19 / 04 / 2024

İzmir'deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!

İzmir'deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!

Deprem Haftası sebebiyle bir ortaokulda düzenlenen deprem tatbikatına katılan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger deprem hakkında açıklamalar yaptı.



1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle deprem anında kişilerin kontrollü ve bilgili biçimde hareket edilmesini amaçlayan deprem tatbikatı, Türkiye genelinde pek çok okulda yapıldı. İzmir'de yapılan deprem tatbikatına 3 bin 737 okulda bulunan 728 bin öğrenci katıldı.

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Gazi Ortaokulu'nda yapılan tatbikatına, Kızılay ve AFAD desteği ile yapılan tatbikata AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı ve İl Milli Eğitim Müdürlü Mücahit Yentür ve  İzmir  Valisi Yavuz Selim Köşger katıldı. Tatbikat öncesinde öğrencilerle sohbet eden Vali Yavuz Selim Köşger, büyüdüğü zaman vali olmayı düşlediğini söyleyen 8'inci sınıf öğrencisi Muhammet Emir Çiftçi ile kısa süre konuştu. Öğrencilerle beraber tatbikata katıldı ve ilk sirenle sıranın yanında diz çöktü. İkinci siren sesi duyulduğunda sistemli biçimde okulu boşaltan öğrencilere eşlik etti.

İzmir deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!

"Depreme her anlamda hazırlıklı olmamız lazım..."

2020 senesinde 6,9 büyüklüğünde yaşanan deprem sebebiyle 117 vatandaşın hayatını kaybettiğini vurgulayan Vali Köşger, şu sözleri, söyledi:

"Ülkemiz baştan aşağı deprem ve afete çok açık bir ülke. İki tane fay hattı, tüm Anadolu'yu boydan boya katediyor ve Doğu Anadolu'da birleşiyor. Ayrıca Ege Bölgesi başta olmak üzere küçük küçük fay hatları var. İzmir'de bir bilimsel teoriye göre 17, diğer bir teoriye göre ise 40 civarında fay hattı bulunuyor. Çok yakın zamanda bir deprem yaşadık ve 117 canımızı depremde kaybettik, Allah'tan rahmet diliyoruz. Depreme her anlamda hazırlıklı olmamız lazım, afet anında yapılması gerekenlerin okullarda öğretilmiş olması lazım"

İzmir deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!

"Deprem öldürmez, insanların yaptığı çürük yapılar insanları öldürür."

İzmirli vatandaşların depreme hazırlıklı olmak konusunda gerekli bilince sahip olduğunu düşündüğüne dikkat çeken Vali Köşger, "Türkiye'de, metropol şehirlerde, altında diri fay hattı bulunan tek şehir; İzmir. Fay hatlarının üzerine iskan edilmiş konutlar var ve belki de bu anlamda şehrimiz İstanbul'dan bile riskli durumda. İzmirlilerin yapılaşma ve kentsel dönüşüm süreçlerinde bunun bilincinde olması lazım. Klasik şablon şudur ki deprem öldürmez, insanların yaptığı çürük yapılar insanları öldürür. İnsanlar tarafından yapılan çürük altyapı ve depremde nasıl davranılacağını bilmemek asıl zararı veren etkenler. Dolayısıyla hem kentsel altyapı hem de eğitim anlamında hazırlık şart. İzmirliler, iyi eğitilmiş ve dünyadan haberdar olan insanlar. İzmirlilerin depreme hazırlıklı olmak konusunda gerekli bilince sahip olduklarını değerlendiriyorum. İzmir'i yönetenler olarak bizler, yerel yönetim de merkezi idare de bu bilinçle hareket etmeli. İnşallah bundan sonra ne depreme ne de herhangi bir afete maruz kalmayız" ifadelerini kullandı.

İzmir Menderes'te deprem mağdurları için yeni imar planı onaylandı!

İzmir Valiliği'nden deprem konutları açıklaması!

Marmara'da yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan korkutan açıklama!

İstanbullulara büyük deprem uyarısı: Binalarınızı bir an önce güçlendirin!


Geri Dön