19 / 04 / 2024

İzmir kentsel dönüşümle değer kazanacak!

İzmir kentsel dönüşümle değer kazanacak!

Müteahhitler Federasyonu ( MÜFED ) Başkanı Necip Nasır, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan 'ı makamında ziyaret etti; toplantıya kentsel dönüşüm konusu damgasını vurdu.



İzmir'deki merkez ve civar ilçelerin Müteahhitler Derneği Başkanlarından oluşan bir heyetle Selahattin Varan ile görüşen Necip Nasır, bir çatı kuruluş olan MÜFED ile sektörde güçbirliği oluşturmak istediklerini söyledi. 


Sektörün daha sağlıklı işlemesi ve müteahhitlerin sorunlarının çözülmesi için bir köprü görevi üstlendiklerini dile getiren Nasır, İzmirli müteahhitler olarak geleceğe dönük prestij projeler inşa etmek için çalıştıklarını kaydetti. Deprem kuşağında yer alan İzmir'in yüzde 85'inin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu hatırlatan Necip Nasır, hem bina stoğunu sağlamlaştıracak, hem de kenti yaşanabilir hale getirecek 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasının daha da önem kazandığını dile getirdi. 


"Kentsel dönüşümde tek sorun plan eksikliği" 

İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda tek sorunun, plan eksikliği olduğunu savunan Nasır, şu ifadeleri kullandı: "Eğer ilçeler, büyükşehirle birlikte ada bazında planları yaparsa 10 yıl içinde  İzmir  dünya kenti haline gelir. Ama planlama yapılmazsa biz sektörün dinamikleri olarak harekete geçeriz. Bu durumda da İzmir, belki sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlara sahip olur ancak; beton yığınına ve çarpık bir kente dönüşebilir. İzmirli müteahhitler yeni arsa bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Mevcut arsa fiyatlarının yüksek olması da konut fiyatlarını yükseltiyor" Müteahhitlerle birlikte bir bileşenin parçaları olduklarını ifade eden İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da, güçbirliğiııin her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de yaşamsal öneme sahip oduğunu vurguladı. 

Kentsel dönüşümde müteahhitlere büyük iş düşeceğinin altını çizen Varan, gerek Bakanlığın gerekse de belediyelerin bu konuda detaylı bir hazırlık içinde olduklarını söyledi. 


İzmir'in dönüşüm alanında ivme kazanması gerektiğini de söyleyen Selahattin Varan şöyle devam etti: "Hem vatandaş, hem de müteahhitin kazanacağı bir formül uygulanmalı. Bu konuda müteahhitlerle işbirliği konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız. Mutlaka yerinde dönüşüm gerçekleştirilmeli. Planlamalar ise ada bazında yapılmalı" Müteahhitliğin tanımı yapılacak Necip Nasır, ülke genelinde kurdukları konfederasyon ile müteahhitlik mesleğinin sınırlarının belirlenmesi ve sektörün kanun ile tanımının yapılması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yapılan çalışmalar ile çıkacak kanunun yakın zamanda TBMM'ye sunulması ile ilgili sona gelindiğini açıkladı. 

Türkiye'de 300 bin müteahhitin olduğunu ifade eden Necip Nasır, çıkacak kanunla müteahhitliğin tanımının yapılacağı ve çerçevesinin belirleneceğini kaydetti; sektörün disiplin altına alınarak, her isteyenin bu mesleği yapamayacağını vurguladı. 

"Amacımız gecekondu dönüşümü yapmak değil" Eski binaları yıkıp yerine yenisini yapmanın, sadece depreme karşı dayanıklılığı artıracağını, fakat kenti bir beton yığınına çevireceğini belirten Necip Nasır, "Bizim amacımız gecekondu dönüşümü yapmak değil. Bizden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir İzmir bırakmak istiyoruz. Özellikle kent merkezinde dönüşüme ihtiyaç var. İzmir'deki 12 ilçeden müteahhit ve işadamları dernek başkanlarını MÜFED çatısı altında topladık. İzmirli müteahhitler olarak, kentsel dönüşüm konusunda aktif rol oynamak istiyoruz" diye konuştu. 


Yeni Ekonomi


Geri Dön