26 / 04 / 2024

İzmir Yeni Kent Merkezi Planı'na 5 ayrı itiraz!

İzmir Yeni Kent Merkezi Planı'na 5 ayrı itiraz!

Alsancak Liman Arkası-Salhane Bölgesi olarak da adlandırılan bölgenin yapılaşma koşullarına dair itirazlarını dile getiren meslek odaları, rant ve yoğunluk gibi faktörleri gerekçe göstererek imar planlarının yeniden düzenlenmesini istedi.



Geçtiğimiz dönemde büyük tartışmalara neden olan ve yapılan revizyonlar sonrasında askıya çıkan Yeni Kent Merkezi planlarına itiraz üstüne itiraz yağdı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin yeni cazibe noktası ve iş merkezi olarak imar planlarını hazırladığı Alsancak Liman Arkası-Salhane Bölgesi olarak da adlandırılan bölgenin yapılaşma koşullarına dair itirazlarını dile getiren meslek odaları, rant ve yoğunluk gibi faktörleri gerekçe göstererek imar planlarının yeniden düzenlenmesini istedi. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve yapılan imar planı tadilatı sonrasında geçtiğimiz ay içerisinde askıya çıkartılan 1/5000 ölçekli "Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planf'nın plan notlarına askı süresi içerisinde toplam 5 ayrı itiraz geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Konak Belediyesi ve çeşitli kat malikleri tarafından farklı gerekçelerle itiraz edilen planlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden meclis gündemine alınarak gelen itirazlar doğrultusunda değerlendirilecek. 

Planlara 5 ayrı itiraz geldi Bayraklı'da yeni gökdelenlerin yükseldiği, yatırımcıların gözdesi haline gelen ve kentin yeni iş merkezi olması planlanan bölgeye dair yaşanan planlama çilesi bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan iki ayrı plan notu değişikliğiyle yapılaşma koşulları revize edilen imar planlarının askıya çıkması ile birlikte itirazlar da beraberinde geldi. Geçen yıl içerisinde Eylül ve Aralık ayında yapılan değişikliklerle turizm, ticaret ve kültür fonksiyonuna dair yapılaşma şartları yeniden düzenlenen Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planlarına itiraz eden meslek odaları, büyük yatırımcılara yönelik ayrıcalıklı plan notu uygulandığını belirterek planların yeniden ele alınmasını istedi. 


Odalardan "Rant" ve "Yoğunluk" itirazı Askıya çıkan planlara itiraz eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, büyük yatırımcılara ayrıcalık uygulandığını dile getirirken, planlı alanlar yönetmeliğinin göz ardı edildiğini ve bölgede artacak nüfusa yönelik sosyal ve teknik altyapının geliştirilmediğini savundu. İtirazında planlamamanın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve imar mevzuatına aykırıdır aykırı olduğunun da altını çizen Şehir Plancıları Odası, ilgili plan notu değişikliğinin yapı,nüfus ve araç trafiğinin yoğunluğuna neden olacak kararlar olduğunu ifade etti. İtirazlarında bölgenin kültür merkezi olma özelliğinin ikinci plana atıldığı yönünde görüş bildiren meslek odaları, ticaretin arttırılması ile sadece ranta dayalı yapılaşmaların ve yoğunluğun arttırılmasına neden olunduğunu savundu. 

Konu Belediye Meclisinde görüşülecek Askı süresi içinde meslek odaları, resmi kurumlar ve özel şahıslardan gelen itirazları değerlendirmeye alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, konuyu belediye meclisinde görüşerek önümüzdeki günlerde karara bağlayacağı öğrenilirken, gerek görüldüğü takdirde planlarda yeniden revizyona gidecek. İzmir'in Manhattan Projesi olarak adlandırılan Bayraklfdaki Yeni Kent Merkezi'nin planlarına dair itirazların reddi halindeyse, mevcut planlar onaylanarak yürürlüğe girecek ve sonraki süreçte nazım imar planlarına kanuni süre içerisinde yargı yolu ile itiraz edilebilecek. 



Aliağa Ekspres


Geri Dön