26 / 04 / 2024

İzmir katı atık bertaraf tesisi mecliste!

İzmir katı atık bertaraf tesisi mecliste!

İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir'e yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit, katı atık bertaraf tesisi konusundaki izin süreçlerinin bir türlü sonuçlanmadığını belirtti..



İzmir katı atık bertaraf tesisi mecliste!


İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir'e yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisine ilişkin soru önergesi hazırladı.


İzmir’in gündemini en çok meşgul eden konular arasında yer alan ve çevre ve körfez açısından büyük önem taşıyan Katı Atık Bertaraf Tesisi konusundaki izin süreçlerinin bir türlü sonuçlanmadığını dile getiren Yiğit, "1992 yılında Türkiye'nin ilk düzenli depolama alanı olarak faaliyete başlayan Harmandalı Depolama Alanı’nda daha önce 9 ilçenin evsel atıkları depolanırken, bugün 30 ilçenin atıkları depolanmaya başlanmıştır. Söz konusu alanda kapasitenin üzerinde çöp depolandığı için sürekli kayma, yangın ve patlama tehlikesi yaşanmaktadır. Nitekim 15 Mart tarihinde bir kayma yaşanmış ve bazı büyükbaş ile küçükbaş hayvanların can kaybına neden olmuştur." dedi.


Öte yandan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılından bu yana İzmir’e modern bir katı atık tesisi kurma çabası içinde olduğunu ifade eden Yiğit "Bu doğrultuda yapılan bütün girişimler, başlatılan yer arayışları ve projeler bürokratik engeller yüzünden 11 yıldır aşılamamıştır. Yapılmak istenen insan sağlığı ve çevrenin korunması esasında, evsel katı atıkların enerjiye çevrilmesi, yani yük olmaktan çıkarılıp bir ekonomik kazanca dönüştürülmesidir. Bu bağlamda yer tespiti yapılmış, ön ÇED raporu alınmış, ihaleye çıkılmış, ÇED süreci başlatılmış, gerekli 15 kuruluşun 14’ünden olumlu görüş alınmıştır. Ancak süreç Orman Bölge Müdürlüğü’nden görüş çıkmadığı için tıkanma noktasına gelmiştir." diyerek 3 soru sordu.


Yiğit'in soruları


1. Ülkemizde her yıl yüzlerce ÇED raporu işleme alınmasına karşın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili bürokratik işlemlerin bir türlü sonuçlandırılamamasının gerekçeleri nelerdir?


2. Yeni teknolojik gelişmelere uygun, insan sağlığım ve çevre duyarlılığını dikkate alan Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılması konusunda 2005’ten beri devam eden bu sürecin sonuçlandırılamamasının nedeni İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaları mıdır? Yoksa ilgili bakanlıklar ve kuruluların tutum ve davranışları mıdır?


3. 4 milyon nüfusa sahip İzmir için acil derecede önemli olan Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili gerekli iznin çıkarılması konusunda ilgili bakanlıklar düzeyinde bir girişiminiz olacak mıdır?







Geri Dön