18 / 04 / 2024

İzmit Ulu Cami'nin yıkım kararı yargıya taşındı!

İzmit Ulu Cami'nin yıkım kararı yargıya taşındı!

Tuna Evleri yapılırken yıkılmak istenen ancak yargı kararıyla yıkımı durdurulan Ulu Camii, şimdi de yakınında açılan tekel bayi sebebiyle mahkemelik oldu. Cami Yaşatma Derneği, konunun takipçisi olacak.



İzmit Topçular Mahallesi'nde bulunan Ulu Camii, ilk olarak Kent Konut'un bölgede yaptığı Tuna Evleri nedeniyle gündeme gelmişti. Cami, lüks konutlara feda edilmek, yıkılmak istenmişti. Ulu Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Yurtsever'in yargıya başvurmasıyla yıkım durdurulmuştu. Defalarca gündeme gelen cami şimdi yine gündemde. Bu kez hemen çaprazına açılan ve alkol satışı yapılan market nedeniyle. İzmit Belediyesi'ne başvuran dernek başkanı Yurtsever, marketin başka yere taşınmasını istedi ancak belediyeden olumsuz yanıt alınca savcılığa şikayette bulundu. 


YILDIRMA POLİTİKASI MI? 

Ulu Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Yurtsever, camiyi yıktırmadıkları için yıldırma politikası uyguladıklarını belirterek, "Caminin hemen çaprazına alkol satışı yapan yer açtılar. Karşımızda bir kız öğrenci yurdu, bu işyerinin yanında da erkek öğrenci yurdu var. Hemen arkasında imam hatip pkulu yapılıyor. Ben İzmit Belediyesi'ne şikayette bulundum. Bana cevap olarak camiye 1 02 metre uzaklıkta olduğunu söylediler. Kanuna göre 1 00 metre yakınında açılamıyormuş. Burada yurtlar var, okul var. Onlarla olan mesafe hesaplanmadı. Çocuklar okula giderken çikolata, çubuk ne ihtiyacı varsa alıyor. Bu böyle olur mu? İçki satılan yerde çocuklar için satış yapılır mı? Biz gençlerimizi böyle mi koruyacağız? Burada ekmek bile satıyorlar" dedi. 


ÜST MAHKEMEYE GİDECEĞİM 

Bir defa market yetkilileriyle konuşmaya gittiğini söyleyen Yurtsever, "Ben 30 senedir bu mahallede oturuyorum. 'Buraya sarhoş, içkili kimse gelmez. Kimse alkollü insanlar tarafından rahatsız edilmez. Siz kalkıp buraya caminin karşısına büfe açtınız' dedim. Onlar da bana 'Bu sokak senden mi soruluyor?' dediler. Ben de bu yanıtın ardından belediyeye başvurdum. Valilik ve müftülük toplantılarında bu konuyu dile getirdim. Ama olumlu bir yanıt alamadım. Mahkemeye gittim. Oradan da olumsuz yanıt alırsam bir üst mahkemeye gideceğim" ifadelerini kullandı. Ruhsat alımında usulsüzlük yapıldığını iddia eden Ali Yurtsever, "Dükkanın kapısı binanın ortasındandı. 100 metreyi geçsin diye kapısını arkadan açtılar. Öyle bir kanun var ki 1 metre 2 metre için kapıyı yana açıyorsunuz oluyor. Böyle şey olur mu? Bina nerede ise oradan ölçülmesi gerekiyor. Her şeyi yoluna göre yapıyorlar. Arkadan açılan kapıda yeni yapılan okula 70 metre mesafede. Buda ölçülmüyor mu?" diye sordu. Yurtsever, aynı sokak üzerinde kendisine ait bir arsayı müteahhide verdiğini ve burada da usulsüzlük yapıldığını belirterek, "Arsa bana ait. Aynı arsaya 2 blok yapıldı. Benim bloğun 3.5 kat. Müteahhidin bloğu 4.5 kat. Belediye ona 1 kat fazla ruhsat veriyor. Bana bir kat eksik. Parası olmayan vatandaş bir çivi bile çakamazken, parası olana bir kat fazla çıkabiliyor" dedi. 



Selda Hatun TAN/Bizim Kocaeli


Geri Dön