28 / 03 / 2024

İzmir Peterson Köşkü restorasyonu 3 yıl içinde tamamlanacak!

İzmir Peterson Köşkü restorasyonu 3 yıl içinde tamamlanacak!

Peterson Köşkü'nün restorasyon çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Vali Toprak, "Köşk, açık kafeterya ve sanatsal faaliyetlerin icra edilebileceği bir alan olarak hizmet verecek" dedi



İzmir Valisi Mustafa Toprak, restorasyonu yılan hikayesine dönen Bornova'daki Peterson Köşkünde incelemelerde bulundu, çalışmaların üç yılda tamamlanacağını açıkladı. 1857 yılında ticaretle uğraşan bir İngiliz John Peterson'un yaptığı tarihi konak ve bahçesi yıllar önce kamulaştırıldığı mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti. 1974 yılında tarihi eser olarak tescillenen köşk uzun yıllar kaderine terkedildi, harabeye döndü. 2008 yılında  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı binanın restorasyonu için protokol imzaladı. Kültür Bakanlığı proktokolü 2012 yılında feshetti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın geçen ayki İzmir ziyaretinde protokol yeniden imzalandı.


İNCELEMELERDE BULUNDU 

Tarihi köşkü gezip bilgiler alan İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Büyükşehir Belediyemiz üç yılda binayı restore edecek ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kullanımına verecek. Tarihi köşk restore edildikten sonra atıl kalmasın diye ana amaç olarak vatandaşlarımıza açık kafeterya ve sanatsal faaliyetlerin icra edilebileceği bir alan ve aynı zamanda da binanın yaşaması adına Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğümüz ile Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Koromuzun idari binaları olarak kullanılacak. Biz de mutluyuz. İşin doğrusu uzun zamandan beri çok tartışma oluyordu. Yarım kaldığı için değişik talepler vardı, aksamalar vardı. Bu vesile ile protokolün imzalanmış olması Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıl içinde inşaatın bitirilerek ve kültür merkezi ile bütünleşecek şekilde bir yapıya kavuşması sevindiricidir. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" dedi.


Sabah Egeli


Geri Dön