etmeyi istiyor.

Tabii ki, her iş kolunda olduğu gibi, içmimarların da sıkıntıları var. TMMOB İçmimarlar Odası  Ankara  Genel Başkanı Emrah Kaymak, Türkiye’de yapılarda iç mimari projelerine gereken önemin verilmediğini anlattı mesela.. Haklı da.. İçmimarlık mesleğinin ağırlığı ülkemizde tam olarak kavranmış değil. Yasalar çerçevesinde de hak ettiği yeri bulamıyor. İç mimari projelerinin her alanda zorunlu olmasını istemiyorlar elbet. Ancak, kamusal alanlarda iç mimari projelerinin zorunlu hale getirilmesini talep ediyorlar. Çünkü içmimarların, insan yaşamına güzellik, konfor, ergonomi, güven kattığını ve çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek yaralanmaları önleyecek tasarımlar sunduklarını dile getiriyorlar.

İYİ BİR ANLAŞMA OLDU

Sonuç olarak içmimarlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile kentin markalaşması, İzmir’in ve ülkenin değerinin arttırılması, potansiyelin işgücüne çevrilmesi konularında anlaşmaya vardılar. Kamu alanlarındaki dönüşüm ve tadilat projelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi iç mimari projelerini mecbur kılarsa, daha iyi tasarlanmış ve güvenli yapıların ortaya çıkacağı bir gerçek. Böylece daha ergonomik, konforlu ve verimli kullanım alanları elde edilebilir. Bence, iyi bir anlaşma sağlandı, umarım devamını da aynı kararlılıkla getirirler.


Geri Dön