25 / 04 / 2024

İzmir'de açılan Sosyal Yaşam Kampüsü ruhsatsız mı?

İzmir'de açılan Sosyal Yaşam Kampüsü ruhsatsız mı?

İzmir Büyükşehir, Buca’da inşa ettiği Sosyal Yaşam Kampusu’nu CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na açtırdı. 19 ay gecikmeli biten yerleşkenin içinde yer alan huzurevinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca Evka 1'de 65 milyon lira harcayarak inşa ettiği Türkiye'nin en büyük Sosyal Yaşam Kampusu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı. 19 aylık bir gecikme ile hizmete sokulan Sosyal Yaşam Kampusu içinde yer alan Yaşlı Bakım Evi ve Huzurevi Ünitesi'nin halen ruhsatsız olduğunu ortaya koydu. 


İzmir Büyükşehir Belediyesinin Yaşlı Bakım Evi'ne işletme ruhsatı almak için kasım ayında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptığı ortaya çıktı. İçinde huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi ve spor salonu gibi bir çok üniteyi içinde bulunduran tesisin en önemli birimlerinden birini oluşturan huzurevinin henüz ruhsat alınmada açılışının gerçekleştirilmesi skandal olarak nitelendirildi. Sabah Egeli sabah'ın ulaştığı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi'nin huzurevi için işletme ruhsat başvurusunu kasım ayı ortalarında yaptığını henüz ruhsatlandırma işleminin gerçekleşmediğini söyledi. Henüz inceleme ve ruhsatlandırma aşamasına gelinmediğini hatırlatan yetkililer; "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak binanın huzurevlerine ilişkin yönetmeliğe uygun şartları taşıyıp taşımadığına bakacağız. Eğer yaşlı bakım evi olması öngörülen yer, uygun koşulları taşıyorsa ruhsatlandırma aşamasına geçilecek. Eğer yönetmeliğe uygun olmayan imalatlar ya da eksikler tespit edilirse bunlar yazı ile Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilecek ve eksikleri tamamlaması istenecek. Ruhsatlandırma, ancak tesis tamamen yönetmeliğe uygun hale getirildikten sonra yapılabilecek" diye konuştu.


YENİ YILDA TAŞINABİLECEK

Ruhsatlandırma için belediyeden binanın yapı kullanma izin belgesi, statik açıdan uygunluk belgesi, yangın raporu gibi belgeler isteneceğini belirten yetkililer, yapılacak inceleme sonucunda her şeyin yönetmeliklere uygun olduğunun tespit edilmesi halinde en geç 1 ay içinde işletme ruhsatının verilebileceğini ifade etti. Edinilen bilgiye göre Gürçeşme'de hizmet veren Zübeyde Hanım Huzurevinin en iyimser tahminle ocak ayı ortalarında tesise taşınabileceği öğrenildi. Üçyol - Üçkuyular Metro hattını 8 yılda, Balçova'daki teleferik tesislerini 7 yılda ancak hizmete sokabilen ve hemen hemen her projesinde bu tür gecikme ve aksamaların önüne geçemeyen Büyükşehir, Sosyal Yaşam Kampusu'nu öngörülen bitiş süresi üzerinden 19 ay geçtikten sonra ancak açabildi. Büyükşehir tarafından Buca Evka-1'de 22 Eylül 2013'te temeli atılan kampus, 19 Mayıs 2015'te hizmete girmesi öngörülmüştü. Fakat kompleksin açılış tarihi, yüklenici firmanın işi ihale şartnamesinde öngörülen sürede tamamlayamaması üzerine iki kez ötelenmişti. Bir türlü bitirelemeyen yerleşke 5 Kasım'da açılışı gerçekleşecekti. Fakat 5 Kasım'da İzmir'de bulunan Kılıçdaroğlu, HDP'li bazı vekillerin tutuklanması nedeniyle  İzmir  programını yarıda kesmişti. HDP'li vekillere arka çıkan CHP Lideri'nin bu tavrı yüzünden yerleşkenin açılışı gerçekleşmemişti. Durum böyle olunca 5 Kasım'da açılması öngörülen tesisin açılışı 10 Aralık Cumartesi günü ancak yapılabildi.


Sabah


Geri Dön