29 / 03 / 2024

İzmir'deki Şato Restoran konuta dönüştürülecek!

İzmir'deki Şato Restoran konuta dönüştürülecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Varyant'taki Büyükşehir'e ait Şato Restoranı konuta dönüştürme kararı aldı.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent merkezinde ev aramaya başladı. Kent merkezinde ev bulana kadar Büyükşehir'e Seferihisar'dan gidip gelmeye başladı. 

Sabah Gazetesinde yer alan haberde, Soyer, "İzmir'de nereye yerleşeceğimize Neptün hanım karar verecek. Oradan bir yere giderken ya da belediyeden bir yere giderken mümkün olduğu kadar bisiklet kullanmak istiyorum" dedi. Başkan yeni eviyle ilgili süpriz bir karar aldı. Soyer, tercihini uzun yıllar restoran olarak hizmet verdikten sonra eski başkan Aziz Kocaoğlu döneminde Başkanlık Konuk Evi'ne dönüştürülen Varyant'taki Büyükşehir'e ait Tarihi Şato Restoran'dan yana kullandı.

Soyer'in talimatı üzerine eski Şato Restoran'da hummalı bir çalışma başladı. Başkanlık Konuk Evi'nin Başkanlık konutu olarak seçilmesinde Büyükşehir Belediye Sarayı'na yakın olmasının önemli rol oynuyor. Şato Restoran'ın Başkanlık Konutu olarak kullanılması fikrinin ortaya atılmasının ardından Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer de söz konusu tesisi gezip onay verdi. Bunun üzerine uzun süredir atıl durumda olan ve Kocaoğlu'nun zaman zaman toplantı yapmak için kullandığı binanın Başkanlık Konutu'na çevrilmesi için çalışmalara başlandı. Soyer ailesinin, önümüzdeki haftalarda konuta taşınması bekleniyor. Ayrıca, Başkan Soyer, Büyükşehir Belediye Meclisi'nce alınan karar doğrultusunda eski Başkan Ahmet Piriştina'nın vefat ettiği Atakent'te bulunan Başkanlık Lojmanı'nı 5 yıl süreyle bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi'ne devretti.

Başkanlık Konutu'na dönüştürülen Şato Restoran, Eşrefpaşa ve Hatay Semtlerinin gelişmesini sağlayan Varyant yolunun 1955'de açılmasının ardından yapılan ilk yapılardan biridir. 1954'de Şark Kahvesi olarak tasarlanan yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlendi. 2. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan yapının mülkiyeti 1969 yılında Büyükşehir'e geçti.

Tesis konuk evi yapıldı

Büyükşehir'in Tansaş'ın hisselerini elinde tuttuğu dönemde Şato Restoran, önce Tansaş'a sonra ise üçüncü kişilere kiralandı. Büyükşehir'in Tansaş hisselerini devretmesinin ardından sözleşmenin iptali için dava açıldı. Dava 2001 yılında tamamlandı ve Şato Restoran'ı işleten şirket tahliye edildi. 2001 yılından bu yana kullanılmayan bina 2005 yılında Meclis kararıyla Grand Plaza şirketinin bünyesine girdi. Kocaoğlu döneminde aslına uygun olarak restore edilen tesis, önemli toplantılara ve devlet büyüklerinin katıldığı davetlere ev sahipliği yapacak şekilde Başkanlık Konuk Evi'ne dönüştürüldü.

 


Geri Dön