25 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nda test sürüşleri başladı!

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nda test sürüşleri başladı!

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nda test sürüşleri başladı...



İstanbulluların merakla beklediği İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nın Kağıthane-İstanbul Havalimanı etabında test sürüşleri resmen başladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, merakla beklenen metro hattında ilk test sürüşü öncesi gerçekleştirilen törende önemli açıklamalar yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbulluların yüzünü güldüren 37,5 kilometrelik metro hattının, vatandaşlara ve yabancı ziyaretçilere şehir ulaşımında rahat bir nefes aldıracağını, bölgedeki trafiği azaltacağını kaydetti.

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı nda test sürüşleri başladı!

Mega kent İstanbul ile beraber, Türkiye genelindeki 12 kentte halkın hizmetindeki raylı sistem hatlarının toplam uzunluğunun 811,5 kilometreye ulaştığını ve bu hatların 312 kilometresinin bakanlık tarafından hayata geçirildiğini kaydeden Bakan Adil Karaismailoğlu, "Bu hatlarımızın yanı sıra bakanlık olarak inşasını sürdürdüğümüz 14 ayrı raylı sistem projesinin uzunluğu 185 kilometreyi buluyor." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, mega kent İstanbul'da bakanlık tarafından hayata geçirilen ve işletmeye açılan raylı sistem uzunluğunun 80 kilometreye ulaştığını şu anda yapımı süren 7 ayrı raylı sistem hattının toplam uzunluğunun 103 kilometreye ulaştığını, bu hatlarla beraber 259 kilometre olan İstanbul'un raylı sistem uzunluğunu 363 kilometreye ulaşacağını söyledi.

Ulaşımda konforu ve hızı artıracaklarını kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbullularımızın bozulan otobüsleri itmek zorunda kalmadığı bir toplu ulaşım sistemi inşası hedefindeyiz. Bu arzumuzun, sevdamızın bir sonucu olarak, gözbebeğimiz İstanbul'un raylı sistem ağının yarısını bakanlık olarak yapmış olacağız. Yaptığımız ve yapacağımız yeni projeler, İstanbul'un toplu taşıma sistemine nefes aldırmaya devam edecek." şeklinde konuştu.

- İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı Türkiye'nin en hızlı metrosu olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün tren test sürüşleri gerçekleştirilen Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nda 9 istasyon yer aldığını ve 37,5 kilometre uzunluğa sahip olduğunu kaydederek, Hasdal, Göktürk, İhsaniye, Kağıthane, Kemerburgaz ve İstanbul Havalimanı istasyonlarında ince iş ve çevre düzenlemelerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Günde 600 bin yolcuya hizmet etmesi planlanan hattımızın an itibarıyla yüzde 96'sı tamamlandı." diyerek,  İstanbul Havalimanı, Terminal-2 ve Kargo Terminalleri olmak üzere üç ayrı istasyon dizayn ettiklerini kaydetti.

Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Saatte 120 kilometreyle 'Türkiye'nin en hızlı metrosu' unvanına sahip olacak hattımız, aynı zamanda tek seferde ihale edilen en uzun metromuzdur." 

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı nda test sürüşleri başladı!

Hatla ilgili önemli açıklamalar yapan Bakan Karaismailoğlu, "Yerli motorlu trenlerimizin çalışacağı hattımızda, sinyalizasyon, elektrik ve bataryaları da yerli olacak. Saatte 120 kilometre hızla Türkiye'nin en hızlı metrosu olma özelliğine sahip araçlar kullanılacak. Yeni nesil ulaşım ihtiyaçlarına cevap verecek olan ergonomik iç tasarımlı araçlar kullanılacak. Hattımızda ayrıca, valiz, bisiklet ve scooter bağlama alanları da olacak." dedi.

- Toplamda 2,6 milyar avroluk tasarruf sağlayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, merakla beklenen metro hattının Gayrettepe durağında Yenikapı-Hacıosman, İstanbul Havalimanı istasyonunda Halkalı-İstanbul İstanbul Havalimanı, Kağıthane istasyonunda Kabataş-Mahmutbey metrolarına ve yüksek hızlı trene entegre olacağını dile getirdi.

Bakan Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, 4. Levent-havalimanı arasında 35 dakikaya, Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasında 24 dakikaya, Taksim-havalimanı arasında 41 dakikaya, Zincirlikuyu-havalimanında 33 dakikaya ineceğini bildirdi.

Metro hattıyla ilgili önemli açıklamalar yapan Bakan Adil Karaismailoğlu, "Hattın hizmete girmesiyle 2024-2043 yılları arasında kara yolu bakım ve işletmesi açısından, kaza kazancı yönünden, hava kirliliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti açısından ve zamandan yapılacak tasarrufun toplam bedelinin yaklaşık 2 milyar 640 milyon avro olacağını öngörüyoruz." dedi.

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı nda test sürüşleri başladı!

- "2022'nin ilk çeyreğinde açmayı planlıyoruz"

Bakan Adil Karaismailoğlu, İstanbulluların merakla beklediği metronun, Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki sinyalizasyon ve diğer sistem güvenlik testlerinin sonuçlarına göre hattı 2022 yılının ilk çeyreğinde hizmete gireceğini kaydetti.

Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:  "Bir yanda, İstanbul Boğazı'nı her türlü faciadan kurtarmak için çabalayan bizler, diğer tarafta İstanbul boğazını ve çevresindeki milyonların can güvenliğini hiçe sayan, dış güçlere mektup yazan iş bilmezler. Bu tür kıyaslamaları çok daha artırmak mümkündür. Ancak biz, ülkemiz için canla başla çalışırken gündelik polemiklere değer vermiyoruz. Buna, vaktimiz de yok, niyetimiz de." 

- Bakan Adil Karaismailoğlu makinist koltuğuna geçti

Gerçekleştirilen tören sonrası Bakan Adil Karaismailoğlu ve beraberindekiler ile basın mensupları, merakla beklenen metro hattının Kağıthane-İstanbul Havalimanı etabındaki ilk test sürüşüne katılım sağladı.

Makinist koltuğuna geçen Bakan Adil Karaismailoğlu, hattaki ilk anonsu da gerçekleştirdi. İstasyon, ilk test sürüşü, ve yolculuk süresi hakkında önemli açıklamalar yapan Bakan Adil Karaismailoğlu, diğer bazı istasyonlarda da bilgilendirmeler yaptı.

Test sürüşü sürerken basın mensuplarına önemli açıklamalar yapan Bakan Adil Karaismailoğlu, bugün çok önemli bir eşiğe geçtiklerini dile getirdi.

Adil Karaismailoğlu, "Biraz önce 120 kilometre hıza ulaştık. Bu da Türkiye'deki ve dünyadaki sayılı hızlardan. En kısa sürede Gayrettepe'den binen vatandaşımızın (İstanbul Havalimanı üzerinden) Marmaray'a kadar ulaşan 78 kilometrelik bir hattın ilk adımı olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı hattında test sürüşlerine başladık. Artık birkaç ay sonra da yolculu işletmeye başlayacağız. Ardından Gayrettepe istasyonunu, sonrasına Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunu açacağız." dedi.

 

Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattında TBM çıkış töreni yapıldı! 


Geri Dön