29 / 03 / 2024

İzmir'in imar sorunu çözülüyor!

İzmir'in imar sorunu çözülüyor!

Mimarlar Odası, İzmir'de belediyelerde imar ve yapı ruhsatı alma sürecinde karşılaşılan sorunları tespit etti. Mimarlar Odası, çözüm önerilerini kapsayan bir rapor hazırladı.



İzmir'de belediyelerde imar ve yapı ruhsatı alma sürecinde karşılaşılan sorunları tespit eden Mimarlar Odası, çözüm önerilerini kapsayan rapor hazırladı. Mimarlar Odası, sorunların çözümü için tarafları biraraya getiren bir toplantı yapmayı önerdi.


"Belediyelerde İmar ve Yapı Ruhsat Süreçlerinde Saptanan Sorunlar ve Öneriler" başlıklı raporda "Onay başvurularında istenen evraklara standart getirilmeli ve ilgilileri duyurulmalıdır" önerisi de yer aldı. Mimarlar Odası  İzmir  Şube Başkanı Halil İbrahim Alparslan, raporda yeralan bilgileri de içeren bir mektupla sorunların çözümü için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarından destek istedi.



Yeni Asır


Haber İzmir 9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İzmir’de yıllardır mimar, mühendis, müteahhitlerin şikayet ettiği belediyelerde imar ve yapı ruhsatı alma sürecinde karşılaşılan sorunları tespit eden Mimarlar Odası çözüm önerilerini raporda topladı

İzmir’de belediyelerde farklı uygulamalarla karşılaşılan, mevzuatın farklı yorumlanması, ayrı evrak talepleri gündeme gelen imar ve yapı ruhsatı süreçlerindeki sorunların tespiti ve çözümü için Mimarlar Odası İzmir Şubesi önemli bir girişimde bulundu. Mimarların belediyelerde karşılaştıkları sorunları azaltmak ve bu süreçleri daha verimli duruma getirmek için başlatılan çalışma kapsamında “Belediyelerde İmar ve Yapı Ruhsat Süreçlerinde Saptanan Sorunlar ve Öneriler” raporu hazırlandı.

Mimarlar Odası’nın hazırladığı imar ve yapı ruhsat süreçlerinde saptanan sorunların ilk sırasında “Her ilçe belediyesinin kendine özgü evrak talebi ve aynı kurum içinde farklı müdürlüklerle eşgüdümlü çalışılmaması” yer aldı. Aynı mevzuatların her ilçe belediyesinde farklı yorumlanması, değişen yasa ve yönetmeliklere ilişkin bilgilendirmelerin hızlı ve sağlıklı yapılmaması, kurum teknik personelleri ve mimarların iletişim/görüşme koşullarının belirsizliği, elektronik iletimiş olanaklarının kullanılmaması da en önemli sorunlar arasında yer aldı.

BELEDİYELERE MESAJ

Raporda onay başvurularında istenen evraklara standart getirilmesi ve ilgililere duyurulması gerektiği, hangi işlemin süreci uzattığının tespit edilerek aynı belediyede farklı müdürlükler ile yapılan işlemlerde kolaylık yoluna gidilmesi gerektiğini belirtilen Mimarlar Odası raporunda aynı kurum içinde farklı birimler veya Tapu ve Nufüs İdaresi gibi kurumlar bağlantılı olunmasına rağmen istenen ikametgah, tapu kayıt örneği, içinde yaşayan olmadığına dair belge vb. belgelerin müracaat sahibinden asıllarının istenmesi süreci uzattiğına dikkat çekildi. E-imar uygulamasına tümüyle geçmek için çalışma yapılmasını önerdi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alparslan, raporda yeralan bilgileri de içeren bir mektupla sorunların çözümü için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarından destek istedi, “Bu sorunlara çözüm için tüm tarafları bir araya getirip organize etmeyi planladığımız toplantılara bütün ilçe ve büyükşehir personellerinin katılmasınını sağlanması konusunda desteklerinizi rica ederiz” dedi.


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön