24 / 04 / 2024

İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düştü!

İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düştü!

İzmir’de yaklaşık 170 dönümlük alanda parselasyon planının iptal olmasından dolayı oturma ruhsatı alınan binalar kaçak duruma düştü. İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düşmüş oldu. 



İzmir’in Çiğli ilçesine bağlı Esentepe Mahallesinde yaklaşık 170 dönümlük bir alanın 1993 yılında parselasyon planı yapıldı, planlamada yapılan bazı hatalar sebebi ile bir hak sahibinin 23 yıl sonra açtığı dava sonucunda Mahkeme 2 yıl önce mevcut parselasyon planının iptaline karar verince bölgede 1993 yılından bugüne kadar inşa edilen tüm ruhsatlı konutlar kaçak durumuna düştü.

İki yıldır bölgede yaşan hak sahipleri, müteahhitler ve konut sahiplerinin parselasyon planının iptal olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çiğli Müteahhitler ve İş Adamları Derneği Başkanı Barış Öncü, “Bitmiş olan evler bile kaçak duruma düştü, İnşaat ruhsatını almış inşaatlar durduruldu, temel üstü ruhsatı alınamıyor, bitmiş binaya oturma raporu alınamıyor. Yıllarca dişinden, tırnağından artırıp bir konut sahibi olabilen vatandaşların oturma ruhsatlı evleri bile kaçak durumda” diye açıklama yaptı. 

Ak Parti  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, sorunun planlama safhasında vatandaşın arsasında ortaklık katılım payı diye nitelenen zayiat alınırken yapılan hatalardan oluştuğunu söyledi. Mahkemelerin mevcut yasalar doğrultusunda yapabileceği bir şeyi olmadığını aktaran Necip Nasır, çözümün ise şikayet sahibinin davadan vazgeçmesi veya belediyenin yeniden parselasyon planı yapması ile giderilebileceğini kaydetti.

Bölgede plan iptalinden etkilenen yaklaşık 4 bin konutun olduğunu ifade eden müteahhit Kamil Demirtaş ise “Yarım kalan birçok inşaat var, İnşaatlarda projeden temele kadar en yoğun masrafların yapıldığı dönemde yaklaşık 1 milyon liralık mağduriyetim var. Sadece bu rakamla da bitmiyor, Arsa sahiplerine verilen güvence bedelleri de dikkate alınınca zarar boyutu daha da yükseliyor” dedi.
 


Geri Dön