29 / 03 / 2024

İzmir'e kentsel dönüşüm dopingi!

İzmir'e kentsel dönüşüm dopingi!

İzmir'de uzun zamandır yavaş ilerleyen kentsel dönüşümde doping etkisi oluşturacak bir adım için harekete geçildi. 



İzmir'de uzun zamandır yavaş ilerleyen kentsel dönüşümde doping etkisi oluşturacak bir adım için harekete geçildi. Yeni Asır Gazetesi'nden Erhan Gülenç'in haberine göre; AK Parti  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir'de 'Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı' kurulacağını duyurdu. Birimin 1 ay içinde kurulacağına dikkat çeken Nasır, şöyle konuştu: 

İzmir e kentsel dönüşüm dopingi!

"Bu başkanlık direkt bakanlığa bağlı olacak ve vatandaş bulunduğu imar adasında kentsel dönüşüme gitmek için 3'te 2 çoğunluğu sağladığı ve belediyeye müracat edip sonuç alamadığında devreye girecek. Vatandaş ada bazında çoğunluğu sağlayıp başvuru yaptığında hem müsaade hem de emsal artışı verilecek. Bunu bakanlık verecek. Yani belediyeleri beklemeyeceğiz."

İzmir'de kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini dile getiren Nasır, Büyükşehir'in 2005 yılından bu güne kentsel dönüşüm çerçevesinde 835 daire konut hayata geçirdiğini belirtti. Nasır, "Benim çabam ise, İzmir'de bir depremde oluşabilecek büyük faciaları nasıl önleyebiliriz, dönüşümü nasıl teşvik edebiliriz yönünde. İzmir'i büyük tehlike bekliyor. Çünkü burada konutların yüzde 80'inin dönüşmesi lazım. Biliyorsunuz son depremin olduğu Sisam fayı bizim fayımız değil. Kentteki 17 faydan 13'ü aktif. Bir deprem olursa hepimiz altında kalırız" dedi. 

İzmir e kentsel dönüşüm dopingi!

Kentsel dönüşüme hız kazandırılması için belediyelerin ada bazında planlama yapması gerektiğine dikkat çeken Nasır, şunları kaydetti: 

"Çözüm çok basit. Yeni plan değil ada bazında plan tadilatı yapacaklar. Emsali de istediği gibi verecek ancak bunu yaparken de tabi ki, evrensel planlama ilkelerine dikkat edecek. Yani yeterli sosyal donatı alanı bırakacak. Belediyelerin bunun için bakanlıktan icazet alması da gerekmiyor. Bu kanunen belediyelerin uhdesinde. İzmir'in kurtuluşunun tek çözümü mahkemelerin de engel olamayacağı kanunun verdiği yetkinin kullanılıp plan tadilatının yapılmasıdır."

İzmir e kentsel dönüşüm dopingi!

DAİRE BAŞKANLIĞI ÇÖZECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüme hız vermek amacıyla yeni bir adım atacağına vurgu yapan Nasır, şu açıklamalarda bulundu:

"İzmir'de bir ay içinde direkt bakanlığa bağlı bir Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurulacak. Vatandaş 3'te 2 çoğunluğu sağladığı takdirde belediyeden sonuç alamadıysa buraya başvurabilecek. Ada bazında 3'te 2 çoğunluk sağlayıp müracaat ettiğinde hem müsaade hem de emsal artışı vereceğiz. Yani belediyeyi beklemeyeceğiz. Bu arada dinamikleri de harekete geçireceğiz. Özel sektör ve vatandaş gitsin kendi arasında imar adasında 3'te 2 çoğunluğu sağlayıp kentsel dönüşüm için anlaşsın ve başvursun yeter."

İzmir e kentsel dönüşüm dopingi!

'EMSAL KAYIPLARI TELAFİ EDİLECEK'

Emsal artışı verileceğine ilişkin de değerlendirmeler yapan Nasır, şunları kaydetti: 

"Yeni yapılan binalar asansör ve yangın yönetmeliklerine mutlaka uyması gerektiğinden emsal kayıpları oluyor. Bakanlık, bunların giderilmesi ve belki de finanse edilmesi için yüzde 10-20 civarında emsal artışı verebilecek. Belediyelerin yetişemediği noktalarda vatandaş bizden destek isterse, 3'te 2 çoğunluğu sağlayıp gelmesi halinde biz planlarını onayacağız. Bunun için de ayrıca bir yasa çıkmasına gerek yok. Bu şekilde bürokrasiyi de ortadan kaldıracağız. Burada direk bakana bağlı bir daire başkanı olacak."

İzmir e kentsel dönüşüm dopingi!

'DAVA AÇILSA DA ENGELLENEMEZ'

Nasır, "Peki kentsel dönüşüme gitmek istemeyen 3'te 1'lik kesimin dava açması söz konusu olursa bu yargıdan dönmez mi?" sorusunu ise, "Yok hayır engelleyemiyor. Çünkü kanun var. Dava açan hiçbir sonuç alamaz" diyerek yanıtladı. Kentsel dönüşüm yasasında vatandaşı koruma altına alan muazzam değişiklikler olduğunun da altını çizen Nasır, şöyle konuştu: 

"Örneğin müteahhit vatandaşı istismar edemeyecek. Orada müteahhit iş yaparken hak ediş usulü ile yapacak. İşi kat karşılığı alsa dahi belediyenin kontrolünde tapuların satışı hak ediş usulü olacak. Gerekli teminat verme şartları da getirildi. Her gelen müteahhit teminatsız bir şekilde iş yapamayacak."

İzmir'de kentsel dönüşüm hızlanıyor!


Geri Dön