19 / 04 / 2024

İzmir ve Manisa'da orman yangınları azaldı!

İzmir ve Manisa'da orman yangınları azaldı!

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 2014 yılında İzmir ve Manisa bölgesinde orman yangını sayısını bin 284'ten 967'ye düşürdüklerini söyledi. Aydın, "Biz, yangın çıkmadan müdahale ediyoruz" dedi




İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 2014 yılında  İzmir  ve Manisa bölgesinde orman yangını sayısını bin 284'ten 967'ye düşürdüklerini söyledi. Aydın, "Biz, yangın çıkmadan müdahale ediyoruz. Bu amaçla çiftçi ve çobanlara orman yangınları hakkında eğitimler verdik. Çobanlarımıza kısa mesajla uyarılarda bulunduk. Sonuç olarak da yangın sayısını önemli ölçüde düşürdük" dedi. 


Artık anız yakılmıyor 

Orman yangınlarını azaltmak için dört koldan çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Aydın, 

"Orman Bölge Müdürlüğü olarak, gerek gezici mobil ekiplerimiz ve hava araçlarımız, gerek kameralarımız, gerekse de gözlem kulelerimizle yangına 12 dakikada müdahale etmeye hazırız. Ancak bu iş tek taraflı olmaz. Bu yüzden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile birlikte çiftçi ve çobanlara eğitimler verdik" dedi. Verilen bu eğitimler sonucunda çiftçilerin artık anız yakmamaya başladığını ve çobanların da ateş yakarken dikkatli olduğunu dile getiren Aydın "Özellikle yaz mevsiminde hava sıcaklığının orman yangını için kritik seviyeye ulaştığı zamanlarda çiftçilerimize kısa mesaj yoluyla dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyoruz" diye konuştu. 


Bir kazada 88 hektar yok oldu 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Manisa ve İzmir'in Türkiye'de en fazla yangın çıkan bölge olduğunu söyleyen İbrahim Aydın "Son 10 yılın ortalaması olarak bin 924 orman yangını çıktı. Bunların 300'ü orman, bin 600'ü mera yangınıdır. Biz bunu 2013'te bin 284'e düşürdük. Ancak hedeflerimiz bu yangın sayısını daha da azaltmaktı. Kasım ayı itibariyle yangın sayısını 967'ye düşürdük. Bunların 675'i orman dışı, 282'si orman içinde meydana gelmiş yangınlardır. Bu yangınlarda 271 hektarlık bir alan zarar gördü. Bu alandan sadece 88 hektarı Akhisar'da meydana gelen trafik kazası yüzünden yandı" diye konuştu. 


"Akdeniz'de en iyi biziz"

Akdeniz havzasında bulunan ülkeler arasında en iyi durumdaki ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Aydın, "Diğer ülkelerde çıkan yangınlarda ormanlarının yüzde 5'i kaybedilirken, biz sadece binde 5'lik bir oranda orman kaybı yaşadık. Bu durum insanlarımızın her geçen bilinçlendiğinin ve yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunun göstergesidir" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön