05 / 05 / 2024

İzmir-Konya demiryolu hattında yeni tren setiyle sefere başladı!

İzmir-Konya demiryolu hattında yeni tren setiyle sefere başladı!

Yenilenen İzmir-Konya demiryolu hattında yeni tren setiyle sefere başlayan Konya Mavi Treni'ni, ilk seferine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay uğurladı



Bakan Yıldırım, Alsancak Garı'nda düzenlenen uğurlama törenindeki konuşmasında, iki kent arasında karşılıklı olarak her gün saat 20.00'de hareket edecek trenin, iki kenti bir adım daha yaklaştıracağını ifade etti. 


Son 9 yılda demiryollarına 25 milyar lira yatırım yaptıklarını, daha yolun başında olduklarını, devam eden yatırımların tutarının da 30 milyar lira olduğunu bildiren Yıldırım, 22 kilometrelik Kartal-Kadıköy metrosunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın açılacağını hatırlattı. 


Yıldırım, İzmir-Konya seferlerinin başlatılmasında çok aceleci davranmadıklarını, önce hatları yenilediklerini belirterek, güzergah yenilendikten ve yeni elektrodizel tren setlerinin klimalı, konforlu şekilde hazırlandıktan sonra seferlere başladıklarını anlattı. 


Yıldırım, yoğun ilgi nedeniyle sıkışıklık yaşanan Aliağa-Cumaovası hızlı tren hattı için sipariş verilen tren setlerinin üretiminin devam ettiğini, 40 tren seti yapılana kadar bu hatta geçici tren setlerinin sevk edilmesi yönünde talimat verdiğini dile getirerek, ''Talimatları verdim. İmalatı devam eden setler gelinceye kadar daha ne kadar araç verebiliriz, bunun çalışmasını yapıyorlar. Eminim ki kısa süre içinde buraya yeni bazı setleri getirmek suretiyle buradaki sıkışıklığı, ihtiyacı da gidermiş olacağız. Bu konuda da Belediye Başkanımızla Demiryollarımız, gayet titiz bir çalışma yürütüyorlar'' dedi. 


Konuşmasında Foça'daki terör saldırısı ve sonrasında İzmirlilerin kan vermek için hastanelere akın etmesine de değinen Yıldırım, şöyle konuştu: 

     ''İki Mehmetçiğimizi, evladımızı şehit verdik. Onlara bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı askerlerimiz var. Onların acil şifa bulmasını bu mübarek günde diliyorum.  İzmir  bir kez daha teröre, bölücülüğe karşı onurlu duruşunu, bu olay sonrasında göstermiştir. İzmirli hemşehrilerimizin yaralılara kan vermek için adeta birbirleriyle yarışacak şekilde sıraya girmeleri, tüm Türkiye'yi gururlandırmıştır. Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, geleceğine olan güven, bir kez daha artmıştır. İzmirlilere, bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz, ay yıldızımız, bayrağımız, bizim her şeyimiz. Bunun ötesinde bir derdimiz yok. Bu ülkenin, 75 milyonun, huzuru, güveni, birliği ve beraberliği tartışmaya açılırsa sadece İzmir değil, 75 milyon vatan evladı bin yıl bu topraklarda kader birlikteliği yapmış büyük millet, her zaman aynı kararlılığı göstermeye devam edecektir.'' 

     

     -''Artık sadece sevilen değil, tercih edilen bir araç''- 

     

     TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise yüz yıldır el değmeyen hatların yüzde 74'ünün yenilendiğini, hatlarda çalışan araçların da hızla yenilendiğini ifade etti. 

     Konya Mavi Treni'nin de modernizasyon çalışmalarına örnek teşkil ettiğini belirten Karaman, birçok yönden ilk olmak özelliği taşıyan trenin, tamamen klimalı, yataklı, yemekli vagonlardan oluştuğunu, konforlu, rahat bir yolculuk imkanı sunacağını kaydetti. 

     350 milyon lira maliyetle yenilenen İzmir-Konya demiryolu hattı sayesinde, Konya Mavi Treni'yle seyahat süresinin 18 saatten 10 saate düşeceğine dikkati çeken Karaman, bugün aynı zamanda yol yenilemesi yapılan İzmir-Uşak hattına yeni bölgesel hattın konulmasıyla Basmane-Denizli, Denizli-Söke, Denizli-Nazilli arasında da sefer sayılarını artırdıklarını dile getirdi. 

     Ramazan Bayramı dolayısıyla tren seferlerini sıklaştırdıklarını belirten Karaman, ayrıca Adana-Eksişehir arasında Toros Ekspresi adıyla yeni bir trenin seferine başlayacağını da kaydetti. 

     Süleyman Karaman, yatırımlarla trenin artık sadece sevilen değil, tercih edilen bir araç haline dönüştüğünü sözlerine ekledi. 

     Konuşmalar sonrasında Bakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile trene, hareket işaretini verdi. 

     Vali Cahit Kıraç ve Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı uğurlama töreniyle, telekonferansla bağlanılan Konya'da da eş zamanlı tören düzenlendi. 

AA


Geri Dön