28 / 03 / 2024

İzmir Yeni Fuar Alanı inşaatına mühür!

İzmir Yeni Fuar Alanı inşaatına mühür!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de yaptırdığı Yeni Fuar Alanı inşaatını, işçilerin hayati güvenliğini ilgilendiren eksiklikler giderilinceye kadar durdurdu




Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  İzmir  İş Teftiş Kurulu, Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir'de inşa edilen Yeni Fuar Alanı'nın inşaatını durdurdu. İş müfettişlerinin fuar alanı şantiyesine yaptığı baskının ardından oluşturdukları rapor çerçevesinde hazırlanan durdurma yazısı yüklenici Ermit İnşaat firması ve Büyükşehir Belediyesi'ne tebliğ edildi. Tebligatta müfettişlerce belirlenen iş ve işçi güvenliğini tehlikeye atan eksikler giderilene kadar şantiyedeki inşai faliyetlerin durdurulduğu vurgulandı. Tebligat Büyükşehir Belediyesi'nde şok etkisi yarattı. Şimdi tüm gözler işçilerin can güvenliğiyle ilgili yeterli tedbir almayan yüklenici firma ve buna seyirci kalan Büyükşehir'e çevrildi. Bundan sonraki süreçte Büyükşehir eksikleri tamamlayacak. Ardından müfettişler şantiye sahasında alınan bu önlemleri denetleyecek. Eğer önlemler yeterli bulunursa inşaat yeniden başlayabilecek. Bunun da en iyimser tahminle 20 günü bulabileceği belirtildi.


Yüksek gerilim hattı 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu, Yeni Fuar Alanı içinden geçen yüksek gerilim hattının inşaatta çalışan işçilerin can güvenliğini riske attığı yönündeki haber üzerine harekete geçti. İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak'ın talimatı ile geçtiğimiz hafta şantiyeye baskın düzenleyen müfettişler şantiye sahasında işçilerin can güvenliğinin riske atıldığını belirledi. 380 KV'lik yüksek gerilim hattının izdüşümünden itibaren 30 metre yakınında hiçbir şekilde iş makinesi ve vinç çalıştırılmaması yönündeki uyarıların hiçe sayıldığını belirleyen müfettişler rapor hazırladı. Hazırlanan raporda 6331 Sayılı İş Güvenliği Kanunu'na göre işçi sağlığını ilgilendiren eksikler tek tek tespit edildi. 


Önlemlere yoğunlaşıldı

Özellikle, şantiye alanın ortasında kalan ve kaldırma çalışmalarının başladığı bildirilen enerji nakil hatlarının çevresindeki önlemlere yoğunlaşan müfettişler, hatların çevresinde gerekli güvenlik mesafesinin bırakılmadığını tespit etti. Hattın altında çalışma yapılmaması ve güvenlik mesafelerine uyulması, vinç ve benzeri iş makinelerinin hattan uzak tutulmasına ilişkin ikaz levhaları ve engelleyiciler olmaması, işçilerin yüksekten düşme tehlikesine karşı koruma tedbirlerinin yetersiz olması ve iskele platformlarında boşluklar olması, müfettişlerin tespit ettiği diğer eksiklikler oldu. Bu eksiklerin giderilmesi için inşaatın durdurulması kararlaştırıldı. Gerekli tebligatın yapılmasının ardından müteahhit firma çalışmaları durdurdu.


15 Ekim'den sonra faaliyete geçer 

Belediye yetkilileri, müteahhit firmanın birkaç gün içinde rapordaki eksikleri tamamlayacağını savundu. Eksiklikler tamamlandıktan sonra yapılacak başvuru sonrası iş müfettişlerinin 7 gün içinde yeniden kontrole geleceğini belirten yetkililer, araya bayram tatili de girdiği için 7 günlük sürenin en erken tatil sonrası 8 Ekim'de başlayabileceğini, iş müfettişlerinin de 15 Ekim'e kadar yeni rapor düzenlemeleri için süre olduğunu belirtti. Belediye yetkilileri, inşaatın 15 Ekim'den sonra yeniden faaliyete geçmesini beklediklerini belirtti. 



Yeni Asır


Geri Dön