28 / 03 / 2024

İzmir'in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!

İzmir'in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından İzmir genelinde 'emsal artışı' talepleri olmuştu. Büyükşehir Belediyesi Meclis komisyonları emsal artışı talebinde bulunan 2 ilçe için 'ret' kararı verdi.



İzmir'de 2 ilçenin 'emsal artışı' talebine Büyükşehir'den red kararı çıktı. Ege'de SonSöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; İzmir'de 30 Ekim 2020 yılında Seferihisar bölgesinde meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından kent genelinde yaklaşık 80 bin bağımsız yapıda az, orta ve ağır hasar kayıtları oluştu.

Meydana gelen depremin ardından vatandaşlar güvenli evlerde yaşamak amacıyla konutlarını dönüştürmek istedi. Fakat yükselen yapı maliyetleri sebebiyle oluşan fiyat yükünü karşılanmadığı için hükümet kontrolünde yapılan dönüşüm çalışmaları haricinde İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları 1,5 sene geçmesine rağmen başlamadı.

İzmir in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!

"Tunç Soyer emsal çalışmaları başlayacak demişti"

Depremden etkilenen vatandaşlar konut dönüşümünü sağlanabilmesi için 'emsal artışı' talebinde bulunmuş ve 'yetki kimde' tartışmaları yaşanmıştı. Yaşanan olay sonrası  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer AK Parti İzmir İl Başkanlığı'na ziyaret gerçekleştirmiş ve gereken çalışmanın yapılacağını duyurmuştu.

Bornova'nın planlarına 'ret' kararı

Belediye Başkanı Soyer'in açıklamasının ardından ilk hareket depremden eç çok etkilenen Bayraklı'da atılmıştı. Başlatılan çalışmalardan sonra Bayraklı Belediyesi ilçe sınırları alanında belirlenen K sınırlarında yüzde 10 oranında emsal artışı kararını verilmiş ve bunu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne göndermişti. Emsal önerisini değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 10 oranında ki öneriyi parselde yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 emsal artışı olarak güncelledikten sonra kabul etti. Alınan karar sonrası ilçe belediyelerde emsal artışı için harekete geçti.

İzmir in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!


Bu kapsamda Bayraklı ile sınırda yer alan Bornova Belediyesi de ilçe meclisinden onay alan emsal artışı kararını Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilmişti.

Gönderilen öneriyi değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi.' İmar ve Bayındırlık ve Deprem ve Afet Komisyonları' kararını verdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP)'ret' AK Parti (AK) ve MHP'nin 'kabul' ise oyları sonrası Bornova'nın emsal artışı teklif önerisi oy çokluğu ile kabul edilmedi.

Karşıyaka'ya da 'ret' kararı

İzmir'de başka bir emsal artışı çalışmaları sürdüren Karşıyaka Belediyesi'nin de planları kabul edilmedi. Karşıyaka bölgesinde bulunan bütün orta ve ağır hasarlı yapılara parsel için yüzde 20 emsal artışı kararı veren Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka genelinde ada bazlı gelinmesi durumunda ise dönüşüm için yüzde 30 oranında emsal artışı kararı verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi' ne gönderilen karar önerisi İmar ve Bayındırlık, Deprem ve Afet ve Kentsel Dönüşüm Komisyonları'nda AKP'nin 'kabul' CHP'nin ise 'ret' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edilmedi.

 

İzmir Bayraklı'daki emsal artışına yapılan itirazlar reddedildi!

İzmir Bayraklı'daki emsal artışına itiraz!


Geri Dön