25 / 04 / 2024

Sarpıncık RES iptal kararı ıslak imzaya takıldı!

Sarpıncık RES iptal kararı ıslak imzaya takıldı!

Karaburun Kaymakamlığı’na iletilen İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin Karaburun Sarpıncık’taki RES projesinin iptal kararı, ilçe Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi’nin ıslak imza şartına takıldı.



Karaburun Sarpıncık’ta,  İzmir  1. İdare Mahkemesi tarafından verilen RES iptal kararına ilişkin uygulama çalışması kaymakamın ıslak imza şartına takıldı. Bir yılı aşkın süredir Karaburun Sarpıncık’ta Çalık Grubu tarafından kurulması planlanan RES (Rüzgar Enerji Santrali) santraline karşı bölgede bulunan yurttaşlar ve ÇEHAV (Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları) tarafından sürdürülen hukuk mücadelesi geçtiğimiz hafta şirketin proje için verdiği imar planları İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilerek sürecin sonuna gelindi. Yargı kararı ve ilgili dilekçe ile Karaburun Kent Konseyi üyeleri tarafından 24 Mart 2016 tarihinde kaymakamlığa teslim edildi.


Karaburun Kent Konseyi Doğa Çalışma Grubu Sözcüsü Hüsnü Dilli ve beraberindeki bazı konsey üyeleri Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi ile görüşerek mahkeme kararını iletti. İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin RES’e ilişkin iptal kararı doğrultusunda şirketin çalışmalarını durdurulmasını talep etti. Ancak Dilli’nin iddiasına göre Kaymakam Ekşi evrağı imzalamak için mahkeme kararında ıslak imza istedi. Dilli iddiasında ‘Sayın kaymakamımızla görüştük. Kararı uygulamasını talep ettik ancak bize ‘Evrağı inceleyeceğim ancak imzalamam için yargı kararında ıslak imza olmalıdır’ dedi. Biz de 30 günlük yasal süre içinde imzalamasını beklediğimizi aktardık” dedi.

BENLİK BİR OLAY DEĞİL

Konsey üyelerinin iddiasına göre yargı kararında ıslak imza şartı arayan Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi, “Bana mahkemeden bir evrak gelmeden imzalayamam. Öncelikle olay benlik değil. Çevre ve Şehircilik İl Müdürülüğü tarafından yapılması gereken bir durum; benim müdahil olmamla ilgili bir durum değil” dedi.

“Islak İmza Araması Hukuki Değildir”

Davaya bakan ÇEHAV avukatı Cem Altıparmak ise ıslak imzanın gerekmediğini; Elektronik İmza Kanunu’nun 5.maddesine göre güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğurduğunu hatırlatarak “Sarpıncık RES projesinin imar planlarını iptal eden mahkeme kararı İzmir 1.İdare Mahkemesi hakimlerince elektronik imzalı olarak imzalanmış ve bu şekilde UYAP sistemine yüklenmiştir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 5.maddesine göre güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğurur. Karaburun Kaymakamlığı’na tebliğ edilen Mahkeme kararı böyle bir karardır. Bu sebeple Kaymakamlığın kararda ıslak imza aramasının hukuki bir daynağı yoktur. Kaldı ki aynı proje hakkında daha önce İzmir 6.İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı da yine elektronik imzalı olarak Karaburun Kaymakamlığı’na tebliğ edilmiş ve aynı Kaymakamlık bu kararı uygulamıştır” dedi.

Kararı imzalama zorunluluğu vardır

İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 28.maddesi, Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön