29 / 03 / 2024

İzmir Kuş Cenneti'ne su takviyesi yapıldı!

İzmir Kuş Cenneti'ne su takviyesi yapıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Kuş Cenneti'nin bazı bölümlerinde yaz aylarında su seviyesinin düşmesi sebebiyle kuşların menfi etkilenmesinin önüne geçmek için pompa istasyonu ile takviye yapılması talimatını verdi...



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Eroğlu'nun talimatı üzerine,  İzmir  Kuş Cenneti'nin su seviyelerinde herhangi bir değişim olup olmadığı konusunda DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri ile İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği personelinin 9 Eylül'de bölgede incelemede bulunduğu belirtildi.


İnceleme sonucunda Süzbeyli pompa istasyonu mansap kanalı tahliyesine pompalanan suyun bir kapak vasıtasıyla Kuş Cennetinin Dalyan bölümüne iletildiği bildirildi. 


Kuş Cennetinin sergen sahası denilen tatlı su bölümüne Aşağı Gediz Sulamaları projesi kapsamında 1997 yılından beri iki ayrı noktadan yeterli debide su verildiğini tespit eden teknik ekip, sulama mevsiminde kanalda su seviyesinin düştüğü durumlarda kurulan pompa-terfi sistem ile kesintisiz su sağlandığını saptadı.


Kuş Cennetinin bütün bölümlerinde tatlı su seviyesini inceleyen ve normal seviyede olduğunu belirleyen ekip, denize yakın en uç bölümde su seviyesinin kuşlar için yeterli miktarda olmadığını gördü. Bu durumun sulama mevsiminde su girişindeki azalmadan ve 2013 yılının geçmiş yıllara göre daha sıcak olması sebebiyle aşırı buharlaşmadan kaynaklandığı belirlendi.


- Kuş Cenneti'ne Gediz yatağından ilave su sağlanacak


Sulama mevsiminde yaşanan su sıkıntısını aşmak için Gediz nehri yatağından sulama kanalına ilave su verilecek. Maltepe köyü yakınında bulunan ve ek su temini amacıyla 1997 yılında inşa edilen ancak şu an atıl bulunan Maltepe pompa istasyonu yeniden çalışır hale getirilecek.


Pompa istasyonunun çalışır hale getirilmesi ile Gediz yatağından alınacak ilave su, Maltepe ana kanalına iletilecek, oradan da 7 kilometrelik bir mesafe sonrasında Kuş Cennetinin sergen sahasına iletilecek. Bu sistemin kurulması ile gerek sulama mevsiminde gerekse de ihtiyaç duyulan her durumda pompa istasyonundan ek su iletilecek.


- Su miktarı sürekli izlenecek


Açılacak olan 7 kilometrelik kanalın su iletim noktalarına kurulacak GPRS ile Kuş Cennetine DSİ sulama kanallarından verilen su miktarları sürekli izlenecek. Son olarak uç nokta olan uçak tavası mevkisine kurulacak GPRS seviye eşeli ile bu noktadaki su seviyesi sürekli takip edilecek.


AA


Geri Dön