25 / 04 / 2024

İzmir'de memurun ev sahibi olması çok zor!

İzmir'de memurun ev sahibi olması çok zor!

Dar gelirlinin, işçinin, memurun ev sahibi olması kolay değil. Hele İzmir'de neredeyse mümkün değil! Fakiri kiracılıktan kurtarmak isteyen bir Ege-Koop var, ama eli kolu bağlı.



Dar gelirlinin, işçinin, memurun ev sahibi olması kolay değil. Hele İzmir'de neredeyse mümkün değil! Çünkü  TOKİ  bu diyarlara pek uğramıyor. Büyükşehir Belediyesi de Burhan Özfatura zamanından sonra kapattı o defteri. 30 bin konutluk EVKA projeleri özfatura'yla başladı, onunla bitti. 


Fakiri kiracılıktan kurtarmak isteyen bir Ege-Koop var, ama eli kolu bağlı. Koskoca İzmir'de arsa kalmadı, ucuz arsa ise hayal. Ucuz arsa olmayınca da haliyle ucuz konut yapılamıyor. İnşaatın asgari metrekare maliyeti belli, konutun fiyatını asıl belirleyen arsa bedeli. 


İşte bu yüzden dar gelirliye EVKA'lar ve Ege-Koop'un ismini aldığı, toplu konutta da çığır açtığı Egekent'ler gibi projeler yıllardır üretilemiyor. Sosyal dengenin sağlanması, kiralardaki ve ev fiyatlarındaki spekülatif artışların önüne geçilebilmesi için sosyal konut hamlelerine ihtiyaç var. 


Kiraya mahkum kalan yoksulu umutsuzluktan kurtaracak böylesine büyük inşaatlar, kent ekonomisinin canlanmasında da çarpan etkisi yapıyor, iktisadi hayata doping gibi geliyor. Sürekli göç alan bir şehirde çarpık yapılaşmaya set çektiği de bir hakikat. Yani işin sosyal, ekonomik ve kentsel boyutları var. 


Böylesine önem taşıyan, ne kadar ihtiyaç olduğu tartışma götürmeyen bu konuda asıl görev TOKl'ye ve belediyelere düşüyor. TOKİ, ucuz konut inşasını sağlayacak arsaların üretilmesi amacıyla merhum Turgut Özal tarafından hayata geçirilmişti. 


30 yılı geride bırakan TOKİ, İzmir'de bu tarihi misyonuna dönük hamlelerde bulunmalı, yeni Egekent'lerin ve EVKA'ların yükselmesine imkan verecek arsaların arzını sağlamalı. İmar yetkisi olan bu güzide kurumumuz eğer böyle bir adım atarsa, her şeyden önce binlerce ailenin hayır duasını alacak. 


AK Partililer başta olmak üzere tüm  İzmir  milletvekillerimize ve TOKİ yöneticilerine buradan seslenmek istiyorum. Benzer bir adımı belediyeler de atabilir, Hazine arazilerinin bu amaçla değerlendirilmesini sağlayabilir. 


Ez cümle... 


Arsalar pahalı olduğu için sadece lüks konutlar inşa edilirken, ev sahibi olma hayali yerini ümitsizliğe bırakan dar gelirlileri kaderlerine terk etmeyelim. Menderes, Torbalı, Menemen gibi gelişme sahalarında yeni arsalar üretilsin, sosyal konut üretiminde 30 yıllık bir marka olan Ege-Koop gibi ehil kuruluşlara destek olunsun. Böylece hem fakir kiracılıktan kurtarılsın hem de İzmir ekonomisi canlanıp kazansın. Buna değer, hem de fazlasıyla. Ev sahibi olmayı hayal bile edemeyen kiracılar için lütfen bir ışık yakalım, bir iyilik yapalım...


Sabah Egeli/Özgür Kaynar


Geri Dön