28 / 03 / 2024

İzmit Yeni Hamam restorasyonunda öğrenciler için yol yapıldı!

İzmit Yeni Hamam restorasyonunda öğrenciler için yol yapıldı!

İzmit Hacı Hasan Mahallesi Sırrıpaşa Caddesi 396 ada 3 parselde bulunan Yeni Hamam’da süren restorasyon çalışmaları nedeniyle, öğrenciler için yol yapıldı.



İzmit Hacı Hasan Mahallesi Sırrıpaşa Caddesi 396 ada 3 parselde bulunan Yeni Hamam’da süren restorasyon çalışmaları nedeniyle, bu bölgede bulunan 50.Yıl Cumhuriyet Ortaokulu’na çıkış yolu yaklaşık üç aydır kapalıydı. 


Restorasyon çalışmaları bir yandan sürerken, 19 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesi öğrencilerin sıkıntı yaşamaması için buradaki yol genişletildi ve geçici olarak yeniden hizmete açıldı. Öğrencilerin güvenliği için de sokağın girişine (hamamın giriş kapısı) araç parkı yapılmaması uyarısında bulundu.


18.YÜZYIL ESERİ


Envanter kayıtlarında 1. derece anıtsal tescilli kaydı bulunan hamam, 2013 yılında İzmit Belediyesi mülkiyetine geçmişti. 2013­2015 yılları arasında röleve restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanan hamam için koruma kurulundan onaylanıp 2016 yılının ilk aylarında ihalesi yapıldı. 18.Yüzyıl’da inşa edilen Yeni Hamam’ın restorasyonunu ARS Mimarlık yürütüyor. Kontrol ise, İzmit Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü’nde. 9 Haziran 2016’da restorasyonu başlayan yeni hamamda ilk etapta yapısal hasarı bulunan yerlerde çelik konstrüksiyonla askıya alınma işlemi yapıldı. 3 aylık çalışmada hamam restorasyonu yüzde 40 seviyelere ulaşıldı. Hamam projesi kasım sonu aralık başına kadar tamamlanmasını bekleniyor. Onarım sürecince proje detaylarına göre projenin süre uzatımı da talep edilebilecek.


DEFİNE KAZISI HAMAMA AĞIR TAHRİBAT VERMİŞ


Hamam sıcaklık ve ılıklık bölümünden oluşan, ‘Cehennemlik’ yani göbek taşı olarak bilinen bölgenin altındaki define kazılarının hamama ciddi tahribat verdiği de belirtildi. 12 sütundan oluşan hamamın giyinme ve soyunma bölümüne, yan tarafta yapımına izin verilen apartman hamamın ana giriş kapısına zarar vermiş. Ancak restorasyon tamamlandığında hamama giriş, orijinal halindeki kapısından yapılacak. El yapımı tuğla, güçlendirme malzemeleri aslına uygun sökülen malzemeleri ile yeniden hamamda kullanılacak.


BİR AY SONRA CADDE TAMAMEN TRAFİĞE AÇILACAK


240 metrekarelik bir alandaki tarihi yapı, sergi salonu olarak hizmet verecek. Hamamın dış duvarlarında onarım çalışması tamamlanırken, kubbe ve üst örtülerinin güçlendirme ve tamamlama çalışmaları da devam ediyor. Hamamın enjeksiyon yöntemiyle güçlendirmesi tamamlandıktan sonra güvenlik gerekçesi ile trafiğe kapatılan alan yaklaşık 1 çalışma sonrası yeniden açılacak.




Özgür Kocaeli


Geri Dön