25 / 04 / 2024

Sarpıncık RES Projesi'ne ikinci kez ÇED onayı çıktı!

Sarpıncık RES Projesi'ne ikinci kez ÇED onayı çıktı!

İzmir Karaburun'da daha önce "çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu" kararı iptal edilen Çalık Holdinge ait Sarpıncık RES Projesine Bakanlık ikinci kez "ÇED olumlu" belgesi verdi.



İzmir Karaburun'da daha önce "çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu" kararı iptal edilen Çalık Holdinge ait Sarpıncık RES Projesine Bakanlık ikinci kez "ÇED olumlu" belgesi verdi. Karaburunlular bu ÇED'e karşı tekrar dava açtı ama şirket mahkemenin 15 günlük savunma süresini dahi beklemeden araziye girerek çalışmalara başladı. 



DAMAT'IN ESKİ ŞİRKETİ 


Cumhurbaşkanı Rcccp Tayvip Erdoğan'ın damadı, AKP hükümetinin günümüzdeki Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın bir dönem CEO'luğunu yaptığı Çalık Holdingin projelerine vargı freni işlemiyor! Çalık Rüzgar Enerji Üretim AŞ'ııin, Karaburun Sarpıııcık köyü yakınlarında kurmak istediği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED olumlu belgesi verdiği RES projesi için mahkeme kararı beklenmeden inşaat faaliyetine yeniden başlandı. 



SIĞINACAK YER BIRAKMIYORLAR


Karaburun'da yaşayan 78 yurttaş adına bu RES Projesine karşı dava açan Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Cem Altıparmak, mahkemenin iptal kararının her şevi özetlediğini dile getirdi: "Yarımadanın doğal yapısı, coğrafik konumu, projenin yer aldığı yarımadada bulunan mevcut rüzgar tribünlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesi özgün bakir alanlar içeren vc oldukça zengin bir bivoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacaktır." Altıparmak, "Daha 15 günlük savunma süresi dolmadan, RES proje sahası içinde inşaat faaliyetleri başlamış durumda. Proje sahasında yollar açılmış, türbin temelleri kazılmaya başlanmış" dedi. Sahanın tamamının bölgede zaten kısıtlı olan mera ve tarım alanı olduğunu belirten Altıparmak, başlayan inşaat faaliyetlerinin vatandaşların zeytinliklerine de zarar verdiğini kaydetti. Altınparmak, inşaat faaliyetlerinin geri dönüşü olmayan zararlar vereceğinin altını çizerek  İzmir  6. İdare Mahkemesine "Acil Yürütmeyi Durdurma" başvurusu yaptı. Öte yandan RES şirketinin faaliyetine başlaması üzerine Karaburun Kent Konseyi de jandarmaya şirketin yörede çalışmalara başladığına dair tutanak tutturdu. 



Özer AKDEMİR/Evrensel


Geri Dön