26 / 04 / 2024

İzmir Sarpıncık’taki RES inşaatı devam ediyor mu?

İzmir Sarpıncık’taki RES inşaatı devam ediyor mu?

İzmir 1. İdare Mahkemesi Karaburun Sarpıncık’taki Rüzgar Enerji Santrali inşaatının dayanağı olan imar planlarını 24 Mart’ta iptal etmesine rağmen bölgedeki inşaat çalışmaları son sürat sürüyor.



İzmir’in Karaburun ilçesindeki Sarpıncık’ta kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinde iptal kararına rağmen çalışmalar devam ediyor.  İzmir  1. İdare Mahkemesi, 24 Mart 2016’da oy birliğiyle ile verdiği kararda Haseki ve Sarpıncık bölgesinde Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan, Sarpıncık RES’e ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını iptal etmiş; bu kararla proje sahasında halen devam eden inşaatların dayanağı olan imar planları hukuken geçersiz sayılmıştı. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre bu kararın Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi tarafından şirket yetkililerine en geç bir ay içinde iletilmesi gerekiyordu. Ancak bölgede yapımı şu anda kaçak sayılan RES’lerin inşaat çalışmaları hala bütün hızıyla devam ediyor.

KAYMAKAM GÖREVE

Davayı gönüllü olarak yürüten Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) 31.03.2016 tarihinde T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdikleri idari dilekçe ile proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulmasını istedi ve yasal süresi içinde işlem tesis etmeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını beyan etti ancak gereken yapılmadı. Yeni ve hukuken geçerli bir imar planı olmadan inşaatların devam etmesinin imkansız olduğunu ve çalışmaların devam etmesinin suç teşkil ettiğini ifade eden ÇEHAV avukatı Cem Altıparmak, “İptal kararı 24 Mart tarihinde verildi. Prosedüre göre 29 Nisan Cuma 2016 günü RES iptal kararının tebliğ edilmesi için verilen sürenin son günü. Eğer karar uygulanmazsa ‘görevi ihmal’den sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Karaburun halkı ise yargı kararının uygulanmasındaki gecikme nedeniyle, faaliyetlerine hızla devam eden yatırımcı firmanın bölgeye telafisi güç zararlar verilmesinden şikayetçi. Çalışmaların durması için şimdiye dek 3 kez dilekçe veren Karaburun Kent Konseyi temsilcileri yetkilileri göreve davet ediyor.


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön