25 / 04 / 2024

İzmir Menemen tıbbi atık sterilizasyon tesisi yerine karşı çıkıldı!

İzmir Menemen tıbbi atık sterilizasyon tesisi yerine karşı çıkıldı!

Büyükşehir'in Menemen'de tıbbi atık sterilizasyon tesisi için belirlediği yere karşı çıkan Hakkı Durmaz "Daha önce buraya kurulan tesis, zaman içinde hayalet işletmeye dönüşmüştü" diye uyarıda bulundu



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ocak ayı ikinci oturumu Başkanvekili Sırrı Aydoğan başkanlığında gerçekleşti. Başkan Kocaoğlu'nun mazereti nedeniyle katılamadığı toplantıda Menemen Ahıdıdır mevkiinde yapılması öngörülen 18 ton kapasiteli tıbbi atık sterilizasyon tesisi tartışma konusu oldu. Menemen'de yapılacak olan tıbbi atık sterilizasyon tesisi için belirlenen yerin uygun olmadığını belirten AK Partili meclis üyesi Hakkı Durmaz, geçmişte yapılan hatalara tekrar düşülmemesi gerektiğini söyledi. Durmaz, "Bu tesisin yapılacağı arazi Menemen Ovası'nın göbeğinde bir yer. Rahmetli başkan İlhami Gürsoy zamanında alınan krediyle buraya çöp işletme tesis kuruldu. Bu tesisi daha sonra hurdacılar ve hırsızlar yağmaladı. Tesiste yer alan makineler çürüdü. Zaman içinde hayalet işletmeye dönüştü. Menemen'in Büyükşehir sınırlarına dahil edilmesi ile Büyükşehir Belediyesi bu tesisi de kendi bünyesine katmak, dolayısı ile hazineye olan borçlarını da üstlenmek zorunda kaldı" dedi. Geçen dönem Başkan Kocaoğlu'nun, Harmandalı Çöp Depolama alanını ekonomik ömrünü doldurduğu için buraya katı atık bertaraf tesisi kurmak istediğini de hatırlatan Durmaz, "Gelinen süreçte bu konuyu ilçemizde gündeme getirdik. Sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetiyle Aziz Başkan bu kararından vazgeçti. Ancak buraya yapılacak olan tesisinin ihalesinden vazgeçmiş gibi görünse de kararlılığı devam ediyor. Burası yüzde 100 tarım toprağı olan bir yer. Bu konuyu lütfen bir daha düşünelim. Zamanın idarecileri bir hata yaptı diye bizde bu hataya düşmeyelim. 25-30 sene hayalet tesis olarak kalmış. İlla buraya yapacağım diye ısrar etmenin anlamı yok. Menemen'de bu konuda bir hassasiyet var. AK Parti grubu olarak tesisinin buraya yapılmasını istemiyoruz. Oy çokluğuyla geçse dahi dava açılacak. Tesisin yapılmasına karşı değiliz ama yer seçimine karşıyız. Bu konunun 'yer bulamadım' diye bir izahı olamaz" diye konuştu. Durmaz'ın sözlerine cevap veren Aydoğan, tıbbi atıkları usulüne uygun şekilde bertaraf etmek gerektiğini söyledi. Tesis yapımı konusunda geç kalındığını belirten Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü; "Haklısınız. Tesisi yapmakta biraz geç kaldık. Daha önce tıbbi atıkları Manisa'ya götürüyorduk. İşimizi görüyorlardı. Ama artık ihtiyaç haline geldi. Bize üç tane de katı atık bertaraf tesisi lazım. Yer bulmamız lazım." 


ALSANCAK'A ŞARTLI ONAY 

Mecliste ayrıca Alsancak Stadı arazisi içindeki belediyeye ait arsanın bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devri masaya yatırıldı. Mülkiyeti belediyeye ait 4 bin 239 metrekarelik arsanın 25 yıl süreyle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bedelsiz devri için meclisten oy birliğiyle şartlı onay kararı çıktı. Buna göre plan ve projelerin Büyükşehir Belediyesi'ne iletilmesinden sonra, bu alanda sadece stadyum, otopark ve spor tesisleri yapılması şartıyla belediye arsasının devrini gerçekleştirecek. Karar sonrası söz alan AK Partili Üye Ali Kökoğuz, Karşıyaka ve Göztepe statlarının el birliğiyle yapılmasını istedi. 


Sabah 



Bu haber Sabah Egeli Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Uluslararası Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde koruma altına alınan Menemen Ovası'na tıbbi atık tesisi kurulmasına yönelik proje, ilçe halkını, üreticileri ve sivil toplum örgütlerini kızdırdı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan, yıllık 50 bin ton pamuk üretiminin yapıldığı Menemen Ovası'na tıbbi atık sterilizasyon tesisi kurmak için harekete geçmesi, ilçeyi ayağa kaldırdı. Ahıhıdır Mahallesi'ndeki 6 bin metrekarelik alana yapılması planlanan tesiste verimli tarım arazilerinin bulunduğu kaydedildi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce de aynı bölgeye katı atık bertaraf tesisi kurulmak istendiğini söyleyen AK Parti Menemen İlçe Başkanı Mithat Çetin, "Bütün sivil toplum örgütleri tepki koymuşlardı. Bu bölge Kesikköy'e yakın. Verimli tarım arazilerinin olduğu bölge. Böyle bir tesisin yapılması doğanın kanununa aykırı. Menemen'de tesis yapılması bizi rahatsız etmez ama bu bölge tamamen tarım arazilerinin bulunduğu bir yer. Orada beyaz altın diye tabir ettiğimiz pamuk yetiştiriliyor. Başta çiftçiler olmak üzere Menemen Ziraat Odası da işe karşı. Aziz Kocaoğlu kafaya taktı, tesisi buraya yapmak istiyor" dedi. 


MAHKEMEYE GİDECEKLER 

CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin buraya tesisi yapması durumunda Menemen Ziraat Odası ile sulama birliklerinin mahkemeye gideceklerini ifade etti. Taklak, "Büyükşehir, sivil toplum kuruluşlarına tesisin bölgede bir sıkıntı yaratmayacağını söylemiş. Yetkililerinin buraya gelip anlatması lazım. Vatandaş ikna olursa tesisisin olmaması için sebep yok. Bu mutlaka İzmir'de bir yere yapılacak. O bölgenin 4 tarafı su. İZSU'nun su türbini var. Bu nedenle o bölgedeki vatandaşlar tesisin buraya yapılmasını istemiyor. Bunun sulara zararı yok ise vatandaşımız ikna olur. Bilgilendirme yapılmalı. Menemen Ovasına insan diksen insan çıkar" şeklinde konuştu. Menemen Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Karagöl ise bölgede son derece verimli tarım arazilerinin bulunduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "O bölge tesis yapılmaya müsait değil. Sulama kanalları var. Pamuk yetiştiriliyor. 2 içme suyu artezyeni var. İmkansız görüyoruz. Onlar niyetlendirdiler. Geçen sefer buraya yapılmasını engelledik. 


ÇED RAPORU YANLIŞ 

Daha önceki belediye başkanının aynı bölgeyle ilgili aldığı bir ÇED raporu var. Zamanında yanlış alınmış bir rapor. O yerde toplulaştırma yapıldı. Kanalları, yolları, her şeyi tarıma müsait şekle getirildi. Tarım yapılabilecek en uygun yerlerden birisi. Tekstil sanayinin en büyük gereksinimi pamuk üretim devam etsin istiyoruz. 100 bin dönüm arazi üzerinde, yıllık 50 bin ton pamuk üretimi yapılıyor. Türkiye'nin en kaliteli pamuğu Menemen'de yetişiyor. Ayrıca uluslararası Ramsar Sözleşmesi'ne göre alan koruma kapsamında. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden buraya yapılmamasını istedik. Baaşkan mutlaka gerekeni yapacaktır." 


Sabah Egeli


Geri Dön