29 / 03 / 2024

İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?

İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)’nun İzmir Şubesi tarafından, İzmir Deprem Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda İzmir'in yapı stoku masaya yatırıldı.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)’nun  İzmir  Şubesi’nin düzenlediği İzmir Deprem Sempozyumu Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. BirGün’de yer alan habere göre; sempozyumda İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ile İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Danışmanı Alim Murathan açılış için konuşma yaptılar.

 İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?

Uyarı Depremi

İMO’nun İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında; “İzmir merkezinin yaklaşık 70 km uzağında oluşan bir depremle hepimiz sarsıldık. 17 Ağustos Depremi hemen hemen her kesim için milat kabul edildi. O nedenle her 17 Ağustosta Odamızın tüm Şubeleri eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirir. 17 Ağustos 2020 tarihinde de Şubemizin yapmış olduğu basın toplantısında İzmir merkezli yaşanabilecek bir depreme dikkat çekerek bir tablo ortaya koymuştuk. Ama dikkat çekmek istediğimiz büyüklükte bir depremi henüz yaşamadık. Bu nedenle bir 'uyarı depremi’ diyoruz 30 Ekim depremine. Ancak bu deprem sonrası ortaya çıkan tabloya baktığımızda korkmamak elde değil. İlimizdeki yapı stokuna duyduğumuz güvensizliği gözler önüne seren bu deprem sonrası için bugün yapılmayan her çalışmanın yarına ertelenmesinin çok geç olacak” dedi.

Depremin oluşturduğu etkinin devam ettiğini ve bugün halen hissedildiğinden bahseden Başkan Ayatar; “Acıların, yarattığı sorunların yakıcılığı hala taptaze. Hiçbir şey eskisi gibi olmamalı artık. Bilimin, mühendisliğin ve teknolojinin uçsuz bucaksız ilerleme arzusuyla vardığı nokta zaman zaman gözlerimizi kamaştırıyorken, 2020 yılında 117 insanımızı afete dönüştürdüğümüz doğa olayı bizden almamalıydı. Gerçekten, artık hiçbir şey eskisi gibi olmamalı. Biliyoruz ki, dünyanın sismik olarak en hareketli topraklarından birinin üzerinde yaşıyoruz. Ancak unutmayalım, bir doğa olayını afete dönüştürme noktasındaki maharetimizi mevcut kurulu sistemi koruyarak göstermiş oluyoruz. Bizim itirazımız, bu sisteme” dedi.

 İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?

Sunumlar Yapıldı

Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda Sisam depreminin yapı-deprem mühendisliği yönünden değerlendirilmesi, Sisam depreminin geoteknik deprem mühendisliği yönünden değerlendirilmesi, deprem risk değerlendirmeleri ve yapısal müdahaleler, Sisam depreminin ardından yetkinlik ve mesleki sorumlulukların değerlendirilmesi, kentsel dönüşüm ve yapı denetim sistemi, afet riski ve deprem sigortası gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirildi.

Birincisi yaşam, ikincisi zaman

İMO Başkanı Taner Yüzgeç, düzenlenen sempozyumda 17 Ağustos 1999 depremi ile ilgili değerlendirme yaptı. Yüzgeç, 17 Ağustos depreminin ardından geçen uzun yıllar içerisinde önlemler için yeterli adımların atılmadığını belirtti. Geçen süre boyunca riskli yapı tespitinin yapılmadığını da vurguladı. Sempozyumda yaptığı konuşmasında, 2011 yılında yayınlanmış olan eylem planı ile 2017 yılına kadar yapıların envanterlerinin çıkarılmasının hedeflendiğinden bahseden Yüzgeç, henüz çalışmalara bile başlanmadığından söz etti. Taner Yüzgeç konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Telafisi mümkün olmayan iki tane kayıp vardır. Birincisi yaşam. İkincisi zaman. 22 yıldır yerimizde sayıyor olmanın bedelini İzmir ve Elazığ’da yurttaşlarımız canlarıyla ödediler. Ayrıca, başka bedeller ödenmeyeceğini söyleyememenin de derin üzüntüsünü yaşıyoruz.”

Bayraklı Deprem Konutları 20 Kasım'da teslim edilecek!


Geri Dön