19 / 04 / 2024

İspanya Dünya Mimarlık Festivali'nde kazanan tek ülke oldu!

İspanya Dünya Mimarlık Festivali'nde kazanan tek ülke oldu!

İspanya'nın Barcelona kentinde bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde kazanan, ev sahibi ülkeden oldu. Festivalden Türkiye'ye ödül çıkmadı



Her yıl Barcelonada düzenlenen Dünya Mimarlık Festivalinde bu sene 59 ülkeden 704 proje gönderildi ve 1300den fazla katılımcı proje sunuşlarını izledi. 10 farklı kategoride değerlendirilen proje sunuşlarında mimari ekipler üç kişilik jüri önünde projelerini anlatmak için 10 dakikaya sahipler. İki gün süren sunumların ardından her kategorinin birincisi belirleniyor. Son gün süper jüri olarak adlandırılan jüri kategori birincileri arasından Dünya Mimarlık Festivali büyük ödülünü bir projeye veriyor. Bu senenin büyük ödülü ise Enric Ruiz-Geli tarafından kurulan Barcelonalı mimarlık firması Cloud9nin Barcelonadaki Media ICT binasına verildi. Ruiz-Geli ödülünü alırken oğlu, çalışanları ve yakınları ile sahneye çıkarak Kendi evinizde ödül almanın avantajı ailenizin de yanınızda olması. Bizim esas müşterilerimiz çocuklarımız, bu yüzden geleceği düşünerek tasarım yapmalıyız dedi.

Festivale bu sene Türk mimarların da çok yoğun bir şekilde ilgi gösterdi. Tüm başvurulardan oluşan proje sergisinde Türkiye, 19 ayrı mimarlık ofisinden toplam 55 proje ile en fazla proje yollayan ülkelerin başında geliyor. Türkiye başvurularında Emre Arolat Architects 14, Tabanlıoğlu Mimarlık ise 11 ayrı proje ile başı çekiyor.w Suyabatmaz Demirel Mimarlık Ofisi ise toplam beş projeden üçü ile final değerlendirmelerine kalarak dikkat çekici bir performans gösterdi. Ancak bu seneki festivalde Türkiyeden katılan projelerin hiçbiri kategori ödüllerine layık görülmedi.

Bu seneki festivalde ayrıca yeni bir düzenleme ile iç mimari tasarımları ayrı bir festival olarak ele alınıyor. Aynı mekânın bir üst katında daha küçük bir izleyici kitlesine yine benzer bir başvuru, değerlendirme ve proje sunum sistemi ile düzenlenen Vitranın ana sponsorluğunda gerçekleşen Inside Festivalinde iç mekân projeleri yarışıyor. Inside festivalinin ilk kazananı ise Çin kökenli Neri & Hu mimarlar tarafından tasarlanan Water House projesi oldu.

Emre Arolat, Tabanlıoğlu, Suyabatmaz Demirel, Teğet, Zoom TPU, Erginoğlu Çalışlar, KG Mimarlık, A Tasarım, ACE Mimarlık, Öncüoğlu Mimarlık gibi pek çok tanınmış mimarlık ofisinden mimarların Türkiyeden katılımcı ve izleyici olarak katıldığı dünya mimarlık festivaline Kale Grubunun kurumsal satış yöneticileri de izleyici olarak katıldı. Festivalde bu sene ana seminer salonundaki seminerlerin ortak konusu afet sonrası mimarlık ve planlama disiplinlerinin yapabileceklerine odaklandı ve Şili, Japonya, Haiti ve New Orleans gibi doğal afetlerin etkilediği yerlerde mimarların proje önerileri sunuldu.

ÖMER KANIPAK/Radikal

 


Geri Dön