24 / 04 / 2024

Sarpıncık RES Projesi'nde inşaat başladı!

Sarpıncık RES Projesi'nde inşaat başladı!

ÇALIK Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Ltd. Şti. Sarpıncık RES Projesi'nin inşaat çalışmalarına başlandı. Büyük iş makinalarıyla girilen, zeytinliklerin de bulunduğu Kızılcadağ mevkiinde inşaat hızla devam ediyor.



ÇALIK Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Ltd. Şti. Sarpıncık RES Projesi'nin inşaat çalışmalarına başlandı. Büyük iş makinalarıyla girilen, zeytinliklerin de bulunduğu Kızılcadağ mevkii, hızla tahrip ediliyor. 


İzmir Karaburun Jandarma Komutanlığında müracaat tutanağını imzalayan Karaburunlular dün tahribatı protesto etti. Protesto sonrasında yapılan basın açıklamasında,  İzmir  5. İdare Mahkemesi'nce proje için verilen ÇED olumlu kararının iptal edildiği hatırlatılarak "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkemenin iptal kararı gerekçelerini ve Karaburun Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi'nin itirazlarını dikkate almadı. Aynı Bakanlık, buna rağmen, 2. kez ÇED Olumlu Kararı verdi. 


Projeye ilişkin imar planı düzenlemeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburunlu davacılar tarafından yargıya taşınmıştır. Süreç devam etmektedir. Projenin özel mülkiyete ait arazilerdeki kamulaştırma süreçleri de tamamlanmamıştır" denildi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün ulusal ve uluslararası ölçekte önem taşıyan ve mutlaka korunması gereken bir yarımada olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası'nın Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için teklif raporu hazırladığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Enerji Bakanlığı dışında tüm ilgili Kurumlar bu teklife olumlu görüş verdi. Bu, ulusal değerlerimiz açısından ne yaman bir çelişkidir. Yenilenebilir ve temiz eneıji zengin bir biyolojik çeşitliliğin, ekosistemlerin ve canlı yaşamının yok edilmesi mi demektir. Yüzölçümünün % 71'i RES'lere tahsis edilen ve sadece %16'lık bir yaşam alanı bırakılan Karaburun yaşayanları, Yarımadanın, doğasını, bugününü ve geleceğini korumaya kararlıdır." 


Aydınlık


Geri Dön