26 / 04 / 2024

İzmir'de gecekondulaşma deprem riskini artırıyor!

İzmir'de gecekondulaşma deprem riskini artırıyor!

Posta Ege gazetesi köşe yazarı olan Saadet Mançe bugünkü yazısında İzmir'deki mimari yapıları ve yapılaşmayı anlattı. İşte o yazı...



Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haber, açıkçası beni üzdü. İzmir'in herhangi bir doğal afet karşısında ekonomik kırılganlık riskinin ne kadar çok olacağı ve bu durumda dünyada 42'nci. 

Türkiye'de ise ikinci sırada olduğu. Yani olası bir deprem felaketi sonrasında İzmir'in kırılgan altyapısı ve özellikle gecekondu bölgelerindeki evlerin dayanıksızlığı korkutucu. İzmir'deki deprem riski bilinen bir gerçek. 


Bir an önce risk taşıyan binaların sağlam yapılara dönüştürülmesi elzem. Bu da kolay bir şey değil, zaman alacak bir dönüşüm. Düşünsenize, Körfez'i çevreleyen tepeler, derme çatma gecekondularla dolu. Müthiş bir Körfez manzarası karşısında, sağlıksız ve zor yaşam şartlarına sahipler. İzmir'deki bu durum, şehre özellikle gece gelen misafirleri, turistleri oldukça şaşırtır. İzmirli birçok insanın bu konu ile ilgili bir hikayesi vardır. Eğer akşam saatleri ise havaalanı çıkışı. İzmir'e gelen misafirler körfezi çevreleyen müthiş manzaralı çarpık yapılaşmayı villa zanneder. Ve o İzmir'i villalarla dolu lüks bir şehir sanırlar. Ancak sabah olup gün aydınlanınca korkunç ve sevimsiz gerçeği tüm çıplaklığıyla görürler. Bu duruma bir de yüksek oranda deprem riski eklenince, artık hızlı bir kentsel dönüşüm kaçınılmaz. Aslında yamalı bohça gibi görünen gecekondu örtüsünün altında, söylenildiği gibi şahane bir hammadde, müthiş bir doku var. Bu örtü kaldınlıp da hammadde iyi işlenirse, kısa vadede  İzmir  bu riskli duıumdan kurtulur. Estetik görünümü yüksek, doğru bir planlama ile depreme dayanıklı binalar, İzmir ekonomisini şahlandırır. Çok uzun süredir çalan tehlike çanlarına kulak vermek lazım. Güzel İzmir hak ettiği estetiğe ve ekonomik anlamda refaha kavuşmayı hak ediyor. 



Posta Ege


Geri Dön