27 / 04 / 2024

İzmir'de ulaşıma ve kentsel dönüşüme yatırım atağı!

İzmir'de ulaşıma ve kentsel dönüşüme yatırım atağı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm dünyayı etkisi altına alan Kocid-19 salgınıyla mücadele ve sürecin getirdiği ağır mali yüke rağmen İzmirlilerin yaşam standardını artırmak için 2020'de önemli projelere imza attı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm dünyayı etkisi altına alan Kocid-19 salgınıyla mücadele ve sürecin getirdiği ağır mali yüke rağmen İzmirlilerin yaşam standardını artırmak için 2020'de önemli projelere imza attı.

Şehirde yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek, refahı artırmak ve adil dağılımı sağlamak için altyapı, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce proje hayata geçirildi. BirGün'de yer alan habere göre; raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payını artırmak için önemli adımlar atıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan AAA ulusal derecelendirme notunu ise 2020’de bir kez daha onayladı. 

Büyükşehir, bu yıl 2 milyar 746 milyon TL'lik yatırım yaptı. ESHOT, İZSU ve iştiraklerinin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2020 yılı yatırım tutarı 3 milyar 306 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplam harcamalarının yüzde 42'sini yatırıma ayıran Büyükşehir'in yatırım tutarı bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış gösterdi.

İzmir de ulaşıma ve kentsel dönüşüme yatırım atağı!

İzmir’in 2020’de öne çıkan ulaşım yatırımlarından bazıları şu şekilde:

- Fahrettin Altay–Narlıdere metro hattında imalatların yüzde 66’sı tamamlandı. 10 bin 342 metre tünel kazıldı. Proje için 125 milyon Euro’luk kredi sağlandı. Hat 2022’de hizmete girecek.

- 441 milyon 182 bin liraya mal olacak 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı’nın yapımı için yüklenici firmayla sözleşme imzalandı.

- 13.3 kilometrelik Üçyol–Buca metro hattının proje çalışması tamamlandı. Başlangıç finansmanı için 80 milyon Euro’luk kredi sözleşmesi imzalandı. Ocak ayında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.

- 28 kilometre uzunluğundaki Karabağlar-Gaziemir metro hattında proje ihalesine çıkıldı.

İzmir de ulaşıma ve kentsel dönüşüme yatırım atağı!

TÜRKİYE'YE ÖRNEK KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELİ

- Yerinde ve yüzde yüz uzlaşı modeliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Uzundere’de 436 konut ve 40 işyerinin yer aldığı 2. etabın yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı.

- Örnekköy kentsel dönüşüm alanında ilk etap kapsamında 130 konut ve 13 işyerinin yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilirken, 170 daire ve 20 işyerinden oluşan ikinci etabın yapımı için firmaya yer teslimi yapıldı.

- Örnekköy kentsel dönüşüm alanında bin adet bağımsız bölümden oluşan üçüncü ve dördüncü etabın yapımına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında kat karşılığı anahtar teslim yapım protokolü imzalandı.

- Ege Mahallesi kentsel dönüşüm alanında 120 bin metrekarelik alanda bin 200 adet bağımsız bölümün yer aldığı birinci etapta yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı.

- Gaziemir Aktepe, Emrez mahalleleri kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı yapımı için hazırlıklar başladı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri devam ediyor.

- Ballıkuyu’da hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri devam ederken, Gültepe'de uzlaşma görüşmeleri başlayacak.

İzmir hızla dönüşüyor!


Geri Dön