28 / 03 / 2024

İzmir'de 25. Yıl Konutları'nın temeli atıldı

İzmir'de 25. Yıl Konutları'nın temeli atıldı

Ege-Koop ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle Bayraklı sırtlarında hayata geçirilecek olan 25. Yıl Konutları'nın temeli görkemli bir törenle atıldı.



Şubat ayındaki kura çekiminden itibaren 20 ay içinde anahtar teslim töreni yapılacak konutlar için düzenlenen törende konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'deki belediyeleri kent yenileme projeleri yapmaya da davet etti. Aslan, temel atma törenine katılmayan yerel yöneticilere de kırıldıklarını ifade etti.

HARACA DÖNÜŞTÜ
Aslan, kooperatiflerin belediyelere inşaata başlamadan önce ödedikleri vergi, resim ve harç giderlerinin adeta haraca dönüştüğünü söyledi. Bu işin bir standardı olmadığını dile getirip, her belediyenin farklı ücretler almasını eleştiren Aslan, "Berberde bile saç, sakal tarifesi var. Her belediyede tarife farklı. Bir belediyenin harita mühendisi başka bir şey istiyor, diğerinin ki farklı. Bazen bu yatırımları yaparken bürokratik masraflar nedeniyle kendimize 'acaba yanlış mı yapıyoruz" diye soruyoruz. Bence bazı belediyeler görevini kötüye kullanıyor" diye konuştu. İzmir'deki belediyeleri kent yenileme projeleri yapmaya da davet eden Aslan, temel atma törenine katılmayan yerel yöneticilere de kırıldıklarını ifade etti.

500 KİŞİ KATILDI
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı törende yapı denetim firmalarının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Aslan, indirim yapmak isteyen firmaların yasal olarak buna imkan bulamadığını söyledi. Aslan, "İzmir'de inşaat yaparsan yapı denetim firması ile anlaşmak zorundasın ama Manisa'da böyle bir zorunluluk yok. Yasal olarak firmalara indirim imkanı da verilmiyor. Ya bu firmalar Türkiye genelinde olsun ya da indirim yapmalarına olanak sağlansın. O indirim yapılamayınca bu indirimler başka türlü yapılıyor ve birileri paylaşıyor. Bunu açıkça söylüyorum" dedi. Aslan, hükümetin toplu konut projelerine destek vermesini isteyerek, işsizliğin bu sayede önleneceğini söyledi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nı da aslı görevini yapmaya davet eden Aslan, "TOKİ köprü, baraj ve hastane yapmaktan vazgeçmelidir" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm projeleri
395 konuttan oluşacak ve kura çekimi ise Şubat ayı içinde gerçekleştirilecek 25. Yıl Konutları Temel Atma Töreni'ne katılan Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili kentteki tüm kurumların üzerine görev düştüğünü söyledi. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de, "Ege Koop'a destek vermemek, şehrin çağdaşlaşmasına destek vermemek demektir" diye konuştu. Törene katılan Bayraklı Belediye Başkan Vekili Hatice Tatlı da, belediye olarak 75. Yıl Mahallesi'nin altında kalan 14 hektarlık bölgede kent yenileme projesi başlatacaklarını söyledi. Tatlı, 25. Yıl Konutları'nın Bayraklı'ya kurulacak olmasının sevincini yaşadıklarını söyledi. Ayrıca törende konuşan Körfez Evleri sakinleri Demet Yılmaz ve Akif Ruhi Esenbel, çok mutlu olduklarını ifade etti.

31 dönüm alan üzerinde
Bayraklı sırtlarında Körfez Evleri'nin hemen yanındaki 31 dönüm alan üzerine kurulacak 25. Yıl Konutları'nın temel atma törenine Vali Yardımcıları Ardahan Totuk ve Fazıl Akgün, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar,  İzmir  eski Milletvekili Muharrem Toprak, Türkiye Değişim Hareketi Genel Sekreteri Zeki Eker, Bayraklı Belediye Başkan Vekili Hatice Tatlı, Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, çok sayıda Ege Koop üyesi ve vatandaş katıldı.
Yeniasır/İlker Çoban


Geri Dön